25n
25N
25N

Oltra: "El pressupost 2020 serà molt diferent al que es va aprovar, es reorientaran partides a l'essencial"

El Consell aprova un decret per a simplificar i flexibilitzar la gestió pressupostària per a donar resposta a la crisi

Oltra: "El pressupost 2020 serà molt diferent al que es va aprovar, es reorientaran partides a l'essencial"
17/04/2020 -

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha afirmat aquest divendres que si en una situació normal un pressupost “mai acaba sent el mateix que s’aprova” inicialment, en el cas del d’enguany “serà molt diferent, es reorientaran totes les partides pel cap alt essencial” a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i “s’anirà modificant cada dia”.

Així s’ha pronunciat en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada sobre si s’ha plantejat un retoc pressupostari davant les quantitats que es destinen a fer front a l’efecte de la pandèmia i si es considera que els comptes aprovats al desembre ja estan invalidades en una situació com l’actual.

“No és que s’estiguen plantejant, és que estem duent a terme modificacions pressupostàries en els últims plens, hui mateix”, ha dit, relacionades amb les línies nominatives pressupostades i que no podran executar-se, per la qual cosa es reorientaran a atendre les tres emergències generades pel coronavirus: sanitària, social i econòmica.

Oltra ha precisat que fins al moment el conjunt dels assumptes que han passat pel ple del Consell per a donar resposta a l’efecte de la pandèmia ascendeixen a 264 milions d’euros, encara que no tota aqueixa xifra correspon a modificacions pressupostàries, segons ha precisat.

Preguntada sobre si es contempla, com demana el PP, reduir el nombre de conselleries davant el canvi de la situació i per a generar un estalvi econòmic, ha indicat que “el Consell, per descomptat, està obert, la setmana que ve hi ha sessió de la diputació permanent (de les Corts) i escoltarem totes les propostes, també les de l’oposició, per a poder establir comunament les estratègies que hem de posar en marxa de cara a la transició a la normalitat”.

Respecte a si es demanarà ajuda extra al Govern per a aconseguir liquiditat, ha indicat que qualsevol ajuda “serà benvinguda” i és precisament eixa liquiditat el que està demanant el ‘president’ Puig en les reunions dels diumenges amb Pedro Sánchez: “Liquiditat, que vinguen els fons tant de la liquidació de fa dos anys, que ha de vindre abans de juliol, com el FLA ordinari i extraordinari, els lliuraments a compte…”. De fet, segons ha comentat aquest mateix divendres han arribat “poc més de 100 milions a compte del finançament d’enguany”.

“El que necessitem és liquiditat, que vinguen euros”, ha dit, confiant també és que Europa reforce el Fons Social i arriben ajudes extraordinàries, com aqueixos “coronabonos” que s’estan reclamant des dels països del sud.

SOLER PODRÀ APROVAR MODIFICACIONS PRESSUPOSTÀRIES

Oltra ha precisat que s’ha aprovat un decret llei de mesures extraordinàries en matèria economicofinancera que té com a objectiu principal simplificar i flexibilitzar la gestió pressupostària per a adaptar-la millor a la lluita contra la crisi.

Contempla l’agilitació del pagament d’abonament a compte i de bestretes d’ajudes relacionades amb la Covid-19 i se suprimeix temporalment en els contractes vinculats a mesures relacionades amb el coronavirus el tràmit de l’autorització de la Comissió Delegada del Consell d’Hisenda i Assumptes Econòmics.

Es permeten també transferències des de crèdits per a operacions de capital a crèdits per a operacions corrents quan l’objecte de la modificació siguen actuacions destinades a la lluita contra la Covid.

A més, de manera excepcional durant el 2020 s’atribueix al conseller d’Hisenda, Vicent Soler, la competència per a aprovar les modificacions pressupostàries per a mesures relacionades amb aquesta qüestió, excepte aquelles que suposen la reassignació dels crèdits entre diferents seccions pressupostàries; les que afecten línies de subvenció nominatives, i en aquest cas la competència correspondrà al Consell; o aquelles modificacions pressupostàries l’autorització de les quals siga competència dels titulars de les conselleries.

Al llarg d’aquest 2020 el Consell també podrà autoritzar modificacions pressupostàries de línies de subvenció de caràcter nominatiu, a proposta de les conselleries interessades, sempre que complisquen els requisits per a la tramitació i, en el seu cas, autorització.

S’aprova un règim excepcional i temporal, mentre es mantinga l’estat d’alarma, per a la cessió a tercers per part dels creditors de la Generalitat de crèdits dels quals siguen titulars.

COMPTE COMÚ PER A CENTRALITZAR DONACIONS

S’inclouen a més un conjunt de mesures per a facilitar les donacions, que quedaran afectades al finançament exclusiu de les despeses derivades de la pandèmia. S’ha habilitat un compte per a centralitzar totes les donacions (IBAN ES03 2100 8681 5002 0009 0086), tant les futures com les ja realitzades i s’estableix que aquestes generaran crèdit en el pressupost de la Generalitat sense necessitat d’acceptació expressa.
Es regulen també les donacions d’equipament i subministraments derivats de la lluita contra el coronavirus que tinguen consideració de béns mobles, de manera que es consideraran acceptades per la seua mera recepció per la Conselleria de Sanitat Universal. Les donacions de béns immobles seran acceptades per la Conselleria d’Hisenda, que és la competent en matèria de Patrimoni, podent destinar-se els immobles directament a la lluita contra la Covid-19 o alienar-se i aplicar el producte obtingut a aquesta finalitat.

AIGUA I RENDA D’INCLUSIÓ

S’adopten també mesurades d’ajornament sense interessos del pagament del cànon de sanejament, que paguen els ciutadans a través del rebut de l’aigua, i que gestiona l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR). La mesura s’aplicarà en les factures d’aigua referides als consums realitzats durant els mesos d’abril, maig i juny de 2020 i la seua exigència mitjançant pagaments fraccionats aqueix produirà en les factures o rebuts que s’emeten durant els 18 mesos posteriors.

També es modifica la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió, en relació amb el règim jurídic del càlcul de la prestació que en cada cas corresponga i dels complements a aquesta, entre altres aspectes.

En el decret també s’annexen modificacions pressupostàries, que es realitzen ja en aquest mateix decret, relatives a l’impuls de canals telemàtics de venda d’aliments per part de la Conselleria d’Agricultura; per a donar suport a les accions singulars desenvolupades per associacions empresarials vinculades a la indústria valenciana, per part de la Conselleria d’Economia; així com la línia ‘Accions Institucionals d’ajuda humanitària’ per a donar resposta internacional a la crisi del coronavirus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + 16 =

museo prehistoria
museo prehistoria