25n
25N
25N

Paco Roca culmina el seu projecte per a l'IVAM amb un còmic exclusiu sobre el procés creador

Paco Roca culmina el seu projecte per a l'IVAM amb un còmic exclusiu sobre el procés creador
12/07/2019 -

El dibuixant valencià Paco Roca culmina el seu projecte per a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) –que va incloure l’exposició ‘El Dibuixat’, que va ocupar la galeria 6 del museu fins al passat 30 de juny– amb un còmic exclusiu per a aquest centre cultural en el qual “reflexiona” sobre el procés creador i mostra el seu talent “descomunal”.

El còmic, que s’enquadra en la commemoració del 30 aniversari de l’IVAM, es titula ‘Diari del dibuixant del Dibuixat’ i ha sigut presentat aquest divendres en roda de premsa pel mateix autor, acompanyat pel director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, i el comissari del projecte, Álvaro Pons.

En aquesta obra gràfica, el Premi Nacional de Còmic aborda l’exposició ‘El Dibuixat’, que analitzava les possibilitats expressives del còmic com a disciplina artística. A més, reflecteix aquelles pors i inquietuds “que qualsevol artista té a l’hora de crear”, al mateix temps que planteja una “reflexió” sobre el món del còmic, ha explicat Roca.

Juntament amb les vinyetes creades per Paco Roca, ‘Diari del dibuixant del Dibuixat’ compta amb fotografies exclusives de Juan García Rosell, fotògraf de l’IVAM, en una cuidada edició a color de 24 pàgines limitada a 1.500 exemplars. El còmic es complementa amb un apartat que serveix de catàleg amb fotografies de l’exposició. La publicació es podrà adquirir en les taquilles del museu i a través de la seua botiga online tienda.ivam.es.

A més, l’artista ha dissenyat una samarreta amb un dibuix exclusiu amb motiu del 30 aniversari del museu. El dibuixant de còmics tan aplaudits com ‘Arrugues’ o ‘Els solcs de l’atzar’ canvia de registre per a utilitzar el teixit d’una samarreta com a suport d’una vinyeta en la qual el personatge ‘dibuixa’ el logotip de l’IVAM.

Paco Roca ha considerat que aquesta és una aposta per la “normalitat” del món del còmic. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta publicació realitza un recorregut per la història i vida de l’IVAM des dels seus inicis, fa trenta anys, fins a l’actualitat.

De la mateixa forma, l’obra aborda de la inseguretat i les pors que pateixen els artistes en els seus processos de creació. “Quan un autor està molt segur del que està fent ha d’anar amb compte perquè a vegades l’autoconsciència és un problema”, ha asseverat.

“Quan trobes un camí fàcil és possible que no aportacions res nou. La inseguretat és una cosa comuna que mai arriba al lector i espectador”, ha afegit. En aquest sentit, Roca ha explicat que el còmic tracta de veure “com es construeix” el dia a dia d’una exposició, així com les persones que ho fan possible “des de darrere de les parets”.

La història funciona, segons el dibuixant, “com un catàleg” tant en la part a manera de diari com en l’epíleg final, que compta amb fotografies de l’exposició de l’il·lustrador.

“POSSIBILITATS INFINITES”

El dibuixant valencià ha admés que el projecte de l’IVAM és “dels millors encàrrecs” que li han fet mai, ja que “obrin la ment i permeten veure el que has fet fins al moment de forma diferent”. “La premissa era que no fóra igual que altres exposicions de còmics, que consisteixen a penjar pàgines en les parets”, un caràcter “tan limitat” que amb l’aparició del còmic digital “s’obri un altre camí de possibilitats infinites”.

Així mateix, Roca ha reconegut el “molt” que deu als còmics i als museus, “especialment a l’IVAM”, ja que “tot el que he vist” en la galeria valenciana “està present” en la publicació, que serveix d'”homenatge” al museu.

Per part seua, José Miguel G. Cortés ha subratllat l'”íntima” vinculació del còmic amb el museu, ja que narra “com s’ha anat gestant el projecte jugant amb els diferents Paco Roca que apareixen al llarg dels anys”. “És una aposta ferma i seriosa de l’IVAM pel còmic”, ha afegit.

En aquesta línia, el director de l’IVAM ha mantingut que quan es va plantejar el projecte “estàvem d’acord en el que no volíem però no sabíem exactament allò que volíem aconseguir”.

La finalitat de ‘Diari del Dibuixat’, segons Cortés, és “un procés per a construir una cosa diferent per a mostrar una nova manera d’introduir el còmic en el museu”.

Finalment, el comissari de l’exposició ha declarat que el còmic “demostra” el “talent descomunal” de Paco Roca. Així mateix, ha definit la publicació com un epíleg “perfecte” que defineix la “intel·ligència” d’una exposició “que no es queda només a ser un catàleg”. Segons Pons, “és una reflexió sobre el pas del temps i sobre com afecta el temps a la creació”. “Des del principi va caldre partir de zero amb idees per a trencar per complet el que s’havia fet fins al moment”, ha afegit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + divuit =