Oci

'Zoom' analitza com es busca a Espanya les persones desaparegudes

1 minut

Zoom À Punt mare de Marta Calvo

L'any 2023 es van registrar més de 24.500 denúncies per desaparicions a Espanya. És a dir, dos cada hora. A la Comunitat Valenciana se'n van presentar 2.500, l'equivalent a sis al dia. Tanmateix, no tots els casos de desaparicions són iguals. Quines són les més freqüents a la Comunitat Valenciana?

Quan la persona desapareguda és menor d'edat o d'edat avançada es considera vulnerable, i l'any passat es va activar l'alerta vulnerable en sis ocasions a la Comunitat Valenciana. Tres de les persones desaparegudes van ser localitzades en bon estat, en van trobar dos quan ja havien mort i l'últim cas continua obert, és a dir, que encara no ha aparegut. Este dilluns 30 de setembre a les 22:45 h, Zoom entrevista en exclusiva les filles de Paquita Estarelles, la dona de 79 anys que va desaparéixer el 30 de maig i de qui no se sap res.

Nou de cada deu denúncies presentades corresponien a desaparicions voluntàries. Com es busca una persona que no vol que la troben? Si la localitzen, la poden obligar a tornar? Són molts els motius pels quals les persones desapareixen voluntàriament, però per què se'n van sense avisar a ningú? Per què preocupen els familiars d'esta manera?

L'espai d'investigació d'À Punt també aprofundix en un altre tipus de desaparicions: les forçades, aquelles en les quals intervé una tercera persona. El programa produït per Secuoya Studios mostra com podem saber si la persona ha desaparegut voluntàriament o si ha sigut obra d'una tercera.

Actualment, existixen 6.000 casos actius sense resoldre a Espanya. Oficialment, el cas està obert fins que no aparega la persona, però, legalment, quan la poden declarar morta? L'equip de Zoom, amb la presentadora Jose Sáez al capdavant, respon a totes estes qüestions.