Oltra: "Les institucions hem d'atendre les situacions d'emergència agreujades per la pandèmia des de la col·laboració i el treball conjunt i harmonitzat"

Guardar

Oltra_Visita_Alicante
Oltra_Visita_Alicante

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat la necessitat d'una col·laboració interadministrativa entre institucions per a donar resposta a les situacions d'emergència agreujades per la pandèmia de la COVID-19 "des d'un treball conjunt i harmonitzat".

Així ho ha reiterat la vicepresidenta durant la segona jornada de la seua visita a la ciutat d'Alacant on ha mantingut sengles reunions amb representants de l'equip municipal de l'Ajuntament, professionals dels serveis socials, entitats i veïns i veïnes per a coordinar i impulsar actuacions d'inclusió social en els barris més vulnerables de la ciutat.

En la jornada, la vicepresidenta s'ha reunit amb la regidora d'Acció Social i Família de l'Ajuntament d'Alacant, Julia Llopis, el cap del Servei d'Acció Social i el personal coordinador de serveis socials de l'Ajuntament. A aquests últims els ha agraït el seu esforç i el seu treball, especialment en aquests últims mesos.

La Conselleria porta des de la passada legislatura incrementant les partides destinades als ajuntaments perquè puguen reforçar les plantilles dels equips socials dins del seu objectiu de convertir-los en "la vertadera quarta pota de l'estat del benestar, juntament amb la sanitat, l'educació i el sistema de pensions", ha indicat la vicepresidenta.

Oltra ha explicat que les treballadores i treballadors dels equips d'atenció primària "són els que més a prop estan i millor coneixen les necessitats de les ciutadanes i ciutadans" i, per tant, aquest esforç pressupostari ha anat dirigit, principalment, a augmentar les plantilles "per a potenciar la intervenció i la prevenció que permeta oferir l'atenció social que per dret correspon a la ciutadania".

En el cas de l'Ajuntament d'Alacant, s'ha passat de 389.028 euros que es destinaven a aquest efecte en 2015 als 2,5 milions d'euros que es van destinar l'any passat. Aquest increment del pressupost ha permés multiplicar per 7 la plantilla municipal d'Alacant que es dedica a gestionar ajudes de dependència, de la renda valenciana d'inclusió i altres prestacions dedicades a la ciutadania.

La vicepresidenta ha mostrat el seu compromís de continuar treballant per a augmentar les plantilles d'aquests serveis "principalment els professionals administratius perquè la tramitació burocràtica no retarde la intervenció social que tant necessiten les persones que es troben en situacions de major vulnerabilitat".

En aquest sentit, la vicepresidenta s'ha referit també al decret del contracte programa aprovat recentment pel Consell, que permetrà convenis de col·laboració financera entre la Generalitat, diputacions i entitats locals de la Comunitat.

Aquests convenis, de caràcter pluriennal enfront del finançament anual actual, tindran una duració de 4 anys i donaran estabilitat financera a les entitats locals i laboral a les plantilles de professionals i, per tant, garantirà la qualitat del servei.

Durant la trobada de hui, la vicepresidenta també ha explicat el treball que des del seu departament s'ha realitzat per a harmonitzar el nou Ingrés Mínim Vital de l'Estat amb la Renda Valenciana d'Inclusió, a través d'un decret aprovat recentment pel Consell.

En aquests moments l'RVI ja beneficia a més de 54.000 persones de la Comunitat Valenciana, entre els i les titulars de l'ajuda i les persones que integren la unitat familiar, corresponent a la província d'Alacant més de 23.000 persones.

Destacats