25n
25N
25N

Oltra: “Hem de col·laborar i orientar al mercat cap a la descarbonització”

Mónica Oltra proposa a Villena una Llei de Canvi Climàtic, Sostenibilitat i Economia Circular com un dels projectes estrella de la próxima legislatura.

Oltra: “Hem de col·laborar i orientar al mercat cap a la descarbonització”
24/04/2019 -

“El canvi climàtic és una realitat que ja està ací. És un perill que hem de convertir en oportunitat”. Aqueix ha sigut el missatge de la candidata a la presidència de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, en un acte celebrat a Villena davant mig centenar de persones i en el qual l’actual portaveu del govern autonòmic ha assenyalat la futura Llei de Canvi Climàtic, Sostenibilitat i Economia Circular com un dels projectes estrella de la pròxima legislatura.

“La lluita i adaptació contra el canvi climàtic és el desafio més gran al que s’enfronta la Humanitat. Els temporals que ja patim són el canvi climàtic. La nostra és una comunitat, com tota la zona mediterrània, que es troba en la primera línia de perill. Tot aquell que tinga menys de 35 anys no ha conegut un sol any de la seua vida en el qual no haja augmentat la temperatura del planeta. Els xiquets de 13 anys ens estan dient que volen un planeta. Si no és per ells, per qui ho anem a fer?”, ha manifestat la candidata a presidir el Consell.

Oltra ha presentat l’amenaça del canvi climàtic com “una oportunitat de canvi econòmic i de generació de noves formes d’ocupació, de noves maneres diferents de consumir i produir l’energia. Des del públic hem de col·laborar i orientar al mercat cap a la descarbonització”, ha assegurat. Com a exemple d’orientació del mercat s’ha esmentat el canvi en el sector agrícola, que ha passat en sol tres anys de suposar un 5,7% de la superfície agrària en 2015 a un 14% i generar 450 milions d’euros en 2018, un 25% de tota la facturació estatal (dades del CAECV de la setmana passada).

Gestió de residus

“La gestió de residus en aquesta terra ha sigut l’acumulació de deixalles i l’enterrament quan hauríem d’haver estat lluitant implacablement contra el plàstic, que ens està complicant molt la vida, ja consumim fins i tot peix amb microplàstics. Per açò hem desenvolupat un Pla Integral de Residus perquè, a llarg termini, la seua gestió siga una font de creació d’ocupació i, a xicoteta escala, creació d’economia local” ha manifestat Oltra en un acte en el qual ha estat acompanyada per l’alcalde de Villena, Patxi Esquembre, i el cap de llista als Corts i al número dos per Alacant, Aitana Mas i Rafa Climent.

Assoliments mediambientals

Aitana Mes ha defensat alguns dels assoliments d’aquesta legislatura des
del parlament valencià, iniciatives com la Llei Forestal, el Pla Integral de recuperació del riu Vinalopo o la protecció dels espais naturals limítrofs als parcs naturals. “El parlament valencià ha sigut la primera càmera a Espanya que ha demanat el tancament d’una central nuclear (Cofrents)”, ha assenyalat Mas.

“Fa quatre anys ens van dir que el Botánic seria un desastre i el resultat és un govern que a més d’estable ha gestionat bé l’economia i té un projecte. Hem de posar dues coses en valor d’aquests anys: sense Compromís no hi hauria hagut una lluita contra la corrupció, però tampoc hauria existit el govern amb major presència de l’ecologisme en les seues files. Quan Isabel Bonig diu que vol unir Medi ambient i Infraestructures planteja de nou la depredació del nostre territori”, ha assegurat Mas.

Canvi de model

“Si no s’ha pogut avançar més ràpid en el canvi de model es deu al fet que ens trobem entre moltes altres circumstàncies amb dues entitats firals arruïnades que podrien haver-nos ajudat a promoure un model industrial molts més eficient i ecologista d’una forma molt més ràpida”, ha manifestat el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent.

“El futur de la democràcia passa per dos eixos: el feminisme i la descarbonització de l’economia. Han d’estar molt més presents en el discurs públic i en el nostre dia a dia. No ho hem tingut fàcil”, ha continuat Climent, “sempre perquè algú ens ha posat traves, com l’impost al sol de Mariano Rajoy. Però hem sigut valents posant l’autoconsumo en un lloc rellevant de l’acció administrativa. Avui, solament a Villena, podem parlar de més de 49 projectes empresarials desenvolupant-se en l’autoconsum. La suma de xicotets canvis conformarà un canvi total. I el canvi total vindrà solament amb Mónica Oltra de presidenta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 5 =

museo prehistoria
museo prehistoria