Espai Inestable ha donat el tret d'eixida a la seua XXII temporada (2024-2025) amb la inauguració de la sexta edició de Migrats Circ, el cicle anual de circ i arts escèniques de carrer que, com cada any, se celebra en la plaça Nàpols i Sicília de València. Este esdeveniment, gratuït i obert a tota la família, és ja un referent en l'oferta cultural de la ciutat, i en esta ocasió es desenrotllarà del 3 al 8 de setembre amb espectacles a l'aire lliure, estenent-se fins al 22 de setembre amb presentacions a la sala d'Espai Inestable per a les quals sí cal entrada.
La sexta edició de Migrats Circ compta amb un total d'onze espectacles que exploren diverses tècniques circenses, des de malabars, acrodança i clown, fins a la manipulació d'objectes, el màstil xinés i el trampolí, entre altres. Les funcions, totes elles amb entrada lliure i aforament controlat, es desenrotllaran de dimarts a diumenge a les 19.00 hores en la plaça Nàpols i Sicília, que es transforma en un gran escenari a l'aire lliure per a l'ocasió.
Després del primer bloc de presentacions, previst per al dimarts 3 de setembre i el dimecres 4 de setembre, de la mà de 'El espectáculo que no existe' de la companyia valenciana Notknown Colectiv, '0-1' de la companyia Colectiva Fin d'Race i 'Paco Panjabi, profesor de yoga', del creador valencià Suso Imbernón, el cicle continuarà els dies 5 i 6 de setembre amb tres noves propostes que arriben a València des de Catalunya.
En primer lloc, 'Mary Jones Grandiosa' de la creadora argentina María Cavagnero, és una obra que, a partir de la tècnica de la roda cyr, el teatre i la comicitat, convida el públic a endinsar-se en la selva de la introspecció amb molt d'humor. Esta peça es caracteritza per la seua mescla de disciplines i la seua capacitat per a sorprendre l'espectador.
La segona peça d'este bloc és 'Sublunar (work in progress)' de Cia Botproject, una creació de Lucas Ruiz Molina que combina clown, acrobàcies i trampolí, explorant els límits del cos i la ment a través del circ.
Tanca la programació d'estes dos jornades la companyia El Cruce, amb 'Koosha', un projecte de circ contemporani inspirat en el passat, amb aromes de l'Est, tints fellinians i esperit de revetla popular. L'obra s'aventura des de l'humor, la música i el circ cap a una reinterpretació de l'espectacle tradicional de varietats.
Programació per al cap de setmana
Durant el cap de setmana, els dies 7 i 8 de setembre, la plaça Nàpols i Sicília acollirà els tres últims espectacles a l'aire lliure d'esta edició de Migrats Circ. En este últim bloc es presentaran els projectes de les dos companyies de circ seleccionades en les residències 2+2 de circ, que cada any oferixen l'espai de creació Benamil en la serra d'Enguera i Inestable.
Es tracta de 'Meraki', una peça de malabars del creador aragonés Edu Manazas, que compta amb el suport a residència d'Acción Cultural Española AC/E, i 'EGO', una peça de malabars i corda llisa de la companyia madrilenya Teatro con K. Finalment, el treball de la companyia valenciana Spinish Circo, amb l'espectacle de barra russa 'Hasta el cielo (work in progress)', posarà el fermall final a les funcions en la plaça.
Espai Inestable
Més enllà dels espectacles a l'aire lliure, Migrats Circ presentarà este any dos peces llargues que tindran lloc en la renovada sala d'Espai Inestable, que ha sigut transformada en un espai escènic polivalent, dinàmic i modern, a imatge i semblança de la plaça pública, amb un escenari de 360 graus capaç de donar curs a una altra mena de contacte amb el públic.
El primer espectacle que es presentarà a la sala, del 12 al 15 de setembre, és la preestrena de 'CUINA!', l'última creació de la valenciana Patrícia Pardo. Esta obra, que ha estat en residència artística en Inestable i en altres programes de suport a la creació, compta amb la participació d'Eva Zapico, Hèctor Rodríguez i la pròpia Marró en escena, i combina clown, cuina en directe i crítica social en una mescla única i provocadora.
Finalment, del 20 al 22 de setembre, s'estrenarà 'Desconvivir', de la companyia La Retorcida. L'obra, creada per Daniel Maciá i Yasmine Boyer, narra una història a través d'escenes quotidianes distorsionades, explorant les transicions de personalitat i els conflictes inevitables, en una atmosfera íntima i reflexiva.
Amb esta variada i ambiciosa programació, Espai Inestable no sols celebra el circ i les arts escèniques, sinó que reafirma el seu compromís amb la comunitat i amb la creació contemporània. Les entrades per als espectacles en sala ja estan disponibles en la pàgina web del teatre.