caixa popular

Oltra: 'Els Punts Violeta cerquen garantir unes festes lliures de comportaments i agressions sexistes'

Oltra: 'Els Punts Violeta cerquen garantir unes festes lliures de comportaments i agressions sexistes'
03/07/2018 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha posat de manifest l’esforç i la cooperació del Consell per garantir l’accés a l’oci “segur per a totes les persones” i unes festes “lliures de comportaments i agressions sexistes”.

Així ho ha assegurat Oltra en la presentació dels Punts Violeta en els Festivals musicals de la Comunitat Valenciana, on ha precisat que, per al Consell, és una qüestió prioritària, perquè les dones, “no han de veure limitada la seua llibertat de moviment o el seu dret a gaudir de la festa allà on vulguen per por de ser assetjades o agredides”.

La vicepresidenta, que ha estat acompanyada pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i pels principals promotors dels festivals ha explicat que en els Punts Violeta contra les conductes sexistes, bàsicament informen, prevenen i atenen possibles agressions sexuals i a més difonen valors com els drets de la dona.

Aquesta iniciativa, ha indicat Oltra, continua amb la tasca del Consell en la seua lluita contra la violència masclista en qualsevol àmbit, “d’una manera oberta i amb la col·laboració de tots i totes”, perquè al seu judici, “assenyalar el masclisme és cosa de tota la societat”.

L’objectiu dels espais violeta és que les dones puguen gaudir dels festivals sense sentir-se “assetjades, humiliades o observades”, ha matisat. Es tracta d’un expositor físic i ben visible, situat entre el públic, per a atallar les possibles agressions masclistes que puguen patir les dones durant la celebració dels festivals i conscienciar a totes les persones, ha explicat Oltra.

També ha afirmat que serviran per a potenciar els valors de la igualtat en l’oci i la cultura musical, perquè segons dades de l’Observatori Noctámbul@s, dependent de la Fundació Salut i Comunitat, citats per Oltra, un 57 per cent de xiques joves han patit alguna vegada comentaris incòmodes, insistència davant una negativa a iniciar una relació o tocaments indesitjats mentre estaven de festa, front un 4 per cent dels xics.

A més, s’ha referit a l’últim informe de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, que evidencia que prop del 72 per cent de les persones enquestades identifica les festes i els festivals com els llocs on es produeixen en més freqüència les agressions sexuals contra les dones.

Aquestes dades, segons ha advertit Mónica Oltra, reflecteixen la necessitat de continuar educant i sensibilitzant a la ciutadania per a “evitar que es jutge a la víctima i s’exonere a l’agressor”. Sobre aquest tema s’ha referit a la importància de les campanyes del Consell com ‘Noemtoques el Whatsapp’, ‘Un home de debò’, o ‘Assenyala el Masclisme’, i accions concretes com el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

Així mateix, la vicepresidenta ha recordat l’esperit que va impulsar el pacte autonòmic basat en la col·laboració entre les diferents administracions públiques i la societat i que, en menys d’un any, ja compta amb 7.600 adhesions personals i 732 d’entitats.

En aquest sentit, ha assenyalat que els Punts Violeta reflecteixen aqueixa la voluntat de col·laboració entre el Consell i la societat, i en aquest cas, ha apuntat als responsables dels festivals agrupats sota la marca Mediterranew Fest, que van a acollir el servei d’informació, assessorament, prevenció i denúncia contra els abusos sexuals contra les dones.

Dimensió “ètica” del turisme de festivals

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha ressaltat el “positivisme” d’aquesta iniciativa, que “uneix l’estètica i l’ètica”, l’estètica entesa com la bellesa de la música i l’ètica, com els valors i drets que representa.

Colomer ha recordat que la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, aprovada recentment pel Consell, fixa que “els festivals són un producte turístic de primer nivell, representen un important segment del turisme i es converteixen en un revulsiu per a la indústria turística cultural”.

Així mateix, “els festivals ens han ajudat a reinventar la Comunitat Valenciana com a destinació turística i a refrescar el target de demanda, usuaris i viatgers que vénen a la recerca de l’art i els valors de la música”, ha afegit.

El titular de Turisme ha volgut posar l’accent que “amb els Punts Violeta cerquem el reconeixement i la diferenciació sobre la base de valors”. A més, el secretari autonòmic ha assenyalat que “la marca Mediterranew Musix fixa uns paràmetres de qualitat i compromís social”; i ha agraït “la governança col·laborativa en defensa de la igualtat, que ha fet possible l’existència d’aquests Punts Violeta”.

Els Punts Violeta

El servei dels Punts Violeta, amb un horari d’atenció de 19.00 hores a 3.00 hores, es donarà per part d’un equip format per 3 professionals especialistes en assessorament psicològic, legal i emocional. Així mateix comptaran amb el suport de professionals del centre Dones 24 Hores i un equip de persones voluntàries format en aquest àmbit. A més d’informar, també atenen des del punt de vista psicològic i social amb intervencions immediates si és necessari.

Amb tot açò, pretenen assessorar a les dones, però també als homes perquè reflexionen sobre què és un comportament sexista.

Així, els espais violeta desenvoluparan diverses accions, com a taules informatives i dinàmiques lúdiques de prevenció, espais d’atenció i intervenció davant situacions d’assetjament, on s’assessorarà psicològica, legalment i emocionalment a les dones. Igualment impulsaran la Xarxa d’Aliades, per a les dones que estiguen en el festival i vulguen recolzar o ajudar a altres dones obtinguen un braçalet morat.

L’IVAJ també estarà present informant sobre les activitats i programes que gestiona, així com dels avantatges i oportunitats que ofereix el Carnet Jove. A més, personal voluntari de Calsicova també informaran sobre la prevenció de malalties de transmissió sexual com la sida.

Festivals amb Punts Violeta

Per a combatre les agressions sexuals, els esdeveniments musicals de la Comunitat valenciana que incorporaran els Punts Violeta són:

Marenostrum experience (6 i 7 de juliol)
Music Port Fest (6 i 7 de juliol)
FIB (19-22 de juliol)
Low Festival (27 i 28 de juliol)
Arenal Sound (31 juliol-5 d’agost)
Llegendes del Rock (8-11 d’agost)
Medusa Sunbeach (10-12 d’agost)
Rototom Sunsplash (16-22 d’agost)

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 9 =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
festes xirivella 2018