25n
Orgull
Orgull

Pediatres valencians demanen externalitzar la gestió contra la Covid en Atenció Primària, "prop del col·lapse"

Pediatres valencians demanen externalitzar la gestió contra la Covid en Atenció Primària, "prop del col·lapse"
10/08/2021 -

La Societat Valenciana de Pediatria (SVP) ha alertat sobre “la necessitat d’externalitzar la gestió contra la Covid-19 en Atenció Primària”. Per a combatre de manera eficaç aquesta “cinquena ona”, els especialistes reclamen externalitzar el seguiment de contactes i pacients, així com la vacunació, sense utilitzar els recursos materials ni humans d’Atenció Primària.

Els experts adverteixen que, “en general, no s’han substituït les absències dels pediatres d’Atenció Primària aquest estiu, tan sols en centres o consultoris de salut que són recurs únic, és a dir, aquells amb un sol especialista en Pediatria”.

“La falta de personal per a substitucions és només un dels problemes d’una Atenció Primària valenciana, que es troba prop del col·lapse”.

En aquest sentit, la presidenta de la SVP, Eva Suárez Vicent, sosté, en un comunicat, que “la pandèmia ha empitjorat de manera dràstica la situació en Atenció Primària, posant en evidència les mancances del sistema“.

“Si volem frenar l’evolució d’aquesta cinquena ona i protegir la salut de xiquets i adolescents, l’Administració ha d’apostar per l’Atenció Primària, millorar les condicions laborals dels facultatius i els recursos materials per a poder atendre millor la ciutadania”, assevera.

L’entitat recorda que, segons dades del Ministeri de Sanitat, la incidència en l’autonomia supera aquest mes d’agost els 560 contagis per cada 100.000 habitants, mentre que al juliol no aconseguia els 145 positius. La cinquena ona ha disparat tots els indicadors en la Comunitat, que es troba en risc extrem de propagació per coronavirus.

A l’inici de la pandèmia es desconeixia com anava a afectar la Covid-19 a la nostra població infantil. El tancament de les escoles i el distanciament social va fer que hi haguera pocs casos en aquesta franja d’edat, i els casos que es van presentar no van tindre la gravetat observada en les persones majors.

En l’actualitat, hi ha més informació, però les noves variants del virus obliguen a ser molt previnguts. “L’escenari a la tardor pot ser preocupant amb la volta a les aules i les variants del virus que estan apareixent. A més, estem començant a veure cada vegada més casos de virus propis de la tardor, com la bronquiolitis, ja en aquests mesos d’estiu”, apunta la doctora Suárez.

INICI CURS ESCOLAR

“Amb l’inici del curs escolar –continua– coexistiran les infeccions habituals dels xiquets a la tardor amb la COVID-19. I, a més, hem de continuar amb assistència a altres patologies (obesitat, asma, diabetis…) i els controls de salut, tan importants per a detectar precoçment patologies o alteracions del desenvolupament”, afig l’experta.

La societat subratlla que l’adequada atenció sanitària pediàtrica “està en perill per la saturació de serveis i la falta de personal” i és “necessari disposar de circuits diferenciats per a evitar contagis en els centres sanitaris”. Per això, la SVP destaca que “es necessiten mitjans humans, físics i tecnològics, a més de formació contínua sobre l’evolució de la pandèmia i protocols d’actuació en funció de la situació epidemiològica de cada moment”.

Aquest col·lectiu també explica que “l’Atenció primària no és només l’assistència als xiquets amb patologia, sinó que les activitats preventives i els controls de salut amb les vacunacions són un punt molt important i s’estan veient afectats per la falta de recursos i sobrecàrrega assistencial”. “Tot això comporta una demora en la realització dels controls de salut per a realitzar els informes de salut escolar que sol·liciten en l’inici de l’escolarització i en els canvis de cicle”, agreguen.

I afigen que la situació és “més complicada quan les consultes les sol·liciten directament els familiars (a demanda)”. Per a la SVP, la situació assistencial és més suportable quan la consulta inicial és telefònica, perquè permet el cribratge previ per a diferenciar entre pacients amb possible Covid-19 i altres motius (revisions, consultes o altres patologies), la qual cosa facilita, si és necessària, la seua atenció presencial en sales i horaris diferenciats, i la disminució del risc de contagis.

“Per a la seua tranquil·litat, les famílies han de saber que, si el motiu el precisa, la cita telefònica inicial es transformarà en una visita presencial programada posterior, encara que supose un gran esforç d’organització per als professionals que estiguen treballant en eixe moment. Les visites directes sense previ avís als centres de salut haurien de reservar-se només a vertaderes emergències”, conclouen des de la societat de pediatres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − quinze =