El Palau del Temple recupera la seua esplendor i comença la volta de Delegació del Govern a la seua històrica seu

Guardar

palacio_temple
palacio_temple

El Palau del Temple de València, edifici neoclàssic del segle XVIII declarat Bé d'Interés Cultural (BIC) i monument històric artístic de caràcter nacional, llueix novament en tota la seua esplendor després de culminar el procés de rehabilitació integral, que va arrancar fa més d'una dècada. Ara, aquest espai totalment reformat que respecta la seua història i la seua concepció originària, tornarà a ser novament seu de la Delegació del Govern en la Comunitat.

El delegat, Juan Carlos Fulgencio, ha assistit aquest divendres a l'hissat simbòlic de la bandera d'Espanya en el Temple amb motiu del retorn de la Delegació a la seua històrica seu, al qual a més dels subdelegats han acudit també el general cap de la VI Zona de la Guàrdia Civil, Jesús Hermida, i el cap regional operatiu de la Policia Nacional, Alfredo Garrido, entre altres.

Una vegada culminades les obres de rehabilitació, que han compatibilitzat el manteniment de l'estructura original i la preservació del monument amb la renovació de les estades de treball i la funció administrativa, arrancarà el trasllat d'un total de 123 funcionaris, permetent reunificar en un mateix edifici serveis que havien quedat "disgregats" per la ciutat.

A la fi de juny ja estarà en aquesta seu el "gruix" del personal, però el trasllat culminarà a l'octubre, quan s'incorporarà el personal de vacunació internacional, una vegada acabada la campanya estival.

"És una fita, un moment d'alegria poder recuperar aquest edifici", ha declarat Fulgencio, que ha recordat que les obres no han estat "exemptes de vicissituds". Ha recordat que ha passat més d'una dècada des que aquesta rehabilitació es va començar a planificar i ara l'objectiu és "tornar a la normalitat prestant un millor servei als valencians" en un edifici que és "patrimoni de tots".

El cost de les obres de la reforma integral interior de l'edifici, inclòs el complementari de la Comissaria de Policia, ha ascendit a un import de 9,46 milions d'euros. Les de rehabilitació de les façanes han superat els 1,3 milions. Així, la inversió total que inclou totes les actuacions (reforma interior i de façana, redacció de projectes, direcció d'obra, estudis arqueològics i de patologies) ha aconseguit els 12,5 milions.

En l'edifici s'han potenciat els buits originals i s'han clausurat els practicats amb posterioritat a la seua construcció en el segle XVIII. Així, s'ha pogut recuperar el 95% de la fusta original i la totalitat dels buits originals. A més, s'han restaurat les fusteries existents de la façana i del propi claustre, on també, s'ha procedit a la neteja dels elements de pedra i a l'aplicació d'un revoque de calç.

Paral·lelament, s'han eliminat particions interiors que dificultaven la lectura del conjunt arquitectònic i els elements ornamentals que es trobaven fora del context històric. Tant en la planta baixa de la zona sud de l'edifici principal com al pati interior s'han recuperat i potenciat elements arqueològics d'"indubtable valor històric", segons ha indicat Fulgencio.

RESTES ARQUEOLÒGIQUES QUE SERAN VISITABLES

Així, s'ha recuperat el tram de la muralla, barbacana i dues torres que formaven part de les fortificacions del segle XII de la ciutat de València. Per a la preservació d'aquestes restes ha sigut necessària la interposició d'un nou edifici que permet la seua conservació i alhora alberga l'accés a aquests. En aquest punt, el delegat ha assenyalat que "les restes arqueològiques podran ser visitats una vegada conclòs el trasllat".

Així mateix, està prevista la creació d'un espai públic destinat a la interpretació de tots els elements arqueològics d'especial interés històric al costat de l'entrada pel Carrer dels Maestres.

Preguntat sobre quan s'obrirà al públic aquesta zona, ha explicat que, d'una banda, s'han recuperat les restes d'una casa que formava part del barri, la casa de Felipe González, pel nom del seu amo --"no és l'expresident, té uns quants anys més", ha bromejat el delegat-- i d'altra banda les restes de la muralla.

"Cal documentar, fer un projecte arqueològic i d'exhibició perquè es puga posar en marxa, posar un centre d'informació... cal tindre una miqueta de paciència, hem d'anar acoblant-nos. A final d'any, quan tinguem dotació econòmica aprovada i el personal ja preparat per a exposar aquestes joies es farà", ha dit.

UN LLARG PROCÉS

La reforma es va començar a planificar en 2007 i la licitació de l'obra de rehabilitació es va publicar en el BOE l'agost de 2011. El pressupost ascendia a 10,4 milions d'euros. El juny de 2012 van arrancar, però van ser paralitzades el març de 2013 per la troballa de restes arqueològiques.

L'abril de 2013, amb les obres paralitzades, es va redefinir el projecte per a preservar els elements arqueològics i, novament, les actuacions es van reiniciar el juliol de 2015. Tres mesos després, l'Ajuntament de València va presentar la nul·litat parcial del projecte.

El gener de 2016, el Consell Jurídic Consultiu va confirmar la no procedència de la revisió d'ofici de la llicència concedida pel consistori i a l'abril d'aqueix any es va signar un protocol d'intencions amb l'ajuntament.

Un mes després es va presentar la llicència complementària del modificat per a la integració de l'antiga Comissaria del Temple, i al juliol es va signar el contracte complementari per a la rehabilitació integral de la reforma de l'antiga comissaria que es destinarà a serveis d'informació i registre.

El novembre de 2016, les fortes pluges van provocar filtracions en coberta i façana, que van produir danys en pintura i tarima flotant. L'octubre de 2017, l'Ajuntament de València va notificar la llicència d'obres i d'activitat del segon modificat del projecte de rehabilitació i complementari de la Comissaria del Temple. Al novembre d'aqueix any es va presentar la sol·licitud de llicència de rehabilitació de façanes i es va formalitzar el contracte el març de 2018.

El gener de 2018, les obres de reforma integral interior van finalitzar, sent rebudes al febrer. Els treballs de rehabilitació de les façanes es van iniciar l'abril de 2018 i van finalitzar el 12 de març de 2019.

SERVEIS EN EL TEMPLE

Les dependències del Palau del Temple albergaran, a més del Gabinet del Delegat i la Secretaria Particular, els serveis dependents de la Delegació. Una part (Secretaria General, Gabinet Telegràfic, Assumptes Jurídics, Assumptes Generals, Personal, Drets Ciutadans i Autoritzacions Administratives, Àrea d'Informàtica, Jurat Provincial d'Expropiació i Advocacia de l'Estat) es trobaven en les dependències provisionals de Colón, i uns altres (Protecció Civil, Unitat de Violència de Gènere, Infraccions Administratives i l'Oficina d'Informació i Registre) es traslladaran des de la Subdelegació del Govern a les instal·lacions rehabilitades al llarg del mes de juny.

En concret, l'Oficina d'Informació i Registre de la Subdelegació del Govern a València tancarà al públic en general el pròxim 10 de juny. En aquestes dependències sols s'atendrà el registre de les sol·licituds, escrits o comunicacions dirigits als serveis i àrees integrades de la pròpia Subdelegació: Alta Inspecció d'Educació, Agricultura i Pesca, Foment, Indústria i Energia i Treball i Assumptes Socials (excepte Estrangeria). A partir d'aqueixa data, l'Oficina d'Informació i el Registre General quedaran situats en la seu del Palau del Temple.

Pel que respecta al Centre de Vacunació Internacional, situat actualment en Sanitat Exterior del Port de València, no serà traslladat al Palau del Temple fins a octubre, mes en què disminueixen les peticions de vacunació per viatges.

Destacats