25n
25N
25N

"La pandèmia de la Covid-19 hauria d'accelerar els programes de mobilitat sostenible"

Hi ha alguns estudis que relacionen l’alta mortalitat per Covid-19 amb els alts nivells de contaminació

"La pandèmia de la Covid-19 hauria d'accelerar els programes de mobilitat sostenible"
24/04/2020 -

La contaminació podria estar relacionada amb l’alta mortalitat causada pel coronavirus? Encara es necessitarien més proves científiques per a corroborar-ho. No obstant això, d’acord amb l’estudi realitzat per la Universitat Halle-Wittenberg, a Alemanya, “el 78% de les 4.443 morts registrades, en un sol dia a Europa, van ocórrer en cinc àrees específiques i altament contaminades”, i que correspondrien a quatre regions del nord d’Itàlia i Madrid. No obstant això, no seria l’únic estudi que avalara aquesta hipòtesi.

I és que, segons l’anàlisi realitzada per l’Escola de Salut Pública de Harvard, a partir de les dades de 3.000 comtats nord-americans, la mortalitat del coronavirus augmentaria en les zones amb major concentració de micropartícules PM 2,5, que provenen, majorment, de les emissions del trànsit i les calefaccions. Així, diuen, “un xicotet increment en l’exposició prolongada a les micropartícules PM 2,5 porta a un gran augment en la taxa de mortalitat per COVID-19 al país”.

Però, a més, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut apunta al fet que fan falta més dades per a comprovar-ho científicament, sí que considera la contaminació com un dels principals problemes de salut pública pel qual es produeixen més de set milions de morts prematures. Així, amb el procés de desescalada més prop, alguns països com França, Alemanya o Bèlgica estan aplicant mesures per a incentivar l’ús de la bicicleta, i ja no només perquè garanteix el distanciament social en els desplaçaments, sinó perquè contribuirà a mantenir una millor qualitat de l’aire, ara que la paralització de l’activitat ha provocat un descens significatiu dels nivells de contaminació a les principals ciutats.

De fet, a Espanya, València és una de les grans ciutats que més ha reduït els seus nivells de contaminació. Però, a més, la seua aposta per la mobilitat sostenible, amb la creació de l’anell ciclista, així com per la recuperació de l’espai per al vianant, amb els diferents projectes de peatonalització, facilitarà que la qualitat de l’aire es continue mantenint en uns nivells òptims.

València Extra ha parlat amb Antonio Llópez, membre de València en Bici, que ha apuntat que “són moltes ciutats en el món i fins i tot regions metropolitanes les quals estaven portant avant programes de reconversió de la mobilitat heretada cap a una més sostenible, i la pandèmia del coronavirus, més que involucionar eixos plans, la qual cosa hauria de propiciar als països amb intel·ligència col·lectiva és l’acceleració d’eixos programes” perquè, explica, “les partícules en suspensió de la contaminació permet que els virus s’adherisquen a elles i estiguen més temps en l’aire”.

En aquest sentit, i davant els plans de les grans ciutats per promoure la mobilitat sostenible, des de València en Bici assenyalen que “davant el temor que la gent abandone el transport públic per temor al contagi”, és important no només conscienciar a la ciutadania “perquè no utilitzen el cotxe sense vertadera necessitat”, sinó que, a més, “és necessari que es guanye espai per a vianants i ciclistes, i això vol dir que hi haurà ciutats on moltes avingudes, amb diversos carrils destinats als vehicles de motor, hagen de passar provisionalment, i esperem que per sempre, per als usuaris dels transports actius com caminar o la bicicleta”.

En aquest punt, Antonio Llópez demana que “és moment que es permeta transportar la bici en el metro”, però a més, també és moment d’actuar sobre altres factors, com “el manteniment indefinit del teletreball o l’entrada escalonada a molts centres de treball per a evitar les hores puntes al transport públic”.

La societat, després de la crisi sanitària de la Covid-19, ha d’evolucionar cap a una més conscienciada amb la importància de preservar el medi ambient i, per descomptat, una de les mesures clau en aquest canvi ha de ser la mobilitat sostenible.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 5 =

museo prehistoria