Ontinyent rebaixa el deute municipal un 70% en l'última dècada

L’Ajuntament va tancar l’any 2020 amb un superàvit de 423.000 euros

Guardar

Jorge Rodriguez Natalia Enguix Ontinyent
Jorge Rodriguez Natalia Enguix Ontinyent

El deute bancari de l'Ajuntament d'Ontinyent es va tornar a reduir en 2020 tot i la pandèmia. L'endeutament va passar en un any de 8,6 a 6,2 milions, acumulant així una rebaixa del 70% en l'última dècada, en passar dels 20,4 milions en 2011 als referits 6,2 milions de 2020.

Aquesta evolució ha comportat una rebaixa notable en el pagament d'interessos, ja que si en 2010 s'havia de pagar als bancs 869.700 euros, el passat any la càrrega financera li va costar a l'Ajuntament 109.000 euros.

A més, el Consistori de la capital de la Vall d'Albaida va tancar l'exercici de 2020 amb un superàvit de 423.000 euros, tot i haver hagut de generar un "escut" de més de 6,5 milions d'euros per fer frontals efectes de la pandèmia amb programes d'impuls econòmic i social.

"GESTIÓ RIGOROSA I EFECTIVA"

La regidora d'Hisenda, Natàlia Enguix, destaca al respecte que aquestes xifres "mostren clarament que la gestió econòmica en aquests anys està sent rigorosa i efectiva, i més si tenim en compte que s'han invertit molts milions a fer millores ben visibles a la ciutat, amb fons propis i també amb ajudes aconseguides d'altres administracions".

Una gestió que, segons l'edil, "ens permet comptar amb maniobrabilitat en moments crítics com els que vivim amb la Covid-19 per seguir mobilitzant l'economia"."Hem tornat a quadrar el cercle de la bona gestió econòmica del nostre Ajuntament tot i la pandèmia: Continuem tancant els exercicis amb superàvit, promovent l'activitat econòmica, ajudant a qui més ho necessita i tot sense apujar els impostos", afirma.

Per la seua part, l'alcalde Jorge Rodríguez ressalta l'esforç fet des de l'Ajuntament "per adaptar els comptes municipals a la irrupció de la Covid-19, i donar resposta no sols a la crisi sanitària, sinó també a les crisis social i econòmica generades per la situació sobrevinguda amb el virus".

Per al primer edil "la gestió realitzada ens ha permés que, tot i els esforços fets per fer front a una crisi que no esperàvem, puguem tancar amb un superàvit que ens permet afrontar els pròxims reptes amb garanties i sense tensions en la tresoreria municipal".

COMPTES MARCATS PER LA COVID-19

L'Ajuntament d'Ontinyent aprovava amb el suport unànime de tots els grups polítics un pressupost de 42,1 milions d'euros per a 2021, una xifra un 20% superior a la del pressupost anterior, amb una inversió de 14 milions d'euros que per a poder executar-se requerirà una operació financera a llarg termini de 3,5 milions d'euros.

Aquesta operació s'executa amb unes condicions favorables per al consistori que permeten que la previsió en el pagament d'interessos bancaris no augmente, sinó que fins i tot baixe fins als 105.000 euros.

Uns pressupostos totalment condicionats per la pandèmia igual que els de 2020. En els comptes de l'any passat, en el vessant social es va haver de passar dels 2,1 milions d'euros previstos inicialment al pressupost a 4,1 milions, incloent-hi prop de 700.000 euros per a ajudes de primera necessitat, d'alimentació, habitatge o suport socioeducatiu; entre d'altres.

Quant a l'escut econòmic de més de 2,4 milions d'euros per lluitar contra l'atur, aquest incloïa accions com els 560.000 euros destinats als xecs "Tornem Junts"; els 161.000 per a autònoms i pimes o els 130.000 per a l'impuls al clúster tèxtil sanitari; també entre d'altres. Igualment, el Pla d'Obres i Serveis "Tornem Junts" injectava 500.000 euros a l'economia local, i les associacions sociosanitàries, culturals, esportives i festives rebien més de 360.000 euros.

DISCIPLINA FISCAL I CAPTACIÓ DE SUBVENCIONS

Per a tancar els comptes de l'any 2020 amb superàvit han estat claus dos factors: disciplina fiscal i captació de subvencions. En el primer cas la recaptació ha arribat fins al 90% en voluntària, una dada que en paraules d'Enguix "parla per si mateix", valorant "la disciplina fiscal de la ciutadania d'Ontinyent, que no ha deixat de complir amb els seus compromisos tributaris".

La regidora també fa especial menció a la implicació dels treballadors i treballadores municipals, que han sabut adaptar-se a unes circumstàncies tan difícils. "La seua adaptació al teletreball ha estat modèlica, fins al punt que hem reduït el període de pagament de factures i subvencions, que en primer trimestre de 2020 era de 30 dies, tancant l'any de la pandèmia en un període mitjà de pagament de 8 dies".

Destacats