25n
25N
25N

Oltra: 'La xarxa d'emancipació per a joves extutelats acabarà la legislatura doblegant el nombre de places'

Oltra: 'La xarxa d'emancipació per a joves extutelats acabarà la legislatura doblegant el nombre de places'
05/01/2019 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que “un dels aspectes que s’abordaran al llarg de 2019 és la consolidació de la xarxa per a la transició a la vida independent i emancipació dels xics i xiques després del seu pas pel sistema de protecció”.

Oltra ha explicat que, amb aquest objectiu, s’ha treballat en l’increment de places al llarg de tota legislatura, i ha afegit que aquest creixement es consolida enguany, permetent acabar la legislatura amb el doble de places de les quals existien en 2015, la qual cosa ha suposat quasi quintuplicar el pressupost fins als més de 3 milions d’euros.

Així mateix, ha assenyalat que, enguany, “el projecte d’emancipació passarà a ser gestionat a través del concert social, la qual cosa garanteix l’estabilitat en el finançament i es millora també la qualitat dels serveis prestats”. A més, permet una relació “més sana i objectiva amb les entitats, allunyada de pràctiques clientelistes com succeïa anteriorment”.

L’objectiu del projecte d’emancipació és “donar suport al seu procés de transició a la vida adulta fins com a màxim els 25 anys i sempre, que existisca un compromís i capacitat d’esforç per a la seua plena inserció social i laboral i autonomia personal”.

Per a la vicepresidenta del Consell aquest projecte d’emancipació suposa un acompanyament “concorde a les necessitats d’aquests xics i xiques”, que s’establirà dins d’una continuïtat de major a menor suport, o de menor a major independència.

Per això, ha precisat, es comptarà amb professionals especialistes que facilitaran la “connexió transversal amb els recursos que permeten el creixement personal integral i holístic de les persones joves per a l’accés a una vida independent, sempre al costat de l’esforç i tenacitat de cadascuna d’elles”.

Oltra ha recordat que la nova xarxa s’emmarca en el nou model d’atenció a la infància i a l’adolescència posat en marxa enguany per la Conselleria “que ha suposat un canvi estructural i conceptual, passant de tipologia de centre a tipologia de programa”.

També ha indicat que, en 2018, la Conselleria d’Igualtat ha triplicat el seu pressupost respecte a 2015 en els programes d’emancipació i autonomia personal, passant de 214.070 euros als més de 3 milions d’euros, la qual cosa suposa passar de 62 a 124 places.

A més la Generalitat ha procurat donar suport a aquest col·lectiu de persones joves mitjançant la seua consideració de col·lectiu preferent o prioritari en diferents contextos com per exemple en la sol·licitud d’ajudes del Servef o de la renda valenciana d’inclusió.

Segons ha avançat la consellera d’Igualtat, la xarxa d’emancipació, que s’implementarà definitivament a principis d’enguany, s’estructura entorn de dos eixos, d’una banda, programes d’atenció individualitzada i adaptada a la situació personal, i per un altre, programes de participació activa.

En aquesta línia, ha manifestat, la nova xarxa d’emancipació s’estructurarà de forma “permeable i flexible” a diferents recursos i a diferents itineraris que s’adapten a cada persona jove atesa, i ha avançat dos tipus de recursos, les llars d’emancipació i les unitats externes d’emancipació.

Llars d’emancipació

Les llars d’emancipació ofereixen un servei de caràcter residencial i educatiu a joves des dels 16 als 25 anys, destinats a oferir una alternativa d’allotjament per a completar els programes de preparació per a la vida independent d’aquells que procedeixen del sistema de protecció.

Amb caràcter general, la permanència en la llar tindrà una durada de 12 mesos, podent prorrogar-se en períodes de 6 mesos, servint de pont i transició a un recurs propi i de caràcter definitiu.

El personal de la llar d’emancipació variarà depenent del nombre de places. Així, una llar de quatre places disposarà d’un educador o educadora social, 1 persona tècnica de la família professional de serveis a la comunitat i un treballador o treballadora social a mitja jornada, mentre que el de sis places comptarà amb una mitjana d’1,5 educadors o educadores socials, una persona tècnica de serveis a la comunitat i un treballador o treballadora social a mitja jornada.

Unitats externes d’emancipació

Les unitats externes d’emancipació de caràcter ambulatori, treballaran conjuntament amb les llars d’emancipació oferint atenció, suport, orientació i coordinació social, laboral, psicològic i jurídic per a facilitar el procés cap a l’autonomia personal.

Des de les unitats es desenvoluparà una actuació coordinada amb projectes i recursos tant públics com privats, canalitzant i optimitzant l’accés a aquests, responent a les expectatives, necessitats, competències i habilitats particulars de cadascuna de les persones usuàries.

Estan dirigits a persones residents en la xarxa de llars d’emancipació que ho requerisquen, joves que hagen comptat amb alguna mesura jurídica de protecció, persones en guarda o tutela majors de 16 anys amb mesura de protecció d’acolliment familiar i joves majors d’edat que hagen complit una mesura judicial i complisquen amb els requisits.

Aquestes unitats disposaran de diferents figures professionals que prestaran una atenció directa de caràcter individual o grupal que comprén atenció legal i administrativa, atenció psicològica i atenció social i laboral.

Així comptaran amb lletrada, treballador o treballadora social, psicòlogues o psicòlegs, auxiliar administrativa i una persona orientadora laboral, la ràtio de la qual variara en funció de la localitat d’atenció.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =

CCCC
torrent