25n
25N
25N

Oltra recorda les "anomalies" de la llei electoral valenciana i celebra la dissociació de la circumscripció del nou projecte del Botànic

Oltra recorda les "anomalies" de la llei electoral valenciana i celebra la dissociació de la circumscripció del nou projecte del Botànic
23/10/2020 - , Europa Press

Els partits del govern del Botànic –PSPV, Compromís i Unides Podem– van presentar aquest dijous en les Corts la nova Llei Electoral valenciana amb una baixada de la barrera electoral del 5 al 3%, la incorporació del vot preferencial, les llistes desbloquejables pels ciutadans i paritàries ‘cremallera’ per a garantir que hi hagi un mínim d’un 50% de dones així com la novetat del correu electoral unificat com a lluita contra el canvi climàtic. No hi ha dubte en què la baixada de la barrera electoral al 3% és la novetat que aplaudeixen amplis sectors de Compromís, PSPV i Podem, ja que amb aquesta nova mesura podrien entrar més partits en el parlament.

No obstant això, si posem el focus en els resultats de les eleccions passades, el primer partit que es va quedar fora d’obtenir escons va ser PACMA. El partit animalista va aconseguir prop de l’1,43% dels vots i el partit que li seguia amb més nombre de vots va ser Unides Podem. En aquest cas, la formació habitada va aconseguir sobrepassar la barrera electoral del 5%, ja que va obtenir un 7,98% dels vots. Aquests resultats, a priori evidenciarien que la baixada de la barrera electoral del 5 al 3% no ajudaria a entrar a un altre partit.

No obstant això, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha recordat aquest divendres les “anomalies” de l’actual llei electoral valenciana de 1987, com que un partit pugui aconseguir un 20% de vots en alguna circumscripció i no tenir representació, davant el nou projecte dels partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) per a rebaixar la barrera del 5 al 3%.

Oltra, també coportaveu de Compromís, ha remarcat que el projecte de llei registrat aquest dijous és un treball de les Corts que afecta exclusivament la manera de repartir els escons.

Per tant, el Consell no té res a dir ara “més enllà del criteri que haja d’emetre” quan s’eleve la proposta. “En principi, és una cosa que ens agrada separar”, ha subratllat en la roda de premsa després del ple de govern setmanal.

La titular d’Igualtat ha recordat que l’Estatut d’Autonomia de 2006 ja va eliminar la barrera electoral del 5%, un llistó que convertia a la Comunitat en “una de les poques autonomies al costat de Canàries amb una circumscripció tan alta i dissociada”.

Però, al seu judici, el més anòmal no és tant el percentatge com que es dissocia de la circumscripció electoral, ja que “pots aconseguir un 20% en una i no aconseguir representació”. “Aquesta dissociació resulta més lesiva des del punt de vista dels drets fonamentals i la representativitat”, ha recalcat.

Sobre si la nova llei és necessària, ja que amb els últims resultats no entraria cap partit nou en les Corts, Oltra ha destacat que les eleccions canvien cada quatre anys: “Sempre estaríem els mateixos, seriosa molt avorrit. No es pot fer projectes sobre els resultats electorals”.

També ha posat l’accent que la mateixa legislació electoral afecta a la manera de votar, la qual cosa suposa que “molta gent condiciona el seu vot en funció de no voler que el seu vot quede debades si no hi ha representació”.

Més enllà de les eleccions, preguntada per si el Botànic advoca per limitar els mandats a un màxim de dues legislatures, la vicepresidenta s’ha limitat a afirmar que “el Consell no té opinió sobre això”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × quatre =