El pla integral que dignificarà l'Almoina

S'ha sol·licitat un crèdit de 100.000 euros, aproximadament, per a desenvolupar el pla integral de l'Almoina

Guardar

L'Almoina ofereix visites gratuïtes aquest divendres
L'Almoina ofereix visites gratuïtes aquest divendres

gloria-telloLa regidora de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de València, Gloria Tello, ha presentat, aquest matí, el pla integral dissenyat per a dignificar un dels edificis més emblemàtics de la ciutat de València: l'Almoina. "Aquest edifici arrossegava problemes quasi des del primer dia de la seua construcció, amb la despesa que això suposa. No entraré en perquè l'anterior equip de Govern no va treballar a donar una solució a aquest problema, però, des de 2007, els expedients ja van començar a notificar problemes en la infraestructura".

"En l'inici de la legislatura, ens trobarem que, des de feia dos anys, l'Almoina no comptava amb un responsable que s'encarregara de la gestió del centre, sinó que altres funcionaris, que s'encarregaven d'altres edificis, s'anaven alternant per a realitzar la gestió diària i ordinària. A més, ens trobarem amb tres problemes principals: un mal funcionament dels audiovisuals, un discurs gràfic mal acabat i problemes en l'estructura d'obra, com a humitats o la làmina d'aigua, que suposa un manteniment de 1.000 euros al mes aproximadament".

D'aquesta manera, i amb l'objectiu de dignificar l'Almoina, des de la regidoria de Patrimoni Històric s'ha elaborat un pla integral estructurat en tres àrees. La primera d'ella fa referència als audiovisuals. En aquest sentit, Tello ha explicat que "des del 2012 existeixen expedients de reparació d'aquests sistemes audiovisuals" i, és més, des de 2015 s'han hagut de tornar a reparar fins en dues ocasions més, invertint una quantitat de diners que ronda els 17.000 euros.

"Creiem que continuar amb aquesta dinàmica és tirar els diners dels valencians i valencianes per la finestra. Per això, després de nomenar un director per a l'Almoina, que centre la seua atenció en la gestió d'aquest edifici, i que, en novembre de 2017, els audiovisuals tornaren a donar problemes, sol·licitarem un informe tècnic, en el qual s'especificava que hi havia aspectes d'aquest sistema que eren impossibles de continuar amb el seu manteniment perquè ja s'havien quedat obsolets. D'aquesta manera, sol·licitarem un crèdit de 100.000 euros aproximadament, que ens va ser concedit al juliol d'enguany per a començar a desenvolupar aquest pla integral".

No obstant això, i a causa que el 14 d'agost els audiovisuals van deixar de funcionar, es van veure en l'obligació de no cobrar entrada al no poder garantir una experiència de qualitat als visitants d'aquest edifici. Així, es va aprovar una xicoteta intervenció, amb un cost de 8.000 euros, per a invertir-los en la reparació, a càrrec d'una empresa especialitzada, d'aquells audiovisuals que sí que podien seguir funcionant. En total, s'ha arreglat les pantalles del soterrani i el plasma de l'entrada.

Tello ha explicat que el pla integral no es queda solament en la part dels audiovisuals, sinó que amb vista a dignificar "un dels espais arqueològics més importants que narra la història fundacional de la ciutat de València", es duran a terme altres actuacions, com la creació d'un nou discurs museu-gràfic. "Quan es va inaugurar l'Almoina, solament es va pensar per a ser visitada amb visites guiades. No obstant això, quan es va obrir al públic, el discurs es va quedar insuficient. Per aquest motiu, i perquè el visitant puga fer-se una idea global de l'espai, el 10 d'octubre es va adjudicar el disseny d'aquest nou discurs a Dani Nebot, amb l'objectiu d'actualitzar-ho i que no depenga tant de l'audiovisual. S'està treballant en açò i, quan estiga finalitzat, ho presentarem".

Finalment, la tercera part que s'inclou dins d'aquest pla integral de l'Almoina està relacionada amb l'estructura de l'obra. "El 19 d'octubre, es va presentar una moció per a iniciar els tràmits per a la contractació d'una empresa més tècnica que realitze un informe sobre la situació de l'edifici, i les solucions que li podem donar. Volem estar segurs de si és necessari abordar una obra major, o seria suficient amb intervencions més xicotetes. A més, paral·lelament, es realitzarà una intervenció en l'ascensor de l'Almoina perquè, en aquest cas, els problemes que presenta no són de l'ascensor en si, sinó perquè aquest edifici es troba en una zona de botelló amb tot el que implica".

En definitiva, es tracta d'un projecte integral que pretén fer valdre, amb diverses actuacions, un edifici destacat de la ciutat i, d'aquesta manera, "evitar malgastar els diners públics amb reparacions que no van a cap part".

Arxivat a:

Destacats