25n
25N
25N

Ontinyent premia l'autoconsum energètic i fa front a les macroplantes

L’Ajuntament bonifica els principals impostos a les persones i empreses que instal·len panells d’autoconsum

Ontinyent premia l'autoconsum energètic i fa front a les macroplantes

Ontinyent continua fent passos cap a una ciutat més verda. Després d’introduir en 2020 la “bonificació verda“, rebaixant a proposta de les associacions empresarials ATEVAL i COEVAL del 20 al 15% el consum mínim d’energies renovables a les indústries, comerços i particulars necessari per a accedir a aquesta bonificació, l’Ajuntament ha començat una campanya per a promoure l’autoconsum energètic i la constitució de comunitats elèctriques locals, com a model més sostenible i respectuós amb el territori enfront del de les macroplantes fotovoltaiques.

La capital de la Vall d’Albaida, que va ser pionera entre els municipis valencians menors de 50.000 habitants a introduir la bonificació, continua impulsant una línia de treball conjunta entre el Govern local i entitats com les patronals empresarials per a continuar impulsant un creixement econòmic sostenible a la ciutat.

Entre les accions proposades per a impulsar les energies netes es troben la bonificació de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) a les persones o empreses que instal·len panells d’autoconsum individual o comunitari, a més de posar a l’abast de la ciutadania un servei d’assessorament a través de l’Oficina d’Economia Verda, situada en el Mercat Municipal.

INCREMENT DE LES BONIFICACIONS A L’AUTOCONSUM

El model de l’autoconsum és una alternativa al de les granges fotovoltaiques, que en paraules de la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, “no promouen un canvi cap a un model energètic responsable i d’energia neta, i a més provoca la destrucció de zones d’especial valor paisatgístic i agrícola i només en benefici dels grans interessos econòmics”.

En aquest sentit, l’edil avança que al Consell de Medi Ambient ja se li va presentar el projecte d’una planta de 10 Mw en una finca de 27 hectàrees de la partida de la Maiansa, un espai qualificat d’especial protecció agrícola en el Pla General i que forma part de l’anomenada “Toscana valenciana”. La majoria dels membres del Consell es van mostrar en desacord amb el projecte.

Fins ara només s’ha presentat a l’ajuntament una petició formal d’una empresa demanant un canvi en el planejament urbanístic que faça possible la implantació de parcs solars de fins a 60 Megawatts de potència. El vigent Pla General d’Ordenació Urbana d’Ontinyent impedeix instal·lacions de plaques solars que superen els 250 quilowatts.

Per a Gandia l’autoconsum permet a la ciutadania comptar amb la seua pròpia energia neta i renovable, i estalviar en la factura energètica. “Cada vegada estem rebent més sol·licituds de bonificacions a l’autoconsum individual, i en el vessant col·lectiu estem promovent les instal·lacions comunitàries i treballant amb les associacions empresarials COEVAL i ATEVAL per a fomentar també la instal·lació de comunitats energètiques locals”, manifesta l’edil.

OFICINA VERDA

El mes de juliol de 2020 obria les portes l’Oficina d’Economia Verda municipal, amb l’objectiu de facilitar l’estalvi energètic i econòmic a la ciutadania al mateix temps que es dinamitza el Mercat Municipal, on està situada i presta servei. Després de deu mesos en marxa, s’ha experimentat un creixement exponencial de les consultes realitzades per a ampliar la informació al voltant de l’autoconsum energètic.

Un espai on se centralitza tota la informació respecte als recursos i accions que poden ajudar les famílies a estalviar en consum energètic i concórrer a subvencions relacionades amb aquestes qüestions. Un espai que, a més, valora els recursos naturals i la cura del medi ambient.

El treball dels tècnics gira entorn de cinc grans eixos i apartats. El primer respon a oferir informació i consells sobre qüestions com a reducció del cost elèctric, aprofitament de les tarifes més òptimes de connexió a la xarxa elèctrica i consum responsable. En segon lloc, s’aconsella sobre l’estalvi d’aigua, un punt en el qual es compta amb el suport d’Egevasa, l’empresa gestora de l’aigua potable a Ontinyent.

El tercer gran apartat versa entorn de la gestió de residus, amb qüestions com les modificacions previstes a la recollida de residus i l’aposta pel sistema “porta a porta”. Els últims punts d’interés responen al foment de la mobilitat sostenible i a la realització de campanyes per a promoure l’ús de la bicicleta i els desplaçaments per als vianants i oferir informació sobre el programa de voluntariat mediambiental.

Qüestions com els sistemes d’autoconsum o autocompostatge; l’estalvi que es pot obtenir al rebut del COR per a reciclar; subvencions per a instal·lar dispositius que afavorisquen l’estalvi d’aigua i electricitat o activitats d’educació ambiental també tenen cabuda en aquesta Oficina, on es compta amb la participació i ajuda de les diferents empreses que duen a terme la gestió dels serveis.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × quatre =

museo prehistoria