Encara que les Falles inclouen tot tipus d'actes i elements que les fan úniques, com la pirotècnia, la indumentària, el paper del foc, les flors, el sentiment religiós o l'ambient festiu de cada comissió, sens dubte, hi ha alguna cosa que les identifica a l'instant: els monuments. I estos, al seu torn, contenen tot tipus de detalls que són encara més curiosos en el cas de les figures que els componen, per la qual cosa cada any s'intenta descobrir els ninots més especials de les Falles de València. Els infantils de 2024 ja han vist la llum.
I és que l'Exposició del Ninot 2024 ja ha obert les portes al públic en el Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, que un any més acull esta mostra reunint els ninots candidats a l'indult de cada comissió fallera, tant dels monuments majors com dels infantils.
Este últim cas és el major reclam de l'exposició. Encara que els amants de les festes josefines no fallen a esta cita cada any, hi ha gran predilecció per les figures més xicotetes, on els i les artistes falleres se centren encara més a donar curs a la seua creativitat. Els colors, formes, estils, accessoris, materials, significat... es tenen en compte amb molta cura per a sorprendre.
Ninots infantils de la Secció Especial
Els ninots infantils més especials de les Falles de València es poden descobrir en la zona de Secció Especial de l'Exposició del Ninot, oberta del 2 al 14 de febrer de dilluns a dijous de 10.00 a 20.00 hores; i de divendres a diumenge, de 10.00 a 21.00 hores, segons ha informat Junta Central Fallera (JCF).
Els que competixen en la secció més alta són els de la Falla Malvarrosa, de l'artista José Luis Platero; Plaça de la Reina-Pau-Sant Vicent de Ceballos i Sanabria; Conde Salvatierra-Cirilo Amorós de Cartó Pedra; Gayano Lluch, de Raúl García Pertusa; Exposició-Misser Mascó de Xavier Gurrea; Ciscar-Borriana de Rubén Arcos; Convent Jerusalem, de José Gallego; Maestro Gozalbo-Conde Altea; Espartero-Gran Via Ramón y Cajal de Fernando Foix; i Duc de Gaeta-Pobla de Farnals de Mario Pérez.
Estos 10 ninots compten amb tota mena de detalls i missatges, des de la importància de l'autocura o de la protecció de la naturalesa, la família, fins a la cerca de la identitat o la visibilitat de l'Alzheimer. Sense oblidar un dels temes que mai falla: tot el relacionat amb les mateixes Falles, des de la tradició fins a elements valencians com a l'Albufera, la música o la pirotècnia.
Missatges senzills que delecten a tota la família i que també agraden especialment en els de Secció Primera. És el cas dels ninots de la Falla Almirante Cadarso-Conde Altea, de Vicente Gomar; Sueca-Literato Azorín, d'Ausiàs Estrugo; Ceramista Ros, de Miriam García; Joaquín Costa-Conde Altea; Serrans-Plaza dels Furs; Arquebisbe Olaechea-Sant Marcelino de José Fuster; Barri Beteró, de Sergio Gómez; Camí Nou de Picanya-Nicolau Primitiu, d'Ángel Navarro; Ribera-Convent Santa Clara, de Javier Álvarez Sala; Santa Genoveva Torres-Arquitecto Tolsá, Mario Pérez; Molinell-Alboraia de Carlos Herrero; Bisbe Amigó-Cuenca de Gonzalo Rojas; i Plaza del Pilar, de Borja Llorens.
Així, si vols conéixer tots els ninots candidats a salvar-se de les flames, pots fer-ho en l'Exposició del Ninot. Tots els visitants voten als seus favorits i el pròxim 14 de març es donarà a conéixer quin és el Ninot Indultat de les Falles 2024.