L'arribada d'immigrants en pasteres a les costes de la Comunitat Valenciana pràcticament s'ha duplicat el 2023 respecte a l'any anterior, segons dades de la Creu Roja. Per què aquests migrants deixen la seua terra i la família? Empatitzem de veritat amb les persones migrants?
Per a saber quines són les adversitats que travessa un migrant fins a arribar a la seua destinació, el programa Zoom estrena l'últim programa de la setena temporada, titulat La ley del mar, que conta la història de l'odissea del pesquer Francisco y Catalina de Santa Pola el juliol del 2006.
El capità, José Durá, i nou tripulants van prendre la decisió, emparada, segons ells, en la denominada llei del mar, de pujar 51 immigrants a un vaixell preparat per a deu tripulants. La notícia d'aquesta travessia va ser un problema per a la diplomàcia europea. Per què un acte solidari es va convertir en un problema per a les autoritats europees?
Zoom entrevista els protagonistes de la història, que ens conten com van haver de conviure nou dies en alta mar amb els migrants. Sense menjar ni recursos, van lluitar per a ajudar-los i deixar-los en un port segur.
Així mateix, l'espai ha conversat amb els actors Luis Tosar i Blanca Portillo, que van participar en el rodatge de la minisèrie La ley del mar, coproduïda per À Punt i RTVE sota la direcció d'Alberto Ruiz Rojo que estrenarà la cadena pròximament.
El cas real va obligar a un canvi de rumb en la legislació de la Unió Europea. Què va suposar? És ara Europa més solidària que el 2006 amb la immigració?
Cada dia arriben noves pasteres carregades de persones migrants a les costes de la Comunitat Valenciana. Entenem les dificultats que travessen per a trobar unes condicions de vida bàsiques?
Zoom analitza aquest fenomen que ha col·locat Espanya com el segon país de la Unió Europea amb més entrades irregulars.