25n
25N
25N

Oltra: El Consell assumirà les despeses de repatriació i sepeli en el cas de les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles

La vicepresidenta ha comparegut en la comissió de Polítiques d’Igualtat i Col·lectiu LGTBI de les Corts

Oltra: El Consell assumirà les despeses de repatriació i sepeli en el cas de les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles
30/11/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que la Generalitat es farà càrrec de les despeses derivades del trasllat o repatriació, inhumació o incineració de les dones i els seus fills o filles que puguen morir a conseqüència de la violència de gènere.

Oltra ho ha explicat en la comissió de Polítiques d’Igualtat i Col·lectiu LGTBI de les Corts, on ha comparegut per a donar compte sobre el compliment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que en el seu tercer aniversari compta amb el 83% de les mesures ja realitzades o en execució.

En la seua compareixença, ha destacat l’esforç que s’ha fet per a adaptar la Llei integral contra la violència sobre les dones al Conveni d’Istanbul, que contempla com a delicte totes les formes de violència contra les dones, i ha afegit que en aqueixa mateixa línia d’adaptació de la norma valenciana es planteja una nova modificació a través de la llei d’Acompanyament de 2021.

Aquesta modificació permetrà incorporar les despeses de repatriació i sepeli en els casos d’assassinats masclistes, i ha afegit que dins de la llei d’Acompanyament també es contempla una modificació de la renda valenciana d’inclusió, perquè l’ajuda es puga equiparar al cent per cent del salari mínim interprofessional per a aquelles dones que es troben en una situació d’explotació sexual.
La bonificació en la compra i lloguer d’habitatge per a dones víctimes de violència de gènere és una altra de les novetats que ha apuntat la vicepresidenta, juntament amb la gratuïtat en el transport públic de la Generalitat, complint dues mesures previstes en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclistes.

El Pacte com a instrument

Oltra ha incidit en la importància del Pacte com una eina que ha permés “afrontar amb una certa fortalesa” la situació derivada per la pandèmia per COVID-19, gràcies al fet que és un instrument “viu i flexible que ens ha permés viure aquesta difícil conjuntura amb el bagatge del treball fet i de l’aprenentatge adquirit”.

Així, ha fet una crida a “mantindre l’acord i el consens democràtic davant la violència de gènere i masclista” perquè “no podem permetre’ns una sola dissensió que ens puga fer oblidar la finalitat que ens va unir”, o que afavorisca “una sola clivella que permeta als agressors masclistes aïllar amb major facilitat a les dones víctimes i els seus fills i filles, o enfortir o embravir les seculars forces que encara hui neguen o excusen la violència de gènere i masclista”.

La vicepresidenta ha destacat les mesures extraordinàries que s’han adoptat durant la pandèmia, com l’obertura de nous centres residencials per a dones víctimes i les seues filles i fills, que ha suposat comptar amb un total de 355 places, i on han sigut ateses durant l’estat d’alarma 107 persones, de les quals 74 eren dones i 33 persones menors d’edat.

Dins de la xarxa residencial, ha destacat la posada en marxa el juny de 2019 de dos centres especialitzats en atenció a les dones víctimes d’explotació sexual que han atés 16 dones, que a més d’acolliment residencial, han rebut un acompanyament de professionals especialitzats que les ajuden en un procés socioeducatiu dirigit a la recuperació i preparació per a la seua inserció laboral.

Xarxa Centres Dona

La vicepresidenta ha destacat també el treball realitzat des de la Xarxa de Centres Dona, on en el que va de 2020 s’han atés 9.468 dones víctimes de violència de gènere, la qual cosa suposa un 58,8% més que en 2019. Un increment que es deu, entre altres motius, per la posada en marxa dels centres Dona Rural.

Ha precisat que des de la declaració de l’estat d’alarma, aquests centres van continuar treballant de manera ininterrompuda, realitzant un total de 28.199 atencions, de les quals 7.995 han sigut de manera presencial; 1.250, de manera itinerant; 18.936, telefònicament, i 18 atencions s’han realitzat per videoconferència.

Respecte a l’atenció telefònica, des de gener d’enguany, s’han atés 52.722 crides, de les quals un 74,34% venen de les mateixes dones víctimes; un 12,10% de persones del seu entorn i 13,56% de professionals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 5 =