Cada any, en el pont de Tots Sants, Xàtiva s'ompli d'activitat per a realçar el valor del seu patrimoni, cultura i història. Ho fa a través de la Fira Borja, que aquest 2023 torna als principals enclavaments de la ciutat amb visites teatralitzades i més d'una vintena d'activitats gratuïtes culturals, Fira d'Artesania, Fira del Turisme i Fira Gastronòmica.
Un conjunt de propostes que permet a tots els públics conéixer Xàtiva amb els cinc sentits, des dels seus sabors locals fins al seu vincle amb els Borja, els seus espais turístics i un aclamat Festival Internacional de Música i Història. La plaça de la Seu, Sant Pere, el convent de Sant Domènec, el claustre del Museu de l'Almodí, el Gran Teatre, l'església de Sant Feliu i la plaça del Mercat són els espais protagonistes de la Fira Borja.
Visites guiades i teatralitzades
Sens dubte, un dels grans reclams de la Fira Borja de Xàtiva 2023 són les visites teatralitzades i guiades, que permeten descobrir tots els secrets de la ciutat. Així, el dia 4 a les 10.30 hores es farà una visita guiada en anglés al voltant de Xàtiva com a ciutat natal dels Borja, amb eixida des de la plaça Sant Pere, mentre que el diumenge 5 es repetirà la ruta en valencià (10:00 h) i en castellà (10:30h). En finalitzar es podran degustar dolços típics i cal apuntar que l'entrada a la col·legiata i al museu de Santa Maria (la Seu) tindrà un preu de 2 euros.
D'altra banda, la Fira proposa «La ruta Borja» amb eixida també des de Sant Pere, però en aquest cas en format visita teatralitzada. Es podrà gaudir el dissabte 4 des de les 18 hores i el diumenge 5 a partir de les 12 hores. Les reserves de totes les visites, que tenen places limitades, s'han de fer a través de la web www.xativaturismo.com o de l'oficina de Turisme a partir del dimarts 17 d'octubre a les 8 del matí.
Per a descobrir més detalls de la història de Xàtiva, l'experiència es completa amb dues exposicions, una sobre la història de la família Borja (del 18 d'octubre al 19 de novembre), i una altra sobre una recreació del vestuari Borja (del 25 d'octubre al 12 de novembre), en el convent de Sant Domènec. A més, els dies 2, 3 i 4 de novembre es projectarà en el centre d'Interpretació de l'Espai Borja el videomapatge i els tòtem interactius amb entrada gratuïta i en horari d'11 a 14 i de 16 a 18 hores (els dies 1 i 5 de novembre també es podrà visitar en horari matutí).
Fira d'Artesania
La Fira d'Artesania acull cada any a multitud de persones i enguany ho farà en una nova ubicació, l'Albereda Jaume I. A partir del divendres 3 de novembre a les 11.00 hores el públic podrà trobar productes artesans de macramé, vidre, metalls, cuir, bijuteria, sabons i cosmètica, tela, sacs i monedes; ceràmica i terrisseria, socarrats, gravats i pintures, pirogravades en fusta, roba, complements i teler; fusta i resina, amigurumis, jocs infantils, petxines i cavallets, joguets de malabars i un servei de taverna. A més, hi haurà animació, teatre de carrer infantil i moltes altres propostes.
El dia 3 de novembre, d'11.30 a 12.30 tindrà lloc una demostració d'oficis a càrrec de l'agrupació artesana Amata i a la vesprada (de 18.00 a 21:30h) es realitzaran diferents tallers i animacions, que continuaran el dia 4 i el dia 5 d'11.00 a 13.30 i de 18.00 a 21.30 hores.
Fira Gastronòmica
Quant a la Fira Gastronòmica, participaran un total de 18 establiments de la ciutat amb menús disponibles entre l'1 i el 5 de novembre (es recomana consultar dies en cada establiment) i amb preus que oscil·len entre els 16 i els 38 euros, tal com ha informat l'Ajuntament.
Participaran el restaurant Moncho, la Terrassa de Sant Josep, Típics, Montsant, El Cullerot, El rei del Tapeo, Carmen, Canela y clavo, Meson Origen, la Borda de Lola, Els Porxes, taverna Kubaba, Il Padrino Due, Public Lounge Mercat, Ganesh Cuina Eclèctica, la Talaia del Castell i Ca Conxa. Els menús compten amb productes vinculats a l'època borgiana.
Festival Internacional de Música i Història
El dia 1 a les 19 hores està previst a l'església de Sant Feliu el concert d'inauguració «Llum i color del teclat mediterrani», a càrrec de l'organista i catedràtic del Conservatori Superior de Música de València Arturo Barba i l'organista titular de San Trovaso de Venècia (Itàlia) Nicolò Sari.
A més, el dia 3 de novembre, en el convent de Sant Domènec, tindrà lloc el concert de guitarra «Xarxes» a càrrec de Jonathan Ross Parkin i Jesús Navarro Rodrigo; mentre que el dia 4 a les 12 hores es realitzarà el concert «El concert secret» amb Laia Blasco (veu), Juliette Commeaux (arpa) i Marina Ares (dansa). També el dia 4, però a les 20 hores, es realitzarà en Sant Domènec el concert «Música en temps del Papa Lluna» a càrrec de Capella de Ministrers, per a commemorar el 600 aniversari de la seua mort; i finalment el dia 5 a les 12 hores tindrà lloc la cita musical «Batteries de tambours» amb instruments històrics per a expressar-se en el segle XXI (Arbeau Project). Tots els concerts seran gratuïts fins a completar aforament.
Els escolars també tindran el seu espai perquè els dies 2 i 3 de novembre es realitzarà l'activitat «La veu de l'orgue en el renaixement i ara», a càrrec d'Arturo Barba (cal reservar plaça en l'Oficina de Turisme perquè les places són limitades). A més, el dia 2 de novembre es realitzarà a la Casa de Cultura (19:30h) la conferència «Dues mirades al voltant dels Borja», impartida pel director de l'Arxiu Municipal Isaïes Blesa i pel tècnic de l'Arxiu Municipal Sergio Rubio; i el diumenge 5 a les 19 hores es podrà veure en el Gran Teatre de Xàtiva l'estrena de l'espectacle familiar de música antiga i dansa «Regina. El poder de les dones», a càrrec de Capella de Ministrers amb direcció de Carles Magraner.