Tres anys després de la seua última edició, celebrada en 2019, la Tomatina de Bunyol tornarà als carrers de la localitat valenciana per a repartir tomaques i llançar-los als assistents. A més, enguany es commemorarà la 75a edició de la curiosa festa que és esperada per centenars de turistes nacionals i internacionals.
El dimecres 31 d'agost a les 12 hores del migdia 22.000 persones es reuniran en els carrers de Bunyol per a tenyir-se de la roja tomaca sota el lema "No te la pots perdre". Amb aquest lema, l'ajuntament busca tornar a atraure els turistes que se'n van anar per la pandèmia.
Les entrades a l'esdeveniment es poden adquirir de dues formes. D'una banda, de forma directa des de la pàgina web oficial de la Tomatina o bé des d'aquelles agències de viatges que s'hagen inscrit per a oferir entrades i plans. El preu de l'entrada bàsica són 12 €, però les agències ofereixen paquets amb viatges amb autobús o allotjament amb preus més alts.
Per a enguany, hi hauran diverses novetats com una zona d'aigües, ambient musical en el recinte de la Tomatina i "alguna altra sorpresa més", segons la regidora de Turisme i Tomatina, María Vallés.
Programació
Dissabte, 27 d'agost
12.00 – Tomatina Infantil (xiquets entre 4 i 14 anys) en la plaça del Poble.
Dimecres, 31 d'agost
12.00 a 13.00 – Tomatina 2022 en la plaça del Poble.
L'esdeveniment compta amb un complet pla de seguretat, inclòs l'estricte control de l'aforament, validat en els últims anys i que en 2022 es veurà reforçat. "Bunyol està preparada per si es planteja alguna circumstància que faça necessari limitar aforaments i posar alguna mesura extra", afirmen des de l'Ajuntament de Bunyol.
Per a aquelles persones amants de la Tomatina de Bunyol que no puguen desplaçar-se fins a la localitat, es pot gaudir de' La Tomatina VR Experience'. Un joc de realitat virtual interactiu que, amb el suport d'un visor Oculus Quest, permet participar en una batalla tridimensional de tomaques, que el jugador ha de llançar i esquivar, submergint-se en l'ambient de l'esdeveniment, gràcies als seus elements més característics, com l'aigua des de les balconades, els camions, la música, els cants i la bullícia, deixant espai a diverses sorpreses per al participant.
Origen de la Tomatina
L'últim dimecres d'agost de l'any 1945 uns joves passaven l'estona en la plaça del Poble per a presenciar la desfilada de gegants i cabeçots i altres actes de la festa. Els xics van decidir fer-se un buit dins de la comitiva, però l'ímpetu dels joves va fer que caiguera un participant que, carregat d'ira, va començar a colpejar tot el que trobava al seu pas.
Per un capritx del destí, allí hi havia un lloc de verdures que va ser pastura de la multitud enfuriada: la gent va començar a tirar-se tomaques d'uns a uns altres fins que les forces de l'ordre públic van posar fi a aquella batalla vegetal.
A l'any següent, els joves van repetir l'altercat de forma voluntària i van portar les tomaques de la seua casa. Encara que la policia va dissoldre en successius anys la recent tradició, els xics, sense saber gens, havien fet història.
La Tomatina va ser prohibida a principis dels 50, cosa que no va dissuadir als seus participants que van arribar a ser, fins i tot, detinguts. Però el poble va parlar i la festa va tornar a permetre's, unint-se més participants i tornant-se cada vegada més frenètica.
La festa va ser, de nou, cancel·lada fins a 1957, quan, en senyal de protesta, es va celebrar l'enterrament de la tomaca: una manifestació en la qual els veïns van portar un taüt amb una gran tomaca dins. La desfilada es va acompanyar amb una banda de música que interpretava marxes fúnebres i el seu èxit va ser total. Finalment, es va permetre la Tomatina i es va instaurar la festa de forma oficial.
La festa va començar a ser popular en la resta d'Espanya gràcies al reportatge de Javier Basilio, emés en el programa de Televisió Espanyola Informe Semanal en 1983.
Des de llavors, any a any creix el nombre de participants i l'entusiasme per la Tomatina. L'èxit ha portat al fet que La Tomatina de Bunyol fora declarada en 2002 Festa d'Interés Turístic Internacional per la Secretaria General de Turisme.