25n
25N
25N

Pérez Garijo reivindica el "dret a saber" i insta als valencians a sol·licitar informació a l'Administració

Pérez Garijo reivindica el "dret a saber" i insta als valencians a sol·licitar informació a l'Administració
28/09/2019 -

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha instat a “tots els valencians i valencianes a exercir el dret de sol·licitar informació pública a l’Administració, accedir als portals de transparència i exercir com a ciutadans el seu dret a saber”.

La Conselleria de Transparència s’ha sumat així al Dia Internacional del Dret a Saber, que es concreta com un dret d’accés universal a la informació el dia 28 de setembre mitjançant aprovació d’una resolució de la Unesco en 2015, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.

Pérez Garijo ha assenyalat que les institucions públiques “són de tots i totes”, al que ha afegit que “també és de tots i totes la informacions que tenen les institucions”.

“Els ciutadans i ciutadanes tenen tot el dret del món a accedir a la informació pública”, ha defensat, i ha asseverat que “per a això, les administracions públiques hem de fer pública i accessible tota la informació que siga d’interés per a la ciutadania, i qualsevol persona té el dret de sol·licitar qualsevol document o informació que estiga en poder de l’Administració, amb els únics límits que hi ha taxats en la llei”.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha posat l’accent que el dret a la informació “és un element fonamental per a la llibertat d’expressió i per a la participació política, bases per a la qualitat democràtica”.

DRET A LA INFORMACIÓ

La consellera de Transparència ha ressaltat la “importància de la transparència i del dret a la informació en la societat actual, on s’ha democratitzat el control del poder, ara qualsevol ciutadà o ciutadana pot exercir-lo, té tot el dret a fer-lo”.

Així, ha afirmat que la transparència “implica apoderament ciutadà i rendició de comptes, fonaments per a la millora de la qualitat democràtica”.

Des de la Conselleria han assegurat que “a pesar que des de fa temps és un dret reconegut per molts instruments internacionals, en el nostre entorn és recent”. “La llei estatal de transparència és de finals de 2013 i la valenciana de 2015”, han recordat.

“En aquests quatre anys, fer real el dret a saber de la ciutadania ha sigut una prioritat de la Generalitat, per això comptem amb un Portal de Transparència, unes normes que obliguen a l’administració, uns protocols i una autoritat de garantia al qual reclamar: el Consell de Transparència”, ha defensat Pérez Garijo.

Finalment, ha afegit que “tot el treball realitzat en aquests anys s’ha fet juntament amb els actors socials, la societat civil i la ciutadania, perquè només entre tots i totes podem construir una cultura de la transparència”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 2 =