25n
25N
25N

Més de 70.000 persones són ateses actualment pel sistema de dependència valencià

Més de 70.000 persones són ateses actualment pel sistema de dependència valencià
13/01/2019 -

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment 74.884 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l’informe que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que pot consultar-se en la pàgina web d’aquest departament.

L’informe recull la incorporació al sistema d’un total de 1.537 persones durant el mes de desembre, una dada que si es comptabilitza des de gener de 2018 aconsegueix un total de 23.824. Cal destacar que des de juliol de 2015 s’han incorporat 60.823 nous beneficiaris al sistema de dependència.

L’agilitació en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris al sistema es deu al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia a l’inici aquesta legislatura i que aconseguia les 45.000 persones. Des de llavors, la llista d’espera s’ha reduït en 22.633 persones.

Així mateix, cal ressaltar el nombre de sol·licituds presentades, ja que durant 2018 s’han registrat 24.838 noves sol·licituds, 2.760 el mes de desembre.

PERSONES ATESES PER PROVÍNCIES

Del total de persones ateses actualment pel sistema d’atenció a la dependència, 8.451 són ateses a la província de Castelló, 23.287 a Alacant i 43.146 a la província de València.

D’altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permés incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions. Així, al llarg de 2018 es van realitzar 8.574 valoracions en tota la província d’Alacant, 3.591 a Castelló i 18.036 a València.

SISTEMA DE VALORACIONS

D’altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permés incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions.

Així, al llarg del passat any es van realitzar 30.201 valoracions, 2.452 d’elles durant l’últim mes. D’aquestes, 325 van ser ateses a la província de Castelló, 752 a Alacant i 1.375 a València

Aquesta quantitat ha anat creixent en els quatre últims anys, tenint en compte que en tot el 2014 es van realitzar un total de 8.623 valoracions.

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat en tot l’any 2018 un total de 284’3 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L’import de la nòmina de desembre ascendeix a 38’8 milions d’euros.

De les 74.884 persones en situació de dependència incloses en el sistema, al voltant del 46 per cent reben atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, habitatges tutelats, centres d’atenció primerenca o CRIS, o a través d’una prestació econòmica vinculada a servei residencial o de centre de dia.

La resta reben una prestació econòmica per cuidador de l’entorn familiar, tal com el sol·licitant i la seua família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

CANVIS EN EL MODEL D’ATENCIÓ A la DEPENDÈNCIA

Els avanços constants i creixents en valoracions i resolució d’expedients són resultat dels canvis produïts des de l’inici de la legislatura en la gestió del sistema d’atenció a la dependència.

Així, en matèria de personal no solament s’han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris, sinó també els equips base dels serveis municipals. Per a això, Igualtat ha increment en un 400% el pressupost destinat als ajuntaments per a crear una xarxa professional que els permeta assumir la valoració i tramitació d’expedients, passant de 9,6 milions d’euros en 2015 als 48’3 pressupostats enguany.

Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no solament per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s’abonen durant els primers cinc dies hàbils de cada mes.

Aquests avanços han sigut avalats per segon any consecutiu per l’Observatori de Dependència, que en el seu últim informe presentat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials constata la bona marxa en la gestió d’aquestes ajudes en la Comunitat Valenciana, i la situa com una de les autonomies on més va avançar el sistema d’atenció a la dependència en 2017.

‘COPAGAMENT ENCOBERT’

D’altra banda, durant el mes de desembre passat es va fer efectiva la devolució d’ofici de 18,4 milions d’euros a 4.000 persones en situació de dependència corresponents al ‘copagament encobert’ que va aplicar l’antic govern en forma de retallades en les prestacions.

Aquesta mesura implica complir amb el compromís adquirit a l’inici d’aquesta legislatura de reparar el dret d’aquestes persones, indemnitzar-les pels danys i perjudicis causats i retornar-los els diners que no van percebre de manera injusta.

Tal com va anunciar la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, “la següent mesura serà retornar el copagament a aquelles persones que van haver de pagar injustament en residències o centres assistencials. En total, són prop de 12.000 persones les afectades pels diferents copagaments que va aplicar el PP quan governava i que el Consell del Botànic està reparant”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − un =

museo prehistoria