Oltra destaca la incorporació de la perspectiva de gènere a les investigacions que desenvolupa el Centre Príncep Felip de València

La vicepresidenta assenyala que aquest "és un dels objectius del Pla Estratègic 2019-2024, que fixa les línies de treball del centre"

Guardar

La ciencia es futuro cientificos moltra
La ciencia es futuro cientificos moltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la incorporació del Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF) a la "investigació amb perspectiva de gènere", per la "necessitat que la investigació siga tractada també amb aquesta mirada, ja que no sempre les reaccions o els efectes d'una determinada afecció se són igual en un sexe que en l'altre".

Aquesta nova visió un dels objectius fixats dins del Pla Estratègic Científic del CIPF, aprovat el juny de 2018 i que inclou les línies de treball de la Fundació per als pròxims cinc anys, basades en els valors de l'excel·lència, la col·laboració, la innovació, la transparència i la igualtat.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la seua visita a les instal·lacions del Centre d'Investigació Príncep Felip, en la qual ha estat acompanyada per la seua directora, Deborah Burks, qui ha apuntat que "és part de la bona ciència estudiar de forma igual tant a les dones com als homes".

La vicepresidenta ha agraït a la doctora Burks el seu acolliment i ha destacat la "sort que tenim en la Comunitat Valenciana" de poder comptar amb la seua presència, "un dels personatges amb més projecció internacional" en el camp de la biomedicina.

Així mateix, ha ressaltat la important presència de "grans científiques amb talent" amb les quals compta el centre, algunes d'elles "arribades des de fora de la mà de Deborah Burks".

Cal destacar que el CIPF compta amb un elevat percentatge major de dones que d'homes en la seua plantilla. De fet, dels 17 grups d'investigació que treballen actualment, 10 estan liderats per dones.

Retenció de talent

Durant la seua visita, la vicepresidenta ha volgut ressaltar també l'esforç que està realitzant la Generalitat per la "retenció i no fugida del talent", en el qual el CIPF exerceix un destacat paper.

En aquest sentit, ha subratllat que, amb el pla de recuperació de talent científic Generació Talent (GenT), "s'ha aconseguit que 40 persones, científics i científiques, no es vagen fóra de la Comunitat, i que els que s'han anat tornen a la investigació ací".

"Això és una cosa molt important perquè parlem de persones que investiguen a nivells molt alts", la qual cosa està permetent que el treball desenvolupat actualment pel Centre Príncep Felip "puga comparar-se amb el de qualsevol gran institut en l'àmbit internacional", ha afegit.

Així, ha recordat que el Consell destina enguany un pressupost de 4,8 milions d'euros al programa GenT i ha manifestat que està previst "continuar invertint més en la ciència i la investigació, ja que no és sol una qüestió de present", sinó que el que s'està estudiant hui és la "clau de futur per a curar determinades malalties i pal·liar determinats efectes, a més de ser un motor econòmic que cal sostenir des del públic".

La vicepresidenta ha remarcat que aquest suport al treball del CIPF contrasta amb "altres èpoques en les quals es va ficar la tisora i es va realitzar un ERE que va delmar molt les possibilitats d'aquest centre i també dels mateixos investigadors i investigadores, que no van poder continuar fent el seu treball".

Així, ha assenyalat que aquesta situació "s'ha anat solucionant en aquests anys i ara tenim en la Comunitat Valenciana un centre capdavanter a Espanya en l'àmbit de la biomedicina, en el qual són objecte d'estudi malalties estranyes, l'alzheimer, l'envelliment prematur o la diabetis, que ha sigut catalogada com a pandèmia per l'OMS".

Destacats