Oci

‘Valencians al món’ se’n va de ruta per la Provença francesa

Guardar

Enrique Tena, reporter de 'Valencians al món' a les Gorges del Verdon
Enrique Tena, reporter de 'Valencians al món' a les Gorges del Verdon

Aquest dimecres 6 de desembre, a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món viatjarà, amb el reporter Enrique Tena, fins a la Provença francesa. Aquesta regió del sud-est de França és famosa pel seu paisatge pintoresc, la seua cultura rica i la seua gastronomia deliciosa. El programa promet oferir als espectadors una oportunitat única per a explorar la Provença a través dels ulls de les valencianes i valencians que hi viuen i descobrir les seues experiències i històries.

Sergio Mataix, veí de la Canyada (Alt Vinalopó), fa dotze anys que viu a França. Amb ell comencen la ruta a Ais de Provença. Visitaran la font de la Rotonda, la plaça de l’Ajuntament i la catedral de Saint-Sauveur, el monument més important de la ciutat el qual alberga un baptisteri del segle V, un claustre del segle XII i un campanar. Més tard, visitaran el taller de Paul Cézanne, pintor que representa l’enllaç entre l’impressionisme i el cubisme i, ací, podran veure el seu material de treball, els seus mobles i els models dels seus últims bodegons. Mentre passegen, tindran l’oportunitat de conéixer la mare de Sergio. Per a acabar i per a acomiadar-se, compraran calisson, un dolç tradicional francés elaborat amb pasta de massapà, aroma de fruites, ametlles i una capa de caramel blanc.

Eva Delgado, veïna de València, fa tres anys i mig que viu a França i ens espera a les gorges del Verdon, a Manòsca. Allí faran una excursió en barca elèctrica amb la seua família. Després visitaran Mostier de Santa Maria, un dels pobles més bonics de França i dinaan allí, concretament al restaurant La Cascada. Posteriorment, coneixeran que a la regió es viu d'aquesta planta i compraran a una tenda aquest producte. Seguiran la ruta, visitant el seu lloc de feina. Eva treballa a l’empresa ITER, situada a Sant Pau de Durença. Allí els contarà que els set socis que participen en aquest projecte són la UE, els EUA, el Japó, l’Índia, la Xina, Rússia i Corea del Sud, i té com a objectiu determinar la viabilitat tecnològica i econòmica de la fusió nuclear per confinament magnètic per a la generació elèctrica, sent el projecte d'enginyeria més complex de la història de la humanitat. I acabaran entrant fins al reactor, on ens explicarà moltes curiositats la nostra valenciana.

Adrián Hernández, veí de Requena (la Plana d’Utiel-Requena), fa sis anys que viu a França. Visitaran Lormarin, on va viure l’escriptor Albert Camus i acabaran fent un tast a Les Caves du Château de vins.

Ignacio Lázaro, veí de Castellnou (l’Alt Palància), fa onze anys que viu a França. Amb ell, visitaran el seu lloc de faena: un antic búnquer nuclear, de la guerra freda, que ha sigut reconvertit en un laboratori d’investigació, únic al món. És el director científic i tindrem l’oportunitat de visitar-lo. Després, faran una ruta de senderisme a El colonat provençal. Acabaran a Rustrèu, on faran un pícnic a la plaça del poble de productes típics francesos.

Coro Pedrosa, veïna de Castelló de la Plana, fa quatre anys que viu a Avinyó. Els esperarà al centre d’Arle, d’on visitaran l’amfiteatre, on descobriran que és el vinté més gran del món, tenint capacitat per a unes 12.000 persones. Seguidament, faran la ruta del pintor Van Gogh. Aquest va arribar a Arles l’any 1888 i, al llarg dels quinze mesos que hi va estar, va pintar uns trenta quadres, entre ells, La nit estrelada i El café de nit. Per a acabar, aniran a Avinyó, on visitaran el Palau Papal, patrimoni mundial de la Unesco, situat al centre de la ciutat i tindran l’oportunitat de conéixer la seua família.

La Provença, lloc d'inspiració artística i refugi per a la creativitat

La Provença francesa ha sigut un calaix de sorpreses per a molts artistes durant dècades. Paul Cézanne, nascut a Ais de Provença, va ser profundament influït per l'entorn de la Provença en les seues obres, caracteritzades per paletes de colors terrosos i composicions geomètriques. Marc Chagall, pintor i escultor rus, va trobar refugi a la Provença, concretament a Sant Pau, on les seues obres s'omplin de colors vibrants i elements surrealistes que reflecteixen la vida quotidiana de la regió.

No obstant això, cap artista ha estat tan inextricablement lligat a la Provença com Vincent van Gogh. Arles va ser l'escenari on va passar un temps crucial de la seua carrera artística. Van Gogh es va veure ser captivat per la intensa llum i els colors resplendents de la regió, i aquesta fascinació es manifesta clarament en obres icòniques com El café de nit i La casa groga. La seua característica tècnica de pinzellades vibrants i ús de colors saturats són un testimoni vívid de la seua inspiració provinent d'aquesta terra.

Aquesta rica història artística continua sent una part intrínseca de la Provença. Hui dia, la regió encara és un punt de trobada per a artistes i amants de l'art, amb una pròspera comunitat artística i galeries que mostren obres contemporànies que encara són influenciades per la bellesa, la llum i la cultura única de la zona.

Arxivat a:

Destacats