caixa popular

Pla per a recuperar la memòria democràtica de València

Pla per a recuperar la memòria democràtica de València
22/03/2018 -

València posa en marxa el pla de treball per recuperar la memòria democràtica de la ciutat. Un pla aprovat per la Comissió Interdepartamental de Memòria Democràtica de la Generalitat, el passat 20 de febrer. Aquest pla contempla, entre altres coses, la senyalització dels llocs de memòria democràtica, l’exhumació de les fosses comunes, la posada en marxa dels bancs d’ADN per a identificar les restes exhumades i la visibilització a través de rutes culturals i didàctiques dels itineraris de memòria democràtica de la ciutat. Uns aspectes que la ciutat de València porta treballant els dos últims anys.

Així doncs, l’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit hui amb la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, per abordar el pla de treball a la ciutat del Túria. Una iniciativa que s’adhereix a actuacions ja efectuades per l’Ajuntament, i que Ribó ha aprofitat per a recordar, com ara les adaptacions d’alguns noms de carrers a la legalitat democràtica, el treball a les fosses del cementeri de València i la col·laboració en la fossa 113 de Paterna, o els refugis rehabilitats a la ciutat, així com les rutes de memòria democràtica distribuïdes per la ciutat, i la presentació d’estudis històrics.

“L’Ajuntament de València ha fet moltes coses per recuperar la memòria democràtica de la ciutat. Per posar un exemple, vam substituir el nom d’un carrer que feia referència a un general pel nom d’Amado Granell, el valencià de Borriana que va ser el primer a alliberar París de l’ocupació nazi”, ha exposat l’alcalde. Ribó ha indicat que això “té un simbolisme molt clar, en la defensa per la democràcia a Espanya i a tot Europa”.

RECORDATORI A LES VÍCTIMES D’ODI

Però, com ha destacat Ribó, “la memòria democràtica també abasta moments molt posteriors”. En eixe sentit, “ahir vam posar el nom d’un carrer dels Vivers a Guillem Agulló, el jove de Burjassot assassinat a mans d’un grup d’ultres. Hem de defensar els valors de la democràcia en el nostre dia a dia, i també des de les institucions”, ha dit Joan Ribó. L’emplaçament de la denominació d’un vial en memòria de Guillem Agulló, en el parc de Vivers, s’ha consensuat amb les diferents associacions que van reclamar a l’Ajuntament aquest recordatori. Es tracta d’un dels passejos més emblemàtics del parc, que va des del roserar fins a l’esplanada central del parc.

“La ciutat de València és una peça fonamental pel que fa al treball de memòria democràtica, perquè ací hi ha uns vestigis que s’han de valorar a partir del compliment de la llei de memòria democràtica”, ha exposat la vicepresidenta Mònica Oltra, qui ha destacat el treball fet en els refugis i el cementeri de la ciutat. Oltra també ha explicat que el pla de la Comissió Interdepartamental de Memòria Democràtica contempla tota una sèrie d’accions de divulgació “per sensibilitzar a la ciutadania i formar a la gent més menuda en el que ha sigut la història d’aquest país i en la memòria democràtica necessària, que era una assignatura pendent”. A més, la vicepresidenta ha dit que es vol “valorar aquells que lluitaren per la llibertat, la democràcia i els valors que hui dia s’han assentat en la nostra societat”.

Etiquetes


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris