Oltra demana que l'Estat equipare les indemnitzacions per violència masclista a les del terrorisme, com ocorre en la Comunitat Valenciana

La vicepresidenta compareix al Senat per a explicar les mesures incloses en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que compleix tres anys

Guardar

20.09.16_OLTRA_en_Senado_sobre_Violencia_de_Genero
20.09.16_OLTRA_en_Senado_sobre_Violencia_de_Genero

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reivindicat al Senat que en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat "s'equiparen les indemnitzacions per mort, gran invalidesa o incapacitat permanent absoluta de les víctimes de la violència de gènere a les quals es concedeixen a les víctimes del terrorisme", com ja ocorre en la Comunitat Valenciana; l'única comunitat en la qual s'estableix aquesta equiparació.

Oltra ha assenyalat que la Comunitat va reconéixer aquesta mesura en 2019 a través de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat, "la qual cosa suposa una política de reparació i reconeixement del mal causat per part de l'Administració, amb quanties que van des dels 54.000 euros a 150.000 euros".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que aquesta "és la manera de reconéixer col·lectivament que aquest tipus de violència és un assassinat o una agressió amb conseqüències molt greus per a les dones o els seus fills i filles que havíem d'haver evitat col·lectivament i, especialment, el conjunt de les Administracions Públiques".

D'altra banda, ha assenyalat que, "com Consell, volem destacar a més, haver legislat per a no poder subvencionar aquells mitjans de comunicació que incloïen anuncis de prostitució. Una mesura senzilla i efectiva que ha suposat que no hi haja periòdics que els continuen mantenint, i que convide al fet que es faça efectiva en la resta de l'Estat", ha indicat.

Mónica Oltra ha intervingut davant la comissió especial de seguiment i avaluació dels acords de l'informe del Senat sobre les estratègies contra la violència de gènere, aprovades en el marc del pacte d'Estat per a analitzar la situació actual de violència de gènere des d'una perspectiva territorial.

En la seua intervenció, ha exposat el contingut del Pacte Valencià contra la Violència Masclista i de Gènere i les polítiques que està desenvolupant el Consell en la Comunitat Valenciana, dirigides a "l'atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles, així com a la promoció d'una societat feminista per a acabar amb les violències".

La vicepresidenta ha explicat que és el primer pacte a Espanya que compta amb la participació de la societat civil. Va ser aprovat fa tres anys i és, segons ha declarat, "un exemple feminista de com construir consensos i avançar col·lectivament en causes comunes, un valor fonamental en aquests temps on el dogmatisme s'obri pas amb massa freqüència i la confrontació tanca el camí del debat i els matisos".

En aquest sentit, ha destacat que en 2020 el pressupost destinat per la Generalitat per a complir els objectius del Pacte és de "19,5 milions d'euros, la qual cosa suposa un 157% més que en 2015 i un 39% més del compromés amb el moviment feminista", que era incloure anualment 12 milions d'euros .

Es tracta d'"una aposta per la transversalitat, la formació, la coordinació i la proximitat de les polítiques públiques per a combatre la violència masclista", ha afirmat.

"Les ajudes no es pagaven si tenien deutes"

La vicepresidenta ha explicat les polítiques públiques que s'estan duent a terme contra la violència de gènere i masclista, que s'agrupen en tres blocs; prestacions públiques, alternativa residencial per a les dones i els seus fills i filles que ho necessiten; i les mesures per a la inserció sociolaboral de les víctimes.

Quant a les prestacions, ha recordat que "amb el primer pressupost Botànic en 2016, les ajudes a les dones víctimes de la violència de gènere van passar a ser considerades "drets subjectius i crèdits ampliables".

"Perquè es facen una idea, quan arribem al govern les ajudes a dones víctimes de violència de gènere no s'abonaven si la víctima tenia deutes amb la seguretat social i s'acabaven quan s'esgotava el crèdit pressupostat", ha recordat.

A més, el pressupost en ajudes directes passa de 498.420 euros en 2015 a 1.200.453 euros en 2019; així mateix, es recupera la gestió directa del fons d'emergència, que passa de 100.00 euros en 2015 a 900.000 euros en 2019 i es vincula a l'SMI.

D'altra banda, ha destacat que la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI) compta amb un "complement per a les dones que cobren la Renda Activa d'Inserció (RAI) o per als períodes que deixen de percebre-la", de manera que "en la Comunitat Valenciana una dona cobra 900 euros de manera ininterrompuda mentre que en la resta d'Espanya la són 430 euros mensuals".

Així mateix, es reconeix a les dones víctimes de violència com a famílies en context de monoparentalitat amb mesures de suport econòmic i s'ha incrementat el pressupost per a garantir el dret a l'habitatge per a les víctimes en els casos necessaris o les ajudes al lloguer social.

En matèria d'inserció laboral de les dones, Oltra ha destacat l'atenció especialitzada dins dels Espai Labora per al foment d'igualtat i la inserció sociolaboral; així com els "programes d'itineraris especialitzats del Fons Social Europeu especialitzats en dones víctimes de violència de gènere, dones prostituïdes o víctimes del tràfic.

Així mateix, s'ha referit als nous centres Dona Rural posats en marxa per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a fomentar la igualtat de dones i homes en les zones rurals d'interior.

"Les dones no moren. Les maten"

La vicepresidenta Oltra també ha detallat les mesures impulsades per a "construir una societat inclusiva basada en els bons tractes, el reconeixement de la diversitat i la igualtat de totes les persones". En aquest punt, ha explicat que des de la Generalitat portem anys treballant en un canvi de paradigma en les accions publicitàries.

Oltra ha indicat que s'aposta per "eliminar la pressió sobre les dones amb campanyes com 'No estàs sola', quan la imatge era, efectivament, una dona sola. El pas donat és el de "socialitzar el conflicte" i "traure'l de l'àmbit domèstic" perquè la violència masclista "ens interpel·la a tots i a totes com qualsevol altre terrorisme".

A més, es fomenten les noves masculinitats, referents masculins positius i s'incideix en la necessitat que l'entorn afectiu intervinguen de manera directa quan detecten algun cas.

Reforç de mesures durant la pandèmia

La vicepresidenta ha ressaltat que les polítiques de la Generalitat per a combatre la violència masclista s'han "reforçat durant la pandèmia per la COVID-19" amb diferents instruccions i resolucions per a garantir la seguretat: també mitjançant l'atenció preferentment telefònica i en línia de les atencions ambulatòries dels centres dones 24 hores i d'atenció rural, amb més de 13.750 crides.

A més,, del 16 de març al 20 de juny, els Centres Dona 24 hores van atendre 3.511 dones, de les quals un 22,5% acudien a la xarxa per primera vegada. A més, durant l'estat d'alarma hi ha hagut 107 nous ingressos en la xarxa residencial (74 dones i 33 xiquets, xiquetes o adolescents), que s'ha reforçat amb 54 noves places, la qual cosa suposa el 15,2% del total.

Així mateix, les dones víctimes de la violència de gènere també són destinatàries de "les ajudes per a pal·liar situacions d'especial vulnerabilitat per la COVID-19, que compta amb una dotació de 7,5 milions d'euros".

Altres mesures

Altres de les mesures que ha destacat la consellera i que ja es duen a terme amb suport pressupostari són la creació de la Xarxa Valenciana d'Igualtat, que ha passat de tindre 35 professionals a 193, entre agents d'igualtat i personal tècnic superior de promoció de la igualtat, amb un pressupost de 5,6 milions d'euros; la implementació de la figura de coordinació d'igualtat en 1.800 centres educatius, amb una inversió anual de 2,5 milions d'euros; les accions promogudes per Xarxa Jove, el foment de la perspectiva de gènere a les activitats culturals o la campanya 'Vull ser com...'.

Arxivat a:

Destacats