25n
25N
25N

Paterna es converteix en el primer municipi valencià a desenvolupar una eina innovadora per a detectar COVID-19 en les seues aigües residuals

La consellera d’Innovació, Carolina Pascual, l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo i la gerent d’Aigües de Paterna, Carolina Belda han assistit a la presentació d’aquesta eina

Paterna es converteix en el primer municipi valencià a desenvolupar una eina innovadora per a detectar COVID-19 en les seues aigües residuals
25/06/2020 -

L’Ajuntament de Paterna i Aigües de Paterna han presentat aquest matí City Sentinel, la nova eina capaç de detectar tota mena de virus en les aigües residuals que implantarà la ciutat en la seua xarxa de sanejament per a monitorar la presència de coronavirus en la població, alertar de nous contagis amb antelació i evitar així rebrots entre la ciutadania paternera.

L’acte de presentació d’aquesta innovadora solució de vigilància i rastreig epidemiològic, que combina pla de mostreig adaptat, anàlisis ràpides de RT-qPCR i accés a un observatori digital, ha comptat amb la presència de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, l’Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo i la gerent d’Aigües de Paterna, Carolina Belda així com representants d’Hidraqua i del laboratori Labaqua, referent europeu que s’encarrega de l’anàlisi de les mostres preses. En la presentació de l’eina City Sentinel, l’alcalde de la localitat, Juan Antonio Sagredo ha destacat que “Paterna no abaixarà la guàrdia davant el coronavirus i farà tot el que siga a la seua mà per a limitar les probabilitats d’aparició i propagació del virus entre la seua ciutadania com la implementació d’aquesta solució innovadora com a mecanisme d’alerta primerenca d’aquells veïns i veïnes que pogueren ser portadors de la malaltia, encara sense saber-ho, ja que detecta la presència del coronavirus fins i tot abans que apareguen els símptomes en els seus portadors”.

De moment, aquesta eina s’emprarà per a realitzar un seguiment de l’evolució del SARS-CoV-2, causant de la COVID-19, en aigües residuals i anticipar així l’aparició de possibles nous brots en la població, però l’objectiu del consistori és utilitzar-la com a sistema de vigilància epidemiològica i mecanisme d’alerta primerenca. Així, davant estadis inicials d’un altre virus, permetrà detectar i monitorar la presència de material genètic del virus que es rastrege en la femta i l’orina que ingressen en el sistema de clavegueram i ser més previsors i eficaços per a combatre’l.

La Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha felicitat l’Alcalde per aquesta iniciativa que “situa a Paterna a l’avantguarda de la detecció del virus, convertint-se en el primer municipi valencià a adoptar aquest sistema de protecció i benestar per a la ciutadania, posant la innovació i la tecnologia al servei de les persones”.

Per part seua, els representants d’Aigües de Paterna han destacat que “la innovació és l’eina a la qual sempre hem recorregut per a la gestió sostenible del cicle integral de l’aigua. La solució que avui presentem és un exemple més que corrobora el model com un èxit de col·laboració publicoprivada, amb la presència d’un soci públic, l’Ajuntament de Paterna, i d’un soci privat, amb més de vint anys d’experiència en el camp de l’epidemiologia i present en els cinc continents al servei de la gestió eficient i sostenible de l’aigua, com és el grup SUEZ”.

Aquesta solució, fruit de les aliances entre entitats públiques, empreses i experts de reconegut prestigi, ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’equip del Dr. Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia i especialista mundialment reconegut en el camp de la virologia aquàtica adscrit a la Universitat de Barcelona, qui ha explicat durant la seua intervenció telemàtica que “la vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals farà que no anem a remolc de la malaltia i ens permetrà avançar-nos als casos de COVID-19 per a adoptar mesures efectives i immediates enfront d’una possible nova ona d’infeccions”.

Amb una població pròxima als 72.000 habitants i 105 contagis registrats de coronavirus entre la seua població, amb la implementació de City Sentinel, la ciutat de Paterna vol continuar posicionant-se com a municipi intel·ligent i innovador i segur i protegit enfront de la COVID-19.

L’eina presentada en el consistori, City Sentinel, és una solució que pren mostres d’aigües residuals en nuclis poblacionals determinats, la qual cosa permet incidir en les zones on es troben hospitals, residències per a persones majors, etc. A aquestes mostres se’ls practiquen anàlisis ràpides de PCR per a detectar la presència del virus causant del coronavirus. D’aquesta manera, una vegada les mostres representatives han estat recollides i analitzades en el laboratori, els resultats es transfereixen de manera automàtica a una plataforma digital, des d’on es pot valorar la situació en temps real i realitzar comparacions amb les dades històriques per a adoptar i implantar les mesures necessàries.

City Sentinel permet al gestor públic visualitzar gràficament les dades, a través d’un mapa dinàmic del municipi amb una sectorització per zones d’influència que facilita traçar l’origen del SARS-CoV-2.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 2 =