Oci

Un dels campanars més bonics de València obri les portes gratis

La parròquia de Moixent oferix visites guiades gratuïtes al seu campanar amb motiu de les festes patronals

1 minut

Campanar de Moixent. Foto Campaners de Moixent

L'associació Campaners de Moixent ha organitzat, amb motiu de les festes patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies, visites guiades gratuïtes al campanar de la parròquia de Sant Pere Apòstol. Estes visites es duran a terme des d'este dilluns fins dimecres 21 d'agost, permetent als assistents conéixer la història, les campanes i diverses curiositats relacionades amb esta emblemàtica torre. La iniciativa forma part del programa d'activitats festives i ha sigut anunciada per l'Arxidiòcesi de València.

Durant la visita, els participants accediran al campanar a través d'una pujada de 83 escalons, des d'on podran observar les seues huit campanes i rebre explicacions detallades per part dels membres de l'associació Campaners de Moixent. Entre els aspectes que s'abordaran, s'inclouen detalls sobre els diferents tocs, els voltejos, el funcionament del campanar i la Matraca, una estructura tradicional utilitzada per Setmana Santa per a emetre sons característics.

Campanar de Moixent. Foto Campaners de Moixent

Els visitants seran rebuts en l'entrada del temple pels campaners i tindran l'oportunitat de contemplar la imatge de Santa Bàrbara, patrona dels campaners, situada en la base del campanar. A més, s'exposaran diversos objectes històrics i curiositats, com dos batalls de campanes, una peça de ceràmica de l'antiga bola que coronava la torre, la primera esfera del rellotge del campanar i una matraca similar a la tradicional de mà.

Una altra de les atraccions que es podran veure durant el recorregut és un quadre que mostra el nomenament del Pare Moreno com a Campaner d'Honor de Moixent, així com un llistat amb els noms de tots els campaners naturals del municipi. La Sala de Campanes, que ha sigut recentment restaurada, també forma part de l'itinerari. La restauració va incloure la impermeabilització de l'estructura i la instal·lació d'un nou sòl per a previndre filtracions d'aigua, millorant així la conservació d'este patrimoni històric.

Enguany, com a novetat, s'ha col·locat a l'església un panell fotogràfic amb panoràmiques en blanc i negre que mostren l'antiga rematada del campanar, així com imatges a color de les dos restauracions més recents, dutes a terme en 1987 i 2007. Estes imatges oferixen una perspectiva única sobre l'evolució i conservació de la torre al llarg dels anys.

El campanar de la parròquia de Sant Pere Apòstol va ser construït entre 1881 i 1889, juntament amb el temple. L'estructura actual de la torre va ser beneïda en 1928, després de la demolició parcial en 1924. Des de llavors, la torre ha sigut restaurada en dos ocasions i les seues campanes en 2006 i 2007. En anys posteriors, es van afegir noves campanes i una matraca per a completar el conjunt.

L'associació Campaners de Moixent, que va recuperar el toc manual de campanes en 2007, continua treballant en la preservació d'esta tradició i en la difusió de la seua importància. Des de 2008, les visites al campanar s'han convertit en una activitat destacada dins de les festes patronals, excepte en 2020 a causa de la pandèmia. Este col·lectiu, a més de les seues activitats d'investigació i divulgació, ha millorat la sonoritat dels tocs, protegint el campanar de vibracions nocives i contribuint a la conservació del patrimoni arquitectònic local.

Estes visites representen una oportunitat única per a conéixer de prop la història i els secrets d'este singular campanar, així com per a endinsar-se en la tradició campanera que Campaners de Moixent manté viva amb dedicació.