25n
25N
25N

El Pacte contra la Violència de Génere treballarà en l'elaboració d'una Estratègia contra la Violència Sexual

El Pacte contra la Violència de Génere treballarà en l'elaboració d'una Estratègia contra la Violència Sexual
17/09/2019 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista constituirà un grup de treball que desenvolupe una Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual, “que permeta caminar cap a la fi d’aquest tipus d’agressions contra les dones”.

Oltra ha presidit a Castelló la reunió del segon aniversari del Pacte, que va ser firmat al setembre de 2017 per 63 representants d’entitats socials i cíviques, administracions públiques, institucions judicials i universitàries, cossos de seguretat, partits polítics, agents econòmics i sindicats, entre uns altres.

L’acord, l’únic d’Espanya que contempla la participació directa de la societat civil, té un període de compliment de 5 anys, i en el seu segon aniversari ja compta amb el 82 per cent de les 293 mesures inicials en marxa, segons ha informat la vicepresidenta, qui ha explicat que s’ha decidit introduir algunes noves per a atendre la realitat del dia a dia, com és el cas de la citada Estratègia.

En aquests moments, ja hi ha 166 mesures que estan realitzades o en execució permanent, 74 que estan en procés i 53 pendents de desenvolupament, ha desglossat Oltra, qui també ha indicat que en aquests dos anys 1.001 entitats i 12.007 particulars han subscrit el Pacte a través de la web www.sumatalpacte.com.

La vicepresidenta ha incidit que el Pacte és un document viu, i com tal va incloent noves fórmules per a lluitar contra les diferents formes de violència masclista que existeixen en la societat actual, i ha afegit que és per eixe motiu que s’ha decidit crear un grup que treballe sobre com lluitar contra la violència sexual des de la perspectiva de l’educació afectiu-sexual.

ACOMPANYAMENT A VÍCTIMES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL

El Pacte també crearà en enguany un altre nou grup per a dissenyar la figura de l’acompanyament a dones víctimes de violència de gènere amb diversitat funcional, “que és un col·lectiu doblement vulnerable i que requereix d’un suport específic en aquest tipus de situacions”, ha dit.

Així mateix, ha recordat que un altre dels objectius que s’han marcat des del Govern valencià per a aquesta legislatura és l’aprovació d’una nova llei d’Igualtat, “que naixerà d’un procés participatiu, obert i horitzontal, i que treballarà sobre la base de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, una premissa bàsica en la lluita contra la violència masclista”.

La vicepresidenta ha ressaltat que, durant aquests dos anys de Pacte, s’han aconseguit “fites importants” com l’equiparació de les indemnitzacions en casos d’assassinat masclista amb els assassinats terroristes i l’ampliació de les mateixes per als casos de gran invalidesa, “així com per a les persones valentes que moren o queden greument afectades per haver eixit en defensa d’una dona”, ha afirmat.

Enguany també ha entrat en vigor la renda complementària per prestacions, que permet complementar les rendes actives d’inserció per a les dones víctimes de violència de gènere, de manera que aquelles dones que perceben aquesta ajuda poden incrementar-la des dels 250 als 680 euros, gràcies al complement aprovat pel Govern valencià.

El reconeixement de la situació de monoparentalitat per a aquelles dones víctimes de maltractaments i les persones al seu càrrec, ha sigut una altra de les mesures realitzades, i que permet l’accés a deduccions fiscals, exempció de taxes educatives i prioritat en l’accés als servicis públics.

FONS D’EMERGÈNCIA

Oltra ha assenyalat que, en 2019, també s’han millorat les quanties del Fons d’Emergència de la Generalitat, que ara es vinculen al salari mínim interprofessional, la qual cosa ha permès que en el cas de les ajudes d’emergències bàsiques, que són aquelles que es concedeixen en un primer moment quan la víctima per exemple abandona el domicili on convivia amb el seu maltractador, passen de 200 a 2.700 euros.

La vicepresidenta també ha destacat mesures encaminades a la inserció sociolaboral de les dones víctimes, com el programa que s’ha engegat en les oficines de Labora, on 7 tutors i 54 professionals de suport, les assessoren, guien i faciliten la seua inserció sociolaboral; o la iniciativa T’Acompanyem, de la Conselleria d’Igualtat, que elabora itineraris inclusius dirigits a aquest col·lectiu.

L’ampliació de la xarxa de vivendes, la priorització d’aquestes dones en l’accés a la venda i lloguer de vivendes de protecció social, han sigut unes altres de les mesures executades aquest segon any, en el qual també s’ha aprofundit el foment de la igualtat, amb iniciatives com els “Patis Inclusius” o la visibilització de les dones en els continguts curriculars.

Des de la Conselleria d’Igualtat, ha explicat, també s’han engegat els primers premis per a reconéixer les festes populars que promouen la igualtat i treballen contra la violència masclista, i també ha recordat que s’ha ampliat la xarxa de centres dona 24 hores, amb especial atenció a les zones d’interior.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − divuit =