25n
25N
25N

Els gossos guia, els ulls de qui no pot veure

L’ONCE recalca que sense l’ajuda de la ciutadania que col·labora amb la compra dels seus productes, no podríem accedir als gossos guia

once.es

Els gossos guia, els ulls de qui no pot veure
29/04/2020 -

La seua labor és fonamental durant tots els dies de l’any. No obstant això, hui, 29 d’abril, quan se celebra el Dia Internacional del Gos Guia, és moment de reconéixer no només el valor afegit que els gossos guia aporten a la vida diària de les persones usuàries de l’ONCE, sinó també el treball desinteressat que realitzen les prop de 250 famílies educadores que fan possible que les persones cegues tinguen l’opció de comptar amb un gos guia que els facilite la mobilitat i l’autonomia, fins i tot en aquests dies de confinament.

“El gos guia m’ha canviat completament la vida”

En l’actualitat, un total de 94 gossos guia de l’ONCE acompanyen a les persones cegues de la Comunitat Valenciana. Una ajuda necessària perquè, com conta Vicente Galiana, president de l’Associació d’Usuaris de Gos Guia de la Comunitat Valenciana, a València Extra, “aporten seguretat, velocitat i confiança perquè es converteixen en un apèndix del teu braç. Els gossos guia són com a assistents personals que eviten obstacles a nivell de sòl, esquiven gent o localitzen portes perquè les persones puguen continuar sent autònomes”.

Sens dubte, una labor essencial que com explica Clara Millán, usuària de l’ONCE, “m’ha canviat completament la vida, mai vaig pensar que tant”. “És el primer gos guia que tinc, cinc anys ja, i al principi no volia, estava acostumada al bastó. Una companya em va animar, i no ho canvie per res, m’ha canviat la vida al 100%“. I ja no només per l’autonomia que proporciona, “que és quasi absoluta”, sinó perquè els desplaçaments són molts més segurs i ràpids. “És com si anara en patinet”, fa broma.

“Per exemple, en el meu cas, li he ensenyat al fet que localitze en el supermercat els productes que compre. Llavors, li done l’ordre i em porta al punt exacte. El canvi en el dia a dia és molt significatiu. Un altre exemple seria en el transport públic, el gos guia és capaç de localitzar si hi ha o no seients disponibles”.

I, ara, pese a l’estat d’alarma decretat per la Covid-19, els gossos guia també es queden a casa, i només ixen al carrer per a acompanyar a les persones cegues a cobrir les seues necessitats bàsiques. En aquest punt, des de la Fundació ONCE del Gos Guia recorden que “ni les persones cegues ni els seus gossos tenen capacitat de conéixer la distància de seguretat recomanada per les autoritats”. D’aquesta manera, com també explica Vicente Galiana, “és important que la ciutadania els indique mitjançant veu, i no el tacte, la zona correcta per a complir amb la normativa. Així, la persona usuària podrà donar les indicacions correctes al seu gos”.

El valor que aporten els gossos guia és tal que des de l’ONCE s’han proposat visibilitzar-los i, sobretot, conscienciar a la ciutadania de com s’ha d’actuar davant ells. En aquest punt, Clara Millán explica que “el gos guia ha de ser invisible. No han d’acariciar-los, cridar-los o oferir-los menjar perquè li pot distraure de les seues funcions i nosaltres ens guiem pel moviment d’ells”. Així, vol incidir en què “nosaltres els cuidem, no els falta de res, però és important que s’entenga que els gossos guia són els nostres assistents de mobilitat, són els nostres ulls”. “Entenem que són gossos molt amigables, però abans d’acariciar-los és important demanar permís”, conclou.

“Gràcies a la ciutadania que col·labora amb ONCE podem comptar amb els gossos guia”

Una de les màximes de l’ONCE és, sens dubte, la integració de les persones cegues a la societat, garantint, en la mesura que siga possible, una mobilitat independent i segura. I és, precisament, en aquest punt on entren els gossos guia. A través de la Fundació ONCE del Gos Guia, creada fa més de 30 anys, han desenvolupat una escola de gossos guia que, en l’actualitat, compta amb 230 cadells en famílies d’acolliment.

Com explica Vicente Galiana, “la família d’acolliment ensenya als gossos, durant dos anys, a sociabilitzar-se i a acostumar-se a moure’s per diferents espais, com a transport públic, centres comercials, llocs de treball, etc. Durant tot eixe temps, els gossos se sotmeten a diferents exàmens, abans de convertir-se en gossos guia”, però, a més, apunta, “les persones que ho sol·liciten també han de superar uns exàmens: el metge, el psicològic, el de serveis socials i el tècnic de rehabilitació perquè no només cal demostrar que pots i estàs preparat per a fer-te càrrec del gos guia, sinó que, a més, i és el més important, tens capacitat de mobilitat i orientació”. I és que, recalca Vicente, “encara que el gos et guia, tu has de saber arribar a la destinació perquè eres tu qui dirigeix al gos”.

once.es

En la seua trajectòria la Fundació ONCE del Gos Guia ha facilitat més de 3.000 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual per a millorar la seua autonomia, desplaçaments i seguretat, convertint a aquests animals en un veí més. I, ara, malgrat el confinament, el treball de les famílies d’acolliment que fan possible comptar amb un gos guia tampoc descansa:

Els gossos guia són vitals per a les persones cegues. No obstant això, com recorda Vicente Galiana, “només podem comptar amb aquest suport gràcies a la ciutadania que compra productes de l’ONCE. L’ONCE són ells perquè sense la seua ajuda no podríem tindre eixe accés”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + vint =

museo prehistoria