25n
25N
25N

Oltra anuncia un protocol únic enfront dels casos d'agressió sexual

Oltra anuncia un protocol únic enfront dels casos d'agressió sexual
27/02/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el Consell té com un dels objectius del primer semestre de 2020 l’elaboració de l’Estratègia Valenciana contra les Agressions Sexuals que inclourà l’elaboració d’un protocol únic d’actuació per a totes les àrees del Consell implicades.

Aquesta estratègia, integrada en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, “inclourà la creació d’un protocol únic per a totes les àrees de l’Administració que, en un moment donat, han de treballar amb una dona que ha patit una agressió sexual: sanitat, educació, justícia i igualtat i polítiques inclusives”.

L’objectiu és “facilitar el treball als professionals i les professionals; que no tinguen 4 o 5 protocols diferents, un per cada àrea i així qualsevol persona en l’àmbit que siga sàpia com ha d’actuar davant un cas d’agressió sexual contra una dona”.

Oltra ha explicat que, lligat a aquest protocol, el Consell “estendrà l’obligatorietat de la formació de tot el seu personal més enllà de la violència de gènere exercida per una parella o exparella a una altra mena d’agressions contra les dones com és una agressió sexual, de manera que els nostres empleats i empleades públics compten amb formació específica sobre aquesta qüestió”, ha afegit.

La vicepresidenta ha realitzat aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb el president d’Amnistia Internacional España, Esteban Beltrán, i membres de la junta directiva de l’ONG en la Comunitat Valenciana en la qual han realitzat un repàs sobre diferents temes relacionats amb els drets humans.

En concret, en la reunió s’han centrat en la situació de les agressions sexuals contra les dones en l’actualitat així com les mesures necessàries per a atendre les dones afectades i mitjans per a combatre-les.

Oltra ha valorat les propostes que ha realitzat Amnistia Internacional en aquesta trobada sobre aquest assumpte i ha afirmat que la seua visió i aportacions “s’incorporaran a uns treballs sobre l’Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual” que s’iniciarà en els pròxims dies.

Així mateix, la vicepresidenta ha recordat durant la reunió que, en el cas de la Comunitat Valenciana, des del dia 1 de gener de 2020 “està en vigor el canvi legislatiu que projectem des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de manera que hem adaptat la nostra Llei contra la Violència contra les Dones al Conveni d’Istanbul”.

“Això es tradueix en el fet que més enllà de la violència de gènere que exerceix una parella o exparella, tota violència contra les dones fora d’aquest àmbit, com pot ser una agressió sexual, la mutilació genital, els matrimonis forçats, la tracta amb finalitats d’explotació sexual, etc. és considerada una vulneració dels drets humans i una agressió per raó de gènere”.

Reunió interdepartamental el 9 de març

En aquest context, s’emmarca la nova Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual, que desenvoluparà aquest canvi legislatiu, sobre la que es començarà a treballar en la reunió interdepartamental del Govern valencià que se celebrarà el pròxim 9 de març, en la qual “posarem damunt de la taula el problema de les agressions sexuals; a més, Amnistia Internacional s’ha compromés també a fer-nos arribar les seues propostes abans per a eixe dia”.

“A més -ha afegit- també desglossarem en el pressupost de 2021 vinculat a aquesta estratègia els diners que es dedica en concret a combatre les agressions sexuals”, ja que, actualment, “figura tot dins del mateix programa de violència contra les dones, però és importància que es visibilitze de manera separada”.

En la reunió també han analitzat les dades aportades per Amnistia Internacional sobre la pujada del nombre de denúncies presentades “que ens acosten als estàndards europeus gràcies al fet que cada vegada són més les adolescents i dones que tenen confiança per a denunciar al nostre país”.

“Això té molt a veure amb l’èxit dels moviments que hi ha hagut en els dos últims anys, en els quals hi ha hagut una major visibilització dels casos d’agressions que han patit les dones, la qual cosa s’incremente la confiança en els poders públics per a denunciar i que aquesta denúncia no es convertisca en una revictimització”.

Assetjament escolar

D’altra banda, la trobada ha servit també per a tractar sobre l’evolució dels casos d’assetjament escolar i la bretxa que existeix entre les crides rebudes sobre possibles casos i on s’ha actuat efectivament.

En aquest sentit, Oltra s’ha compromés a treballar de forma més “integral i global” analitzant i implicant a totes les parts, des del seu departament a uns altres com el d’Educació, per a poder “detectar, combatre i tractar” cadascun des de la seua part.

“La novetat que hem introduït en el Consell, a través de l’Estratègia d’igualtat de tracte i no discriminació -ha apuntat- és que quan hi ha un cas d’assetjament escolar és obligatori indicar el motiu de l’assetjament, si es deu a una qüestió d’exclusió social, o per orientació sexual, etc., ja que conéixer la raó ens permet tindre més dades i saber quines són les causes d’aquest fenomen”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 − 2 =