Opinió

iDental: què fer?

Guardar

Jordi Alaman
Jordi Alaman

Indefensió. Si existeix alguna paraula que definisca la situació a la qual s'han vist abocats desenes de milers d'afectats d'iDental, és aquesta. Més que preguntar-nos què ha eixit malament, potser resoldríem abans la qüestió si ens preguntàrem si "alguna cosa ha eixit bé", doncs la concatenació d'errors, ineficàcia dels organismes de control –publicitaris, laborals i sanitaris-, els canals propis de defensa de la persona consumidora, la passivitat dels col·legis professionals en un primer moment, l'absència de regulació en la normativa, tot açò, ens ha portat al fet que avui visquem un drama que no és el primer.

Ja estàvem advertits. Si parem esment en la història recent, no és la primera vegada que succeeix: Opening, Corporació Dermoestética, Vitaldent, Noudent, iDental... tots ells són casos propis d'una bambolla que porta més d'un lustre punxant i deixant un fum d'afectats.No obstant això, el cas d'iDental adquireix una dimensió que no té precedents, tant per la quantitat d'afectats com per la qualitat de les pràctiques: estem parlant de negligència, de mala praxi, de falta d'higiene i poca cura en l'esterilització de material, havent causat malalties infeccioses, de publicitat enganyosa, descomptes impossibles, mala qualitat de material, tractaments experimentals, falta de tutorització dels treballadors. En definitiva, tot un cúmul de mala fe.

Per tot açò, la pregunta que emergeix és què fer i més quan açò ja ha passat altres vegades i està passant actualment. Què fer i com respondre de forma immediata a una emergència de tal calibre.

Des de Podem, a la Comunitat Valenciana, com en totes les Comunitats Autònomes, ja hem llançat propostes, sol·licitat informes i realitzades labors de control perquè els respectius governs posen tots els seus recursos a treballar, per a oferir auxili judicial amb la finalitat de paralitzar els cobraments dels préstecs, acudir a la Fiscalia per a obrir els procediments judicials pertinents, posar a disposició les prestacions del sistema sanitari per a facilitar peritatges, informar i orientar de forma nítida els passos que han de donar els afectats, coordinant-se amb les associacions de consumidors, les OMIC i els col·legis professionals, així com recaptar els historials clínics, pedra angular de la mala praxi.En l'àmbit estatal, des de Podemos i amb la coordinació de la diputada per Alacant Rita Bosaho, també hem treballat en propostes demanant que els mecanismes de control es posen en funcionament i no esperen a més iDentales; que es complisca la Llei de Societats Professionals perquè en l'àmbit sanitari, aquest tipus d'empreses estiguen vinculades i pertanguen als professionals del sector i no a mercaders de la salut; que l'harmonització de la normativa publicitària siga sota els principis de veracitat i ètica; incloure la salut bucodental en la sanitat pública així com la creació d'un Institut Nacional de Consum que puga protegir eficaçment i diligentment a les persones consumidores.

Es tracta, al cap i a l'últim, de dotar de contingut a l'article 51.1 de la Constitució Espanyola, quan es refereix al fet que "els poders públics garantiran la defensa dels consumidors, protegint, mitjançant procediments eficaços, la seguretat, la salut i els legítims interessos econòmics dels mateixos".

En el consum, com en la salut, no es tracta només de guarir la malaltia, sinó fonamentalment de prevenir-la. I d'açò, tots, som responsables.

Destacats