Fa uns dies es va produir a Estrasburg un fet de summa importància, com va ser l'aprovació per part del Parlament Europeu del Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i Canadà, més conegut com a CETA per les seues sigles en anglés.
Al meu judici, els valencians no som suficientment conscients de la importància que per a la nostra economia té l'aprovació d'aquest tractat. No solament per la millora en la competitivitat de la nostra indústria que suposarà l'eliminació d'aranzels, sinó perquè un eventual increment en les exportacions a Canadà, podrà pal·liar els efectes de les amenaces que des d'Àsia i els Estats Units se cernen sobre els sectors productius tradicionals.
Però clar, tractant-se de la Comunitat Valenciana, on el conseller d'Economia va afirmar que "el capitalisme mata", l'inicial optimisme davant l'aprovació del CETA pot acabar en frustració per a moltes empreses exportadores, si des del Consell no es fa una aposta clara per la internacionalització.
És cert que el president Puig ja ha anunciat que va a encapçalar una missió comercial a Canadà per a reforçar la presència de les empreses valencianes i explorar nous mercats. Però més enllà d'aquest tipus de viatges queda el dubte de com es desenvoluparà des de la Conselleria d'Economia aquesta labor d'impuls a les exportacions aprofitant els avantatges competitius del CETA.
I el dubte és raonable perquè, a més del que opina el conseller Climent sobre el capitalisme, hi ha una qüestió que hauria de preocupar-nos més, i és que tant Compromís, que és qui controla la Conselleria, com Podem, que sustenta al Consell, s'han manifestat totalment en contra de l'aprovació del CETA i de qualsevol altre tractat de lliure comerç.
És a dir, no creuen en el lliure comerç, no creuen en els avantatges que suposa per a les nostres empreses, xicotetes i grans, l'eliminació d'aranzels i l'obertura de nous mercats. I la pregunta és com van a ser capaces d'impulsar les exportacions a Canadà tenint en compte els perjudicis que té l'equip econòmic del President Puig.
En un món globalitzat, en el qual qualsevol esdeveniment o decisió política en l'altra part del món afecta les empreses de la nostra Comunitat, és indispensable que des del Consell es duga a terme una política industrial clara que aposte per la competitivitat i el creixement. L'interés general ha de prevaldre per sobre dels interessos partidistes i ideològics i només així triomfarà la llibertat sobre el sectarisme. Ja veurem si no és molt demanar.