25n
25N
25N

Oltra defensa una desescalada amb paràmetres comuns però també amb possibles "asimetries"

“Llançar-se a un escenari d’obrir tot posant en risc la salut de les persones no sembla la millor idea”, assegura

Oltra defensa una desescalada amb paràmetres comuns però també amb possibles "asimetries"
24/04/2020 -

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha apuntat aquest divendres que la desescalada del confinament ha de tindre uns paràmetres comuns per a tots els territoris consensuats entre Govern i autonomies, però també que poden donar-se “asimetries” en funció de les particularitats existents: “No crec en les decisions unilaterals ni uniformitzadores, ni d’una banda ni per una altra”.

Així s’ha pronunciat la portaveu del Consell en la roda de premsa posterior al ple del Govern valencià en ser preguntada sobre si és partidària que aqueixa desescalada es gestione des de la Comunitat o des de Madrid i si la Generalitat té ja previst un pla com altres autonomies.

Per a Oltra aquesta és una qüestió que “no es pot dissenyar només en un territori concret”, sinó que cal debatre-la a escala nacional fins a consensuar un marc que finalment ha de crear el Govern central, que segons ha recordat és el que té les competències per a definir aqueixos paràmetres perquè es duga a terme la relaxació del confinament. Això no vol dir, ha puntualitzat, que dena ser homogènia perquè “no és el mateix una gran ciutat que un municipi de 200 habitants”.

Així, creu que una vegada consensuats paràmetres objectius, que podrien ser el percentatge de llits lliures o de les UCI disponibles, per exemple, “hi haurà escenaris asimètrics depenent de la situació de cadascun” perquè aqueixa desescalada siga segura.

En tot cas, ha incidit en què no creu que s’haja d’especular sobre aquesta qüestió perquè els paràmetres objectius per a la desescalada han de dissenyar-los els experts, els qui “saben d’epidèmies i de les situacions de rebrot que pot haver-hi” una vegada s’alce el confinament.

Oltra ha assenyalat que el Consell està parlant sobre aquest tema amb diversos sectors per a conéixer la seua opinió i tindrà la seua pròpia proposta adaptada al territori, sempre respectant els paràmetres globals de salut i la presentarà al Govern.

Sí que ha indicat que hi ha un altre component, l’econòmic, en el qual les comunitats tenen “molt a aportar” perquè cadascuna coneix de primera mà la seua realitat.

EL PRIMER, LA SEGURETAT DE LES PERSONES

Respecte al pronunciament de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) que considera “imprescindible tornar de manera urgent a l’activitat econòmica” i demana la reobertura de comerços, bars, restaurants, hotels, empreses i activitats, complint amb totes les mesures de seguretat i salut necessàries, ha considerat que cal “assegurar la salut de les persones primer de tot”.

“Llançar-se a un escenari d’obrir tot posant en risc la salut de les persones no sembla la millor idea”, ha apuntat, remarcant que el Consell escoltarà a tots els sectors però “posant per davant la salut i la seguretat de totes les persones”.

Ha assenyalat que tothom té dret a expressar-se lliurement més enllà que ella personalment compartisca o no les afirmacions que es realitzen.

ELS MENORS EN CENTRES EIXIRAN AMB CUIDADORS

D’altra banda, Oltra també ha explicat, davant les preguntes dels mitjans, que els menors que es troben en residències també eixiran al carrer en les condicions establides pel Govern acompanyats pels seus cuidadors i seguint totes les mesures de seguretat.

“No han de veure’s, per no tindre família, en un desavantatge que seria molt injusta, un doble càstig”, ha dit, agraint el treball que estan realitzant els educadors d’aquests centres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + 4 =