25n
25N
25N

Oltra anuncia l'aprovació del decret per a la gratificació salarial al personal sanitari i sociosanitari

Oltra anuncia l'aprovació del decret per a la gratificació salarial al personal sanitari i sociosanitari
11/11/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que aquest divendres el Ple del Consell aprovarà un decret llei “per a compensar econòmicament l’esforç realitzat” pel personal sanitari i sociosanitari de centres dependents de la Vicepresidència i Conselleria d’igualtat i Polítiques Inclusives durant la pandèmia”.

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta durant la seua compareixença en la Comissió de Política Social i Ocupació de Les Corts, per a donar compte de la gestió realitzada pel departament que dirigeix en els centres de persones majors enfront dels rebrots ocasionats per la pandèmia sanitària. Es tracta d’una gratificació salarial extraordinària que beneficiarà al voltant de 1.500 treballadores i treballadors de centres públics.

La vicepresidenta ha mostrat el seu agraïment a “cadascuna de les persones que treballa en el sistema públic de serveis socials per la seua generositat”, i a les empleades i empleats públics que han donat tot de si “per a estar al peu del canó i atendre la ciutadania”.

En aquest punt, ha fet “esment especial” a les persones afectades pel coronavirus, i ha recordat a les 1.972 valencianes i valencians que han mort, de les quals 664 són persones majors que vivien en centres residencials.

Durant la compareixença la vicepresidenta ha detallat el treball que s’ha realitzat des del departament que dirigeix per a protegir als col·lectius “més vulnerables”, donar resposta a les situacions generades per la pandèmia i evitar, en la mesura que fora possible, “que l’emergència sanitària es convertira en una emergència social”.

En relació amb això, Oltra ha ressaltat l’important que és comptar amb uns serveis públics “potents i robustos, d’un Estat fort i pròxim que atenga les necessitats de les persones”, per això, a més de les mesures que la Generalitat ha adoptat en els últims mesos, en aquests moments s’estan preparant unes altres per a posar-les en marxa “de manera immediata”.

En primer lloc, la vicepresidenta ha explicat l’ampliació del suport de la Generalitat al sector residencial amb l’aprovació d’un decret de concessió directa de subvencions a centres, habitatges tutelats i entitats d’iniciativa social “per a fer front a les necessitats extraordinàries derivades de la pandèmia”.

Per això, es destinaran 10,9 milions per a cobrir les despeses efectuades de manera extraordinària des del 14 de març fins al 31 de desembre de 2020, dels quals el 50% “anirà destinat a cobrir el cost del personal addicional contractat i a l’esforç de les persones professionals que han estat treballant i continuen fent-lo cada dia en situacions molt difícils”. L’altre 50% es destinarà a compres de material, com l’adquisició de tauletes i televisions entre altres, perquè les persones residents “puguen viure amb major privacitat, mantenir la seua autonomia i tindre contacte amb l’exterior i les seues famílies”.

Respecte al personal, la vicepresidenta ha indicat que s’ha dut a terme un pla de xoc amb la contractació de 29 professionals, que se sumen als 12 del servei d’inspecció, per a reforçar les gestions i treballs relacionats amb la pandèmia.

Així mateix, l’any vinent es realitzarà una equiparació salarial amb el personal sociosanitari dels centres públics per a igualar-los al personal de sanitat, “acabant així amb una desigualtat inexplicable que perjudicava especialment en els centres de serveis socials” ha explicat Oltra. Aquesta mesura beneficiarà a 56 metges i mèdiques i 184 infermers i infermeres.

Centres residencials

Durant la compareixença, la vicepresidenta ha detallat les diferents resolucions aprovades pel seu departament amb instruccions per als centres de persones majors, ateses les diferents fases de la pandèmia de la COVID-19.

La primera d’elles establia el pla de transició en la nova normalitat de les residències de persones majors en situació de dependència, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM, amb aspectes referents, entre altres, a la seguretat i higiene en els centres, els torns de treball del personal o les visites, amb l’objectiu de garantir la seguretat de les persones majors usuàries d’aquests recursos.

La vicepresidenta ha explicat que posteriorment, es va comunicar a la direcció dels centres la necessitat d’elaborar un pla de contingència que incloguera mesures relacionades amb la capacitat del centre per a possibles aïllaments de residents, estoc d’equips de protecció, formació per al personal, organització de visites, proves de PCR o el contacte telemàtic amb les famílies de les persones residents.

Segons ha assenyalat la vicepresidenta fins hui s’han presentat els plans de contingència de 314 de residències i 124 de centres de dia. En aquest punt, la vicepresidenta ha posat l’accent en la necessitat de vetlar “pel compliment d’aquestes mesures que garanteixen la seguretat dels nostres majors” i en aquest sentit ha assenyalat que des del mes de març passat el servei d’inspecció de la Conselleria ha realitzat 86 inspeccions a centres residencials, la qual cosa suposa “una inspecció cada dos dies i mig”.

Dependència

D’altra banda, la vicepresidenta ha assenyalat que des de la Conselleria s’ha fet “un gran esforç” perquè la gestió i la tramitació de les prestacions i serveis a les persones que més el necessiten continuara prestant-se i no es veren ressentides per la pandèmia.

En el cas de l’atenció a les persones en situació de dependència, un informe de l’IMSERSO del passat mes de setembre en relació amb l’Impacte de la COVID-19 en el sistema per a l’autonomia personal i l’atenció a la dependència, situa a la Comunitat Valenciana en tots els indicadors “entre les tres millors valorades de tot l’estat, sent la segona comunitat autònoma amb major creixement, únicament per darrere de Múrcia”.

Quant a la resolució d’expedients, la Comunitat Valenciana se situa en primer lloc, amb un 11,5% de creixement, a suficient distància de les dues següents, Navarra i les Illes Balears, que pugen un 3,4% cadascuna.

Pressupost 2021

En la seua intervenció, la vicepresidenta s’ha referit al pressupost de polítiques socials de 2021 com “el més elevat de la nostra història”, amb un increment del 20% respecte al d’enguany i un 131,91% respecte al 2015. Un pressupost de prop de dos mil milions d’euros “per a augmentar recursos, centres, places i professionals per a atendre més i millor a totes les persones que el necessiten”.

A això s’uneix el pla d’infraestructures que disposarà de més de 500 milions d’euros, i que permetrà avançar molt més en el “nou model residencial”, partint d’un mapa d’infraestructures “racional, equilibrat i objectiu” que possibilitarà, entre altres coses, evitar “molts dels efectes dramàtics de pandèmies com la que estem vivint”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + 14 =