Oci

València és una festa: ruta pels pobles que celebren els seus dies grans aquesta setmana

Els actes festius de diversos municipis de la província de València coincideixen amb el pont de la Verge de l'Assumpció

Paula Picher

1 minut

Un dels actes més tradicionals de les festes de Sant Roc de Burjassot

El 15 d'agost és considerat com una data que marca l'agenda festiva de molts municipis a la Comunitat Valenciana. Especialment, la província de València alberga un calendari d'actes replets de devoció, pólvora, color, foc i música a càrrec de les millors bandes municipals. Bétera s'alça en una ofrena d' 'Alfàbegues' gegants a la Verge de l'Assumpció; el cel de Burjassot es tiny d'espectacles pirotècnics inigualables; mentre que a Xàtiva té lloc la fira més antiga de la regió.

Es tracta d'un ampli ventall de festejos en els quals poder gaudir de diversos actes i de forma gratuïta, però sense renunciar a la tradició religiosa. A continuació, et deixem un llistat dels municipis valencians que celebren les seues festes patronals el pròxim dimarts 15 d'agost.

Bétera (Camp del Túria)

Aquesta localitat, que compta amb la major població de la comarca del Camp del Túria, és coneguda durant el mes d'agost per la 'Rodà de les Alfàbegues', una processó que recorre alguns dels seus carrers principals. El cultiu d'aquestes plantes aromàtiques en la regió es constitueix com una tradició amb més de 800 anys d'antiguitat que, en l'actualitat, s'ha convertit en part important de l'entitat del municipi.

Festes de Bétera a l'agost/Foto: Ajuntament de Bétera

Per això, Bétera centra les seues festes patronals en aquest acte, que començarà aquest dimarts 15 d'agost amb una ofrena de les seues millors alfàbegues i finalitzarà amb el cant d'Albaes en l'Ajuntament. En aquest sentit, cal esmentar l'espectacle coeter del 'Coet de Llum', únic i propi en el municipi.

Pots consultar la programació al complet ací.

Burjassot (Horta Nord)

Les festes patronals en honor a Sant Roc es converteixen en la principal atracció d'oci en el municipi de Burjassot durant el mes d'agost. La seua celebració, que acabarà dimecres que ve, es caracteritza sobretot per la pirotècnia. De fet, el dia 16 el sant recorre els carrers d'aquesta població de l'Horta Nord fins a arribar pel cap alt del casc urbà on els participants, proveïts de bengales blanques, dibuixen una roda de llum en el seu honor.

Festes de Burjassot a l'agost/Foto d'arxiu

No solament els focs artificials formen part del programa festiu de Burjassot, ja que el municipi vibra al ritme d'una música incessant durant aquestes dates. Així, s'ha organitzat un cicle de concerts gratuïts, protagonitzats per artistes com Efecto Pasillo o La Fúmiga. Demà, dia 15 d'agost, el duo gadità Andy&Lucas visitarà la plaça de l'Ajuntament per a amenitzar la jornada.

Pots consultar la programació al complet ací.

Ontinyent (Vall d'Albaida)

Des de l'any 1860, els carrers d'Ontinyent s'omplen de música i pólvora per a escenificar la conquesta de la vila per part del rei Jaume I en el segle XIII. En aquesta festivitat, declarada Bé d'Interés Turístic Nacional, les comparses cristianes i mores protagonitzen alguns dels moments històrics més significatius en la història de la Comunitat Valenciana. Per exemple, l'entrada a la ciutat per part de les tropes cristianes o les recepcions d'ambdues ambaixades.

Moros i Cristians d'Ontinyent a l'agost/Foto: Ajuntament d'Ontinyent

A més, es tracten d'unes festes participatives, en les quals hi haurà espai per a la ciutadania amb diferents concerts, concursos, balls populars i representacions teatrals per a tota la família. Com tots els anys, els festejos de Moros i Cristians en aquesta localitat se celebren durant deu dies, és a dir, des del 18 fins al 28 d'agost.

Pots consultar la programació al complet ací.

Paiporta (Horta Sud)

Un dels trets més peculiars de les festivitats a Paiporta és la combinació entre el culte religiós amb el pagà. D'una banda, s'organitzen actes en honor a Sant Roc, com la benedicció i el repartiment de pans; la cavalcada o la processó per part dels portadors del patró local. No obstant això, la programació culmina amb la festa del Gos, producte de l'enginy de la població, carregada d'humor i sàtira.

Festes de Paiporta a l'agost/Foto: Ajuntament de Paiporta

Aquesta celebració té el seu punt àlgid en la processó dedicada al Gos el dia 17 d'agost, en la qual no falten les 'plañideras' que li acompanyen fins a la seua destinació final: el foc purificador. I és que aquest element està molt present durant aquests dies en el municipi, ja que s'han organitzat atraccions com un castell de focs artificials i diverses mascletaes.

Pots consultar la programació al complet ací.

Paterna (Horta Nord)

Declarats Bé d'Interés Cultural Immaterial i Festes d'Interés Turístic Nacional, els festejos de Paterna concentren alguns dels actes més espectaculars de la regió. Exemple d'això és la seua 'Cordà', l'element central del qual és el foc. Es tracta d'un acte breu que se celebra l'últim diumenge d'agost en el carrer Major. Allí, els tiradors encenen més de 70.000 coets, amb el que creen una meravellosa festa de llum.

Festes de Paterna a l'agost/Foto: Ajuntament de Paterna

Així mateix, la ciutat valenciana compta enguany amb un gran cartell musical en el qual figuren artistes com Loquillo, Álvaro de Lluna, Camela o la banda pop Miss Caffeina. En concret, aquestes actuacions tindran lloc entre els dies 22 i 25 d'agost, completant alsí programa de festes majors en honor al Santíssim Crist i Sant Vicent Ferrer.

Pots consultar la programació dels esdeveniments musicals ací.

Xàtiva (La Costera)

Considerada la celebració més antiga de la Comunitat Valenciana, la Fira d'Agost a Xàtiva ha sigut declarada Festa d'Interés Turístic Nacional pel seu atractiu programa de concerts, atraccions, concursos i un mercat medieval. Durant cinc dies, els carrers i places d'aquesta localitat valenciana s'omplen d'una oferta cultural i d'oci incomparable, en la qual destaquen la nit de les tradicionals albaes o l'esmorzar de fira.

Fira d'Agost a Xàtiva/Foto d'arxiu

Encara que aquests festejos han anat perdent la seua tradició ramadera, la ciutat encara conserva la seua essència amb el concurs de Tir i Arrossegament. Es tracta d'un esport consistent en la carrera d'un cavall carregat amb sacs d'arena. Aquest 15 d'agost, a Xàtiva s'exhibirà una bona mostra d'aquesta disciplina.

Pots consultar la programació al complet ací.