25n
Orgull
Orgull

L’Orquestra de València ret homenatge als germans Iturbi amb obres de Mozart i Martín en el festival Serenates

Dirigits per David Gómez i amb els pianistes Carlos Apellániz i Óscar Oliver

L’Orquestra de València ret homenatge als germans Iturbi amb obres de Mozart i Martín en el festival Serenates
24/06/2021 -

El Palau de la Música torna a col·laborar amb el prestigiós festival estiuenc Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura. Un any més, l’Orquestra de València tornarà a pujar a l’escenari habilitat al Centre Cultural La Nau, per a oferir demà divendres a les 22.00 hores, un concert que també està inclòs en el cicle que l’auditori valencià dedica a José Iturbi, en el 125 aniversari del seu naixement.

La presidenta del Palau, Gloria Tello, ha valorat molt positivament la ferma col·laboració institucional entre les diverses administracions, i ha afirmat que “encetem la recta final del cicle que hem dissenyat entorn de la figura d’Iturbi, amb este concert que reunix música i arquitectura, i amb un programa que ret també un sentit homenatge a la seua germana Amparo, que més enllà del seu parentesc, ha passat a la història per ser una de les pianistes més destacades del seu temps”.

Precisament, en el concert de demà, els pianistes Carlos Apellániz i Óscar Oliver interpretaran el Concert per a dos pianos i orquestra núm. 10 de Mozart, una obra que van interpretar moltes vegades els dos germans a duo. En este sentit, la regidora ha explicat que Amparo Iturbi “sempre va ser present en la seua vida, des de París a Nova York, i amb els seus concerts van recórrer junts mig món i van participar en moltes pel·lícules del Hollywood daurat”.

La Simfonia núm. 35 “Haffner” del geni salzburgués completa el programa, que tindrà el seu preludi amb l’obertura de l’òpera “Una cosa rara” de Vicente Martín i Soler. Una òpera que, a més, va citar Mozart en la seua òpera “Don Giovanni”.

La vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, Ester Alba, ha destacat, per la seua banda, “l’enorme satisfacció de tornar a comptar en la programació de Serenates amb l’Orquestra de València en el marc d’una col·laboració que es manté fructíferament en el temps; i enguany d’una manera especial, a més, celebrant ambdues institucions, Universitat de València i Palau de la Música, sengles efemèrides: els 25 anys de la fundació de l’Orquestra Filharmònica universitària i el 125 aniversari del naixement de José Iturbi”.

Al llarg de més de tres dècades, el festival Serenates ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions. En aquesta edició, hi participen l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València i el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.

Les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en la pàgina web http://www.latenda.es/entrades. Estan pràcticament esgotades per a tots els espectacles.

David Gómez Ramírez va ser guardonat el 2018 amb el BMI Prize, premi atorgat pel Bucharest Music Institute, en el Concurs Internacional de Direcció. Ha treballat amb totes les orquestres del Vietnam, i ha dirigit a formacions com la JONDE, les filharmòniques de Filipines i Nizhni Nóvgorod, Orquestra Nacional de Cuba, Ljubljana Symphony Orchestra i Project Xiquitsi, entre altres. A Espanya ha dirigit la Real Orquestra Simfònica de Sevilla i l’Orquestra de València, de la qual va ser el director assistent.

Carlos Apellániz és Medalla d’Or en l’Ecole Nationale de Musique de Bayonne-Côte Basque amb la pianista Françoise Doué. Perfecciona la seua formació musical en el Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París i en l’Escola Superior de Música Reina Sofía sota la tutela de Bashkirov i Eguizarova. Destaca la seua labor com a membre fundador del B3: Brouwer Trio, del LQ Liber Quartet i del Duo Apellániz.

Óscar Oliver ha oferit recitals a Praga, Neuchatel, Lausana, Sió, Innsbruck, Weimar, Aachen i Colònia, entre moltes altres. Ha actuat amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, dirigit per Lorin Maazel i Zubin Mehta. Actua amb l’Orquestra de València des de 2008. Com a repertorista ha treballat amb Rafael Frühbeck de Burgos, Nathalie Sutzmann, Matthias Goerne, Vadim Repin, Angelika Kirchschlager, Waltraud Meier, Michel Plasson, etc. És catedràtic de piano i coordinador artístic del Premi Iturbi i fundador del Festival Iturbi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + dos =