Oltra dona suport a les teixidores del projecte 'Filant vides' per a visibilitzar a la dona rural

Guardar

oltra_mundorural
oltra_mundorural

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha recolzat aquest dissabte a les 80 teixidores del projecte 'Filant vides', unes dones de la comarca valenciana de la Regió muntanyenca que han cobert la seu de la Conselleria amb teixits per a reivindicar i donar visibilitat a la dona rural.

El Palau dels Catalá de Valeriola de València, seu de Vicepresidència del Consell, ha acollit aquesta iniciativa en xarxa i col·laborativa "completa i profundament feminista", un dia després de l'èxit de les mobilitzacions del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.

Aquest grup de la Regió muntanyenca és una representació de les 600 dones de tota la comarca que actualment tixen 'Sororidad Regió muntanyenca', una gran obra d'art amb la qual cobriran de llana les façanes de diversos edificis de València el 8 de Març de 2020, detalla la Generalitat en un comunicat.

Les artistes, de totes les edats, han teixit hexàgons de colors que representen bresques d'abelles, com a símbol d'equip. Són els mateixos hexàgons amb els quals, a un any de 'Sororidad Regió muntanyenca', l'associació Filant Vides ha cobert la seu de la Conselleria.

Oltra s'ha assegut a teixir amb elles i ha explicat que el seu departament ha posat a disposició la seu perquè plasmen la instal·lació per a així "donar visibilitat a les dones valencianes i la seua gran capacitat artística i de sororidad".

Sota aquest prisma, ha posat en valor la reivindicació d'"un treball tradicional de les dones, que és teixir" i una labor "imprescindible per al sosteniment de la vida". Ha lamentat així que haja sigut "tradicionalment relegat com un art menor, com totes les labors de sosteniment de la vida i de cuidar-nos".

La titular d'Igualtat ha subratllat un altre aspecte "molt feminista" d'aquest projecte artístic: el treball en xarxa i col·laboratiu, amb la coordinació de Mª José Cabanes, que exerceix "un lideratge feminista, d'equip, participació i amb una visió inclusiva, perquè homes i dones participen".

SENTIMENT DE PERTINENÇA

També ha enaltit el factor rural del projecte i ha assegurat que 'Filant vides' ha trobat la manera que "qualsevol persona de la Regió muntanyenca i de les comarques confrontants es puga incorporar a un projecte comú, generant així un sentiment de pertinença des d'allò constructiu i positiu, que és el que té l'art, que genera bellesa i identitat col·lectiva".

Els balcons exteriors i interiors estan decorats des del dimarts, 5 de març, amb obres que han teixit en forma d'hexàgons que romandran fins dimecres que ve 20 de març, en coincidència amb les Falles de valència.

En la seu de Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat també s'han instal·lat bastidors brodats amb els noms de dones que van passar desapercebudes en unes professions copades per homes.

Arxivat a:

Destacats