Gandia ha donat el tret d'eixida a la Setmana Europea de la Mobilitat, una iniciativa que enguany se celebra del 19 al 25 de setembre, amb un acte simbòlic en el qual s'ha llegit un manifest a càrrec d'integrants del Consell de la Infància i s'ha desplegat una pancarta commemorativa al balcó de l'Ajuntament. Este ha sigut el preludi a diversos dies amb nombroses activitats infantils. La capital de la Safor se suma així a una campanya que busca promoure hàbits de mobilitat més sostenibles i reduir l'ús excessiu del cotxe en favor del transport públic i vehicles no contaminants.
L'acte inaugural comptava ahir amb la participació de l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; la regidora delegada de Mobilitat, Lydia Morant; la regidora delegada d'Educació, Esther Sapena, i diversos membres de la corporació municipal. Tots ells destacaven la importància d'esta setmana d'activitats, que té com a objectiu principal la conscienciació ciutadana per a disminuir l'impacte ambiental i millorar la qualitat de vida urbana.
Des d'este divendres fins al dimecres 25 de setembre, els voltants dels centres escolars romandran tancats al trànsit durant els horaris d'entrada i eixida dels estudiants. Esta mesura pretén reduir la congestió i fomentar el desplaçament a peu o amb bicicleta. A més, el dimarts 24 de setembre, per a commemorar el Dia Mundial sense Cotxes, el Centre Històric de Gandia estarà tancat al trànsit de 08.00 a 20.00 hores, a excepció de les persones residents. A més, l'Urbanet serà gratuït per a tots els usuaris i usuàries.
Programació d'activitats
La Setmana Europea de la Mobilitat a Gandia inclou una sèrie d'esdeveniments ja consolidats, entre ells el parc d'educació viària, que se celebrarà este dissabte en la plaça del Prat de 10.00 a 14.00 hores. Este espai està dirigit als més xicotets, els qui podran participar en jocs i dinàmiques dissenyades per a ensenyar-los bones pràctiques de circulació tant com vianants com ciclistes. "Els xiquets i xiquetes que superen els reptes de mobilitat rebran un obsequi", va informar Morant, afegint que esta activitat és una de les més esperades per les famílies.
El dilluns 23 de setembre es durà a terme la marxa per la mobilitat, una activitat que convida a la ciutadania a recórrer la ciutat amb bicicleta o patinet, amb eixida des de la plaça Major a les 10.00 hores. Morant va avançar que més de 400 escolars de diferents centres educatius ja han confirmat la seua participació, la qual cosa reflectix el creixent interés de la joventut per la mobilitat sostenible.
El dimarts 24 de setembre, un altre dels actes centrals serà el Plenari de la Mobilitat titulat "Si jo fora alcalde/alcaldessa". Durant este esdeveniment, estudiants de la localitat debatran sobre temes relacionats amb la mobilitat sostenible i presentaran les seues propostes als responsables municipals. "Cada any rebem propostes molt interessants, i esperem poder incorporar algunes d'elles a les nostres polítiques de mobilitat perquè Gandia continue avançant en este àmbit", va declarar la regidora de Mobilitat.
Revolta Escolar
La Setmana Europea de la Mobilitat finalitzarà amb la quarta edició de la Revolta Escolar, una manifestació protagonitzada per la infància, on els més joves alçaran la veu per una ciutat lliure de vehicles contaminants. Durant este acte, els xiquets i xiquetes exhibiran cartells dissenyats durant la setmana per a demanar una ciutat més verda i amigable amb el medi ambient.
La regidora d'Educació, Esther Sapena, va subratllar la importància de la implicació dels centres escolars en les polítiques de mobilitat de la ciutat, assenyalant que "esta setmana és especial perquè aconseguim transmetre als adults els missatges de sostenibilitat a través dels més xicotets".