La tradició nadalenca a València torna a brillar amb la instal·lació de pesebres en diversos punts de la ciutat i altres municipis, una activitat que reunix famílies i visitants per a celebrar la màgia d'estes dates. Des de representacions clàssiques fins a versions innovadores, els pesebres valencians destaquen per la seua riquesa artística i simbòlica, reflectint l'esperit del Nadal, el talent local i, enguany, també la solidaritat del poble valencià després de la tràgica situació viscuda per la DANA del passat 29 d'octubre.
Un dels naixements més cridaners de la capital és, sens dubte, el del Saló de Cristall de l'Ajuntament municipal. Este es va inaugurar el passat 3 de desembre, i estarà disponible fins al pròxim 3 de gener de 2023. Confeccionat per l'Associació de Belenistes, compta amb més de 350 figures, 200 animals i 450 complements artesanals disposats en una superfície de 45 metres quadrats.
Esta nova edició del Betlem compta amb diversos homenatges, entre els quals destaca el dedicat a les víctimes de les inundacions i els voluntaris que han participat en les labors de recuperació de les zones afectades. També, es recorda la fundació de la Festa dels Xiquets del carrer Sant Vicent i es realitza una picada d'ullet als oficis tradicionals valencians.
Fins al pròxim 22 de desembre, de dilluns a dijous l'horari és únicament matutí, de 8.00 a 14.00 hores. En canvi, els divendres també es pot accedir a les vesprades, de 16.00 a 19.30 hores i els caps de setmana, la primera visita és a les 10.00 hores. No obstant això, a partir del dia 23 de desembre, es podrà anar tant en horari de matins com vespertí. Com a dates excepcionals, destaca Nit de Nadal, quan només estarà obert de 10.00 a 14.00 i, d'altra banda, per Nadal, Nit de cap d'any i Any Nou, romandrà tancat.
No gaire lluny d'este, es troba el Betlem de la Plaça de l'Ajuntament, situat just en el mitjà d'esta, enfront del balcó del consistori. Es tracta d'un naixement de grandària real elaborada per l'artista faller José Puche. Un esdeveniment especial que tindrà lloc allí és que, el 5 de gener, durant la Cavalcada dels Reis Mags, les carrosses realitzaran una parada per a representar l'Adoració al Xiquet Jesús.
També en el centre de València, es poden visitar altres dos pesebres. D'una banda, el del Mercat de Colón, el recinte del qual permet també gaudir de les terrasses climatitzades i l'oferta gastronòmica, a
L'Església Sant Joan de l'Hospital alberga un pesebre les escenes del qual no es congreguen en un punt específic de l'edifici, sinó que estan repartides per tota la planta. A més, el destacable d'este pesebre és que està pensat per a xiquets, perquè oferix una experiència immersiva en la qual els més xicotets es convertixen en detectius que han de trobar els objectes intrusos en el naixement. L'horari, sempre que no hi haja actes de culte, és de dilluns a dissabte de 9.30 a 13.30 i de 17.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius d'11.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores.
Com tots els anys, la Junta Central Fallera celebra el seu tradicional concurs de pesebres amb dos modalitats: la de lliure disseny i la clàssica. A més, es dividix en dos categories, A i B segons la grandària, ja que alguns arriben a ocupar fins a 60 metres quadrats. En esta edició han participat prop de 100 comissions.
Una altra Església que compta amb un pesebre nou és la de Sant Nicolás, que compta amb un naixement diorama. Això vol dir que les escenes es presenten de manera tridimensional per a transmetre realisme. Es tracta d'una construcció de 4 metres d'ample, 2 de profunditat i 1,5 d'altura. Este pesebre, que s'inaugurarà diumenge que ve 15 de desembre, és tot un reflex de la valentia del poble valencià enfront de les adversitats. I és que, després d'haver perdut gran part de la seua obra en la riuada, l'artista l'ha reconvertida en un emotiu homenatge, integrant elements que recorden per força de l'aigua.
La Germanor del Santíssim Ecce-Homo, en l'emblemàtic barri del Cabanyal, compta amb un pesebre format per més de 200 peces i 20 edificacions que abasten els passatges evangèlics. La visita està orientada a ensenyar al públic la seqüència històrica dels esdeveniments relatius al naixement de Jesús. El pesebre destaca per la seua especial atenció al detall i fidel recreació dels paisatges, i estarà obert al públic de dilluns a dissabte de 10.00 a 13.00 hores i de 18.00 a 21.00 hores, i els diumenges d'11.00 a 13.00 hores.
En el centre comercial Nou Centre, fins al pròxim 5 de gener, l'Associació de Belenistes oferix una obra de 24 metres quadrats. Amb més de 150 figures – de les quals 23 són en moviment -, 220 animals i 300 complements elaborats artesanalment amb materials reutilitzables, el pesebre es pot visitar de dilluns a diumenge en horari ininterromput de 10.00 a 21.00 hores. A més, enguany, en senyal de record als damnificats, als peus del Xiquet Jesús descansa una rosa blanca.
Finalment, una altra exposició que es pot visitar a València és l'exhibició de pesebres de l'Associació Fray Conrado-Amics de Sant Antoni, inaugurada el passat 6 de desembre. Ja que es tracta de l'última edició d'esta tradició tan consolidada, aquells que vulguen veure-la podran accedir tots els dies d'11.00 a 13.00 hores i de 16.30 a 20.30 hores. Cal recordar que els naixements estan creats amb materials reciclats i que els visitants que acudisquen poden emportar-se un pesebre a canvi d'un donatiu. Totes les aportacions seran destinades a famílies sense recursos.