Oci

Així serà la Nit Europea de la Investigació en CaixaForum València

El 27 de setembre, CaixaForum València descobrirà els enigmes i reptes de la ciència amb activitats especials

Guardar

Una xica fotografia l'interior del CaixaForum València. Imatge: David Rota - Visit València
Una xica fotografia l'interior del CaixaForum València. Imatge: David Rota - Visit València

CaixaForum València s'unirà este divendres, 27 de setembre, a una cita per a descobrir els enigmes i reptes de la ciència a tota la família: la Nit Europea de la Investigació 2024. Una iniciativa que pretén mostrar l'impacte de la ciència en el dia a dia i com ho millora a través d'activitats especials dirigides per investigadors i investigadors locals.

Així ho ha anunciat el mateix centre, que ha explicat que des de les 17.00 fins a les 22.00 hores de la nit, acollirà nombroses activitats, com a tallers científics, concerts, experiments en directe, xarrades, i exposicions, entre altres. Es tracta d'un esdeveniment ple de descobriments, innovació i diversió amb programació per a tots els públics, des de xiquets i xiquetes, fins a joves i adults. Els visitants podran conéixer a les persones que es dediquen a la investigació a la seua ciutat, parlar amb ells i descobrir no sols la seua professió, sinó també els seus interessos i dia a dia.

Tallers

CaixaForum València oferirà també tallers participatius impartits per investigadors. Els assistents es convertiran en protagonistes de les activitats de divulgació, a més de conéixer alguns projectes científics locals. Així, en l'espai E-B hi haurà tres sessions a les 17.00, 18.00 i 19.00 hores del taller 'Sons teledirigits', per a explorar la importància de l'aire tant per a respirar com per a propagar els sons mitjançant experiments i artefactes.

Exterior del CaixaForum de València. Imatge: Visit Valencia
Exterior del CaixaForum de València. Imatge: Visit Valencia

La Plaça Àgora, per part seua, proposa un scaperoom, 'Reptes de ciència', on els seus participants hauran d'enfrontar-se a diferents proves en poc temps fins a trobar la clau d'un experiment. També hi haurà passes a les 17.00, 18.00 i 19.00 hores. I a la mateixa hora i en el mateix espai es podrà realitzar el taller 'Plastiformes lluminoses', on els assistents descobriran tot el que es pot fer únicament amb la massa de pa. Qui haja fet massa de pa alguna vegada ha pogut comprovar que es pot modelar i es poden fer diferents figures, però podrà conduir l'electricitat? Es podria utilitzar per a fer un circuit elèctric?

El Núvol, per part seua, oferix a les 17.30, 18.30 i 19.30 hores un taller científic per a crear, jugar i experimentar amb la ciència, així com per a recrear com la nanociència està revolucionant la investigació en el càncer, amb 'Xicotets investigadors'.

El centre també acostarà la ciència des de l'humor al públic adult. En "La Investigació a escena" de l'Espai E-A, a les 19.00 i 20.00 hores, el públic gaudirà del coneixement científic a través de microxarrades dinamitzades d'investigadors i investigadores que treballen en centres de referència.

Davant l'èxit collit en la passada edició, també es podran trobar speed dating. Els investigadors i investigadores romandran asseguts mentres els assistents canviaran de taula cada 5 minuts, podent preguntar-los el que desitgen sobre el seu treball. Es tracta d'una dinàmica que oferix l'oportunitat d'arribar a molta gent i conéixer moltes vivències dels investigadors, a l'haver-hi una rotació constant.

En esta edició, els visitants podran gaudir d'un Late show a les 20.00 hores molt innovador. Guglielmo Foffani, investigador i coordinador científic del Centre Integral de Neurociències HM CINAC, farà el concert "Neurodiàlegs en Clau de Sol." Es tracta d'un espectacle diferent basat en la connexió conceptual, simbòlica i artística entre la neurociència i la música. Els assistents gaudiran d'un diàleg neurocientífic, un altre musical i un altre també amb el públic a les 20.00 i 21.30 hores a l'auditori.

A això se suma el contacontes 'Un conte sobre gent rara' en les Graderies a les 18.00 i 19.00 hores. Este contacontes pretén acostar a la ciència a través de la història d'un grup de gent rara. Però no en el sentit de ser estranya, ni peculiar, ni diferent. Es referix gent rara com els trévols de quatre fulles o els xiclets de sabor de meló; no n'hi ha molts, per la qual cosa quan els trobes et criden l'atenció.

Finalment, hi haurà dos mediacions a les 17.00 i 22.00 hores en l'exposició 'XIX. El segle del retrat. Col·leccions del Museu del Prado', que mostra, a través del retrat, el preàmbul de la modernitat a través de la pintura, escultura, medallística, miniatura, aquarel·la, dibuix, aiguafort, litografia i fotografia.

Tots els detalls de les activitats es poden consultar en la web de CaixaForum València i són gratuïtes fins a completar aforament.

Destacats