25n
25N
25N

Oltra destaca la 'enorme sintonia' amb Save the Children en les iniciatives d'infància i adolescència

Oltra defensa la necessitat que l’Estat espanyol modifique el sistema d’acolliment i protecció de menors estrangers no acompanyats (MENA)

Oltra destaca la 'enorme sintonia' amb Save the Children en les iniciatives d'infància i adolescència
11/01/2018 -

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la “enorme sintonia” amb Save the Children en l’impuls d’iniciatives relacionades amb la infància i l’adolescència i ha subratllat les aportacions de l’entitat ja que “la seua mirada sobre la protecció” estan en algunes de les mesures legislatives d’aquesta Conselleria. D’aquesta manera, ha remarcat la “gran implicació” de l’entitat en l’elaboració de la normativa autonòmica “que està canviant complementar-te el panorama legal sobre xiquets i xiquetes i adolescents”.

Així ho ha explicat Oltra després de la reunió mantinguda amb el director general de Save The Children Espanya, Andrés Conde, en la qual han abordat les polítiques autonòmiques relatives a la infància i l’adolescència, com el model d’acolliment residencial i familiar de protecció infantil de la Conselleria elaborat des d’una perspectiva d’inclusió activa, igualtat de tracte i no discriminació, participació i reconeixement de les xiquetes, xiquets i adolescents, com a subjectes de dret.

Un altre dels punts abordats ha sigut l’arribada de menors no acompanyats i, en aquest sentit, la vicepresidenta ha defensat la necessitat que l’Estat espanyol modifique el sistema d’acolliment i protecció perquè aquest fenomen migratori, “ha de tractar-se com una qüestió d’estat”.

Oltra ha explicat que a aquests xiquets i xiquetes “no se’ls pot tractar esperant simplement al fet que complisquen 18 anys i desentendre’s d’açò”, sinó que fa falta una sèrie de “recursos perquè les comunitats autònomes puguen fer aqueixa labor de protecció”.

De fet, a la Comunitat Valenciana “quan detectem un d’aquests xiquets, ho posem sota el paraigua de protecció de la Generalitat” encara que, ha apuntat, aqueix “ha de ser un esforç compartit per totes les comunitats autònomes i açò ha d’impulsar-se des del Govern d’Espanya”.

Per la seua banda, Andrés Conde ha demanat la col·laboració institucional i personal de la vicepresidenta en el pols d’algunes iniciatives a nivell nacional com l’aprovació d’una llei d’orgànica d’eradicació de la violència contra en la infància i també en la reforma del sistema d’acolliment i protecció de menors estrangers no acompanyats, temes als quals ha qualificat de “crítics en el nostre país” i que al seu judici requereixen de “lideratge polític” i de el “exemple de comunitats autònomes veritablement compromeses”.

Recursos per a famílies d’acolliment

En el marc de les polítiques d’infància, la vicepresidenta ha destacat els increments que es donen a famílies d’acolliment, dins de la importància de les mesures d’acolliment, ja que la Generalitat prioritza l’acolliment familiar enfront del residencial, per a “contribuir al seu des-institucionalització, especialment dels xiquets i xiquetes de menys de 7 anys d’edat, per als qui l’acolliment familiar hauria de ser l’únic recurs quan és necessària la separació del seu nucli progenitor”, ha assegurat .

Per açò, ha assenyalat que el seu departament destina en 2018 prop de 17,5 milions d’euros per a contribuir a fer front a les despeses de manteniment dels xiquets, xiquetes i adolescents en acolliment familiar, com “una aposta per a dignificar les quanties i el compromís dels pagaments amb puntualitat”.

Així, la Conselleria d’Igualtat “elimina la incomprensible discriminació en les ajudes que rebien les famílies extenses respecte a les famílies educadores, i les equiparem entre elles”.

Segons ha precisat, la línia de Prestacions Econòmiques Individualitzades per Acolliment Familiar en Família Extensa (PEI), comptarà amb quasi 10 milions d’euros, un 51% més que en 2017. Amb aquest increment, ha indicat Oltra, la quantia de les prestacions “s’aproxima als costos reals que suposa per a les famílies acollidores l’atenció dels xiquets i xiquetes”.

Aquestes ajudes, per tant, seran de 420 euros mensuals tant per a famílies extenses com a educadores. A més, i com a novetat, es contempla les situacions d’acolliment en famílies monoparentals, que tindrà una prestació de 450 euros al mes.

Les famílies amb xiquets i xiquetes acollits de necessitats especials reben enguany 480 euros enfront dels 315 euros de 2015 i si a més són famílies monoparentals s’eleva a 540 euros.

Finalment, les famílies d’acolliment especialitzat, rebran una prestació mensual de 990 euros que s’eleva a 1050 euros si són monoparentals. Es tracta, ha assegurat la vicepresidenta del Consell, de “dignificar el paper fonamental que les famílies valencianes tenen amb els nostres xiquets i xiquetes”.

A més, ha recordat les millores d’aquesta línia de les prestacions econòmiques per a les famílies acollidores que estan concebudes com un dret subjectiu i no com una subvenció graciable i la consideració de crèdit ampliable, perquè “l’acolliment dels xiquets i xiquetes no pot estar subjecte a disponibilitat pressupostària, com passava amb el govern antic”.

En la reunió han participat també la directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, i el responsable de Save the Children Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × quatre =

bombers
CCCC
bombers