Oci

Passejà de Sant Onofre 2023: descobreix l'espectacle de foc únic a Quart de Poblet

El municipi de l'Horta Sud es prepara per a celebrar l'acte central de les seues Festes Majors aquest dissabte 2 de setembre

Paula Picher

1 minut

La Passejà de Sant Onofre en Quart de Poblet/Foto: Turisme Comunitat Valenciana

Compte arrere perquè els carrers de Quart de Poblet s'il·luminen sota una de les celebracions més singulars de la Comunitat Valenciana. La Passejà de Sant Onofre, reconeguda com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic, conjumina tres elements que donen forma a la personalitat del municipi: cultura, música i pirotècnia. Sota aquesta premissa, la processó en honor al sant es converteix en una icona de la litúrgia popular, que enfonsa les seues arrels en el segle XVIII i la tradició del qual s'ha mantingut en les generacions actuals.

Per això, els veïns i veïnes de la localitat es reuneixen cada 2 de setembre per a retre homenatge al seu patró en un acte col·lectiu únic, en el qual el foc adquireix una rellevància de primer nivell. El sant és acompanyat per una comitiva que transporta la seua camina en una 'coveta', una espècie de cavitat ornamentada amb plantes autòctones (palmeres i anturis) i que va ser creada per l'escultor valencià Rafael Pérez Contel.

Rodes de Foc en la Passejà de Sant Onofre de Quart de Poblet/Foto: Turisme Comunitat Valenciana

Durant el recorregut, que arranca a partir de les 22.30 hores, els participants proveïts d'un calaix amb coets i tenalles per a disparar-los, condueixen a Sant Onofre en un ambient musical amenitzat pel tabal i la dolçaina. En el camí pels principals carrers de Quart de Poblet, la fila de 'coeters' exhibirà tota la potència pirotècnica de la regió amb les Rodes de Foc. Es tracta d'un clàssic en la Passejà, realitzades en punts concrets per xiquets i adults, que fan girar les pinces metàl·liques per a disparar els petards.

Aquesta peculiar processó acaba passada la mitjanit, quan el sant entra per fi en l'Església. No obstant això, el fermall final té lloc en la plaça de l'Ajuntament, on brillarà en el cel un gran castell de focs artificials. A més, en la seu de la Clavaria es repartiran orxata i fartones a tots els presents; uns aliments indispensables per a reposar energies després d'una intensa caminada des de l'ermita de Sant Onofre.

La Passejà naix durant la nit del 9 de juny de 1723. Després d'una llarga temporada de sequera, a Quart de Poblet es preveia una calamarsada que posava en risc les collites en l'horta. No obstant això, en lloc de pedra, la nit del supòsit temporal va caure una pluja abundant i beneficiosa que va salvar el sustente de moltes famílies. Els veïns i veïnes van interpretar que Sant Onofre, patró del municipi, havia escoltat les seues súpliques i, des de llavors, van decidir retre-li homenatge amb aquesta particular processó.

Com arribar fins a Quart de Poblet: línies de metro i autobús

Aquest municipi, que es troba a tan sols 8,1 quilòmetres de distància per carretera des de València, disposa d'una gran combinació per a accedir en transport públic.

En el cas de viatjar fins a Quart de Poblet en el servei que ofereix Metrovalencia, s'han d'agafar les Línies 3, 5 i 9 amb destinació Aeroport i Riba-roja de Túria, respectivament. Pots consultar més informació sobre horaris de metre en la pàgina oficial de l'empresa pública ferroviària.

La Passejà de Sant Onofre, des de dalt/Foto: Turisme Comunitat Valenciana

D'altra banda, si s'opta per accedir al municipi amb autobús, el viatger haurà d'escollir la Línia 150 (Avinguda de L'Oest-Aeroport) i baixar en les parades Joanot Martorell o Pare Jesús Fernández, ambdues a Quart de Poblet.

Pots consultar la ruta que millor s'adapte a les teues necessitats en la pàgina de Fernanbus, a més dels planificadors habituals (Google Maps o Moovit) i veure com connectar aquesta línia des del teu barri o municipi amb els serveis de transport públic que ofereix la Generalitat Valenciana.