Oci

Russafa Escènica proposa diversos espectacles gratuïts a València

El festival ompli de teatre, dansa, instal·lacions escèniques i altres activitats el barri de Russafa i diversos espais de la ciutat

Guardar

Un espectacle de Russafa Escènica
Un espectacle de Russafa Escènica

Setembre és un mes de retrobar-se amb les aules, però també de començar la temporada teatral. I en el cas de València, cal sumar la benvinguda al curs que des de fa catorze anys fa Russafa Escènica-Festival de Tardor, una proposta que oferirà diversos espectacles gratuïts en la capital del Túria.

Esta és la XIV edició del festival i, amb el lema 'Fins ací arribarà la mar', torna a comptar amb les seues 'Vivers' (peces breus) i amb 'Boscos' (peces de 50-60 minuts) per a oferir un recorregut per l'escena teatral més emergent i de llarga trajectòria amb segell valencià i de la resta de l'Estat. Tot això, amb el barri de Russafa com a punt neuràlgic, i també en altres espais de la ciutat, del 19 al 29 de setembre.

Espectacles gratuïts

Russafa Escènica-Festival de Tardor 2024 compta amb diversos espectacles gratuïts en esta edició. El primer d'ells, el dilluns 23 de setembre a les 18.00 hores en la seu de la Fundació SGAE, amb la lectura dramatitzada de 'Nínive', creada per Guadalupe Sáez, dirigida per Kika Garcelán i amb Mertxe Aguilar, Pau Gregori i Sandra Sasera com a intèrprets. Es tracta d'una història de rendicions, de covardia i de naufragis. També és un vaixell enmig de la mar Mediterrània, una ciutat de l'Iraq, o la recepta d'unes natilles.

El dimarts 24, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València acollirà, a les 19.00 hores, 'Escenas de la vida contemporánea con sus bichitos y todo', de la companyia La Galguera, creada per Rafael Ponce i dirigida per Marcos Sproston. Tracta sobre un grup d'indivídues i individus desheretats de tota fortuna que arriben a un teatre a canviar l'autocomplaença social i la misèria escènica en forma de disbarat revolucionari.

Una de les peces de Russafa Escènica (Brava Studio)
Una de les peces de Russafa Escènica (Brava Studio)

El divendres 27 serà el torn de descobrir 'Xut', amb el qual Roberto García va obtindre el Premi de Teatre Infantil Escalante de 2023. Serà en Ribes Espai Cultural a les 18.00 amb invitació i està dirigida per Amparo Vayá. A pocs segons que acabe la gran final d'un campionat de futbol, l'àrbitre xiula un penal transcendental per als dos equips contrincants que s'enfronten en esta obra. Valèria s'encarregarà de xutar el penal, mentres que Raquel, portera de l'equip contrari, haurà de parar-lo. Màxima expectació. Què estarà passant pel cap de les dos jugadores en este instant decisiu? Podran suportar tanta pressió?

'Tròpic', de la companyia Marroch, arriba a Russafa Escènica, concretament al Centre Cultural La Beneficència, el diumenge 29 a les 11.00 i 12.45 hores. Amb dansa, mostrarà les voltes que dona la vida de la mà de Salvador Rocher Andrés, María Palazón i Melodia García sobre l'escenari, i amb idea i direcció de Melodia García.

El públic es traslladarà a l'esplanada enfront de Ribes Espai Cultural, en el Parc Central, per a acomiadar el festival a les 20.30 hores del diumenge. El festival posarà el fermall d'or amb una festa de clausura a càrrec de DJ Àries, artista multidisciplinari amb base en València, que expressa la seua obsessió pel cos i la desconstrucció del gènere a través de la performance i la dansa.

Més de 30 propostes

El festival d'arts escèniques oferix més de 30 propostes entre espectacles i activitats paral·leles durant esta edició i dirigides a tots els públics. Així, amb entre 4 i 10 euros es pot conéixer les obres de teatre, dansa, circ, instal·lacions i performances d'enguany, amb entrades ja disponibles en la web.

Destacats