Oci

Com comprar entrades per a la Tomatina de Bunyol 2024

Ja s'ha obert el període per a comprar les entrades per a participar en l'edició de la Tomatina de Bunyol del pròxim mes d'agost

Guardar

Tomatina de Bunyol
Tomatina de Bunyol

Com a marca la tradició, l'últim dimecres del mes d'agost de 2024, els carrers de la localitat valenciana de Bunyol es tenyiran de roig en una nova edició de la Tomatina, una de les festes més internacionals de València. Per a poder gaudir d'esta batalla de tomaques, ja s'han posat a la venda les entrades per a la Tomatina de Bunyol 2024. Però, com aconseguir-les?

La batalla més gran d'aliments del món comptarà, enguany, amb al voltant de 120.000 quilos de tomaques repartides en sis camions, i se celebrarà el 28 d'agost a partir de les 12.00 hores. El recorregut seguirà la ruta habitual, passant pels carrers Sant Lluís, Cid, la Plaça Layana i la Plaça del Poble.

Per a assegurar l'aforament i la seguretat d'este esdeveniment, l'accés a l'àrea de la batalla és restringit. L'Ajuntament de Bunyol ha posat ja a la venda 22.000 entrades, que poden adquirir-se a un preu des de 15 euros a través de la pàgina web oficial de la Tomatina o en punts de venda de la localitat.

Com a novetat d'enguany, es posarà a la venda la participació en els camions, una demanda entre els veïns i veïnes de la localitat i, també, entre les persones participants i que fins al moment era inaccessible.

Participants en la Tomatina de Bunyol
Participants en la Tomatina de Bunyol

Nova imatge

El Pati dels Scala de la Diputació de València ha acollit este divendres la presentació de la nova imatge de la Tomatina de Buñol per a la 77a edició que tindrà lloc el 28 d'agost en el centre de la localitat.

En un acte que ha comptat amb la presència del president de la corporació provincial, Vicent Mompó, l'alcaldessa de Buñol, Virgínia Sanz, i el regidor de Festes del municipi, Sergio Galarza, s'ha donat a conéixer la imatge de 2024, que continua basant-se en la mascota Tico com a eix central, però incloent un toc d'innovació, aconseguint capturar l'essència d'esta celebració històrica, mitjançant la fusió de tradició i modernitat, en el qual la tomaca i el nom de la tomatina són els protagonistes. “La idea naix del moment en el qual les tomaques es trenquen en xocar contra la paret o contra les persones. Volíem una imatge renovada incloent els elements que són el fil conductor de tota la festa”, ha explicat Sergio Galarza.

L'alcaldessa de Buñol, Virgínia Sanz, ha informat que per a l'edició de 2024 l'objectiu de l'ajuntament “és augmentar la participació i la venda d'entrades dins de l'aforament estipulat, garantint la seguretat de tots els participants i mantenint la quantitat de disposar de 120.000 quilos de tomaques, repartits en 6 camions”.

La regidora ha anunciat, a més, una novetat per a la 77a Tomatina de Bunyol, i és la possibilitat d'accedir als camions. “Fins ara era una cosa pràcticament inaccessible per al públic. Però enguany s'oferirà la possibilitat de pujar als camions pagant una entrada”, ha informat Virginia Sanz.

Per part seua, el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha subratllat la importància de La Tomatina per a la província, “una festa que traspassa davanteres, que ens fa sentir orgullosos de sentir-nos valencians i treballarem per a promocionar-la als pobles de la comunitat valenciana”. El cap del govern provincial també ha destcado que “enguany, a través de València Turisme, divulgarem la Tomatina per tots els racons de la província. Perquè la gent dels nostres pobles també mereix conéixer i disfrutar d'esta festa.

Com a anècdota, Mompó també s'ha va comprometre a assistir enguany com a participant per a gaudir en primera persona i des de dins de la festa més divertida d'España. “Sempre he defensat que la millor manera de conéixer el nostre és visitant-ho, anant a veure-ho i participant.

Sergio Galarza, Vicente Mompó i Virginia Sanz durant la presentació de la Tomatina 2024
Sergio Galarza, Vicente Mompó i Virginia Sanz durant la presentació de la Tomatina 2024

Una batalla accidental

La història de la Tomatina es remunta a l'últim dimecres d'agost de 1945, quan un grup de joves es trobava en la Plaça del Poble de Bunyol per a gaudir de la desfilada de gegants i capgrossos. Enmig de la multitud, alguns dels joves van decidir unir-se a la desfilada, però un incident accidental va provocar que un dels participants caiguera a terra. En un moment d'ira, este individu va començar a colpejar tot el que trobava al seu pas, incloent-hi un lloc de verdures. El que va començar com un caos sobtat rampell es va convertir en una batalla de tomaques, amb la gent llançant-se els uns als altres els vegetals. Encara que les autoritats van intervindre per a posar fi al rebombori, els joves, sense saber-ho, havien iniciat una tradició que perduraria en el temps.

A l'any següent, els joves van decidir repetir la batalla de tomaques de manera voluntària, portant ells mateixos les tomaques des de les seues cases. Malgrat la prohibició de les autoritats en els anys següents, la comunitat de Bunyol es va mantindre ferma en el seu desig de continuar amb la tradició. Fins i tot van arribar a ser detinguts alguns participants.

No obstant això, la passió per la Tomatina continuava creixent i, en 1957, com a senyal de protesta per la prohibició, els veïns van organitzar un "enterrament de la tomaca", portant un taüt amb una gran tomaca en el seu interior pels carrers del poble. L'esdeveniment, acompanyat de música fúnebre, va ser un rotund èxit i finalment va portar al fet que les autoritats permeteren oficialment la celebració de la Tomatina.

La popularitat de la Tomatina es va estendre per tota Espanya gràcies a un reportatge emés en 1983 en el programa de Televisió Espanyola Informe Setmanal, la qual cosa va atraure l'atenció de persones de tot el país. Des de llavors, la Tomatina ha continuat creixent en participació i entusiasme any rere any, convertint-se en una de les festivitats més emblemàtiques d'Espanya. En 2002, la Tomatina de Buñol va ser declarada Festa d'Interés Turístic Internacional per la Secretaria General de Turisme, reconeixent així la seua importància cultural i el seu atractiu per a visitants de tot el món.

Destacats