À Punt estrenarà el dilluns 15 de gener, a les 22 hores, La Ley del mar, minisèrie protagonitzada per Blanca Portillo i Luis Tosar i basada en fets reals: la història del pesquer 'Francisco y Catalina' de Santa Pola, convertit en notícia el 2006 en ser el primer vaixell europeu que va rescatar 51 migrants subsaharians a la deriva en aigües internacionals del Mediterrani, a cent milles de Malta.
La ficció, rodada en escenaris naturals entre Madrid, Alacant, la Ciutat de la Llum i Santa Pola, té tres capítols i s'oferirà la setmana que ve en À Punt la pròxima setmana, dilluns i dimarts en el prime time per a la Comunitat Valenciana. Posteriorment, es podrà veure a la carta en el web de la cadena (www.apuntmedia.es)
El director general d'À Punt, Alfred Costa, ha participat en la presentació de la sèrie, que ha tingut lloc de manera conjunta aquest matí a Torrespaña, a Madrid, amb assistència dels protagonistes Blanca Portillo i Luis Tosar, així com de l'equip de producció de la Ley del mar.
Alfred Costa, director general d'À Punt, ha assenyalat que aquest pro ducció situa la televisió pública valenciana "com a creadora de grans projectes audiovisuals que fomenten la promoció d'actors de la Comunitat Valenciana i el treball del nostre sector audiovisual". "En aquesta sèrie contem al món una his tòria de solidaritat i supervivència en la qual els protagonistes reals, uns pesca dors alacantins moguts per la humanitat, van posar en qüestió les lleis internacionals per a salvar a un grup d'immigrants enmig de la mar."
José Pastor, director de Cinema i Ficció d'RTVE, ha explicat que aquesta sèrie "demostra, una vegada més, com la realitat pot superar a la ficció. La història d'uns herois anònims que el 2006 van salvar la vida de 51 persones i que no dubtaren a complir la llei que millor coneixen: la llei del mar. D'altra banda, es tracta d'un sincer homenatge als milers d'homes i dones que moren cada any tractant d'arribar a Europa per a aconseguir una vida millor. A més, és un orgull poder comptar amb dos dels actors de la talla de Blanca Portillo i Luis Tosar per a encarnar als seus protagonistes."
"Teníem moltes ganes d'estrenar i compartir aquesta sèrie. Una ficció en la qual RTVE ha col·laborat amb À Punt i Studio60. RTVE continua apostant per la ficció espanyola, i ens convertieix també en el motor de la indústria audiovisual. En aquesta ocasió, amb un cas que traspassa la pantalla, basat en fets reals. Un episodi que va tindre en tensió a Europa durant molts dies", ha explicat María Eizaguirre, directora de Comunicación y Participación de RTVE.
Tatiana Rodríguez, juntament amb Víctor Pedreira, se situa al capda vant de l'equip de guió d'aquesta minisèrie, dirigida per Alberto Ruiz Rojo i produïda per Studio60 i MCFLY Prod. AIE. Es va estrenar a l'octubre en la primera edició del South International Series Festival de Cádiz i hui s'ha presentat als mitjans en una roda de premsa a Torrespaña.
Per part seua, Flipy, productor de Studio60, ha agraït que s'haja apostat per aquest projecte. "És una sèrie que parla d'herois anònims amb nom propi, però amb una problemàtica internacional. És una sèrie que desprén veritat: està basada en una història real, amb un guió meravellós. Tant la direcció com els actors estan des de la veritat, que és el que ens preocupava des del principi", ha indicat.
Per a Alberto Ruiz Rojo, director de la sèrie, ha sigut "un viatge preciós". "Quan em van passar el guió ja em vaig emocionar, ha sigut un gran regal contar una història tan humana. Ens vam posar a rodar al vaixell i a la mar, sense artifici, díhuit dies seguits. Ha sigut una experiència especial, amb una certa màgia... Aconseguírem crear una família. També la consciència d'estar contant una història important i emocionant", ha compartit. "És una responsabilitat, més quan coneixes a les persones reals. El més important era mostrar la realitat, que emocionara, i contar totes les mirades i tots els punts de vista. No és una història de bons i dolents", ha expressat Tatiana Rodríguez, guionista.
Luis Tosar considera "un plaer gaudir de la generositat dels protagonistes reals d'aquesta història. Van fer alguna cosa que hauria de ser normal, però que no ho és tant: un acte tan senzill com és rescatar gent a la mar". "Tots sabíem que contàvem una història amb una certa responsabilitat. Hi ha una realitat terrible: som un país mediterrani en les aigües del qual moren persones cada dia. Persones que busquen un futur. Totes tenen noms, famílies, i totes travessen aquesta mar buscant una oportunitat. I això és l'essència de La Ley del mar", ha explicat.
Blanca Portillo veu el projecte des de dues perspectives: "Treballar en aquesta sèrie em va entusiasmar: és necessari contar aquestes històries. Em va tocar interpretar el món de la política: és una dona que lluita per fer realitat allò que diuen que no es pot. I ella lluita per això. Emocionalment, em vaig implicar molt perquè la història que contava m'importava". L'actriu considera que "la ficció acosta els problemes, fa que t'arriben al cor i deixen de ser un número. Això és el que activa alguna cosa en l'espectador i que, la pròxima vegada que veja una notícia sobre aquest tema, la veja d'una altra manera. El Mediterrani està ple de cadàvers i és una cosa que no podem oblidar".
Una història real
El 14 de juliol, José Durá, Pepe (Luis Tosar), i nou tripulants més del pesquer van prendre la decisió, emparada segons ells en la denominada "Ley del mar", de pujar a un vaixell preparat per a 10 tripulants a 51 immigrants encallats a deu milles de Malta, entre els quals es trobaven una xiqueta de dos anys i una dona embarassada.
Durant nou llargs dies, l'embarcació va quedar a l'espera de la decisió de les autoritats europees. Mentre les negociacions se succeïen entre la diplomàcia de mitja Europa, més de seixanta persones convivien en tot just cinquanta metres quadrats.
Al seu torn, a Santa Pola, les parelles de la tripulació van mobilitzar a l'opinió pública i van provocar que els mitjans de comunicació i autoritats s'interessaren pel succés. També en paral·lel, l'ambaixadora espanyola a Mal ta, interpretada per Blanca Portillo, es va involucrar de ple a mobilitzar a la UE buscant una solució humanitària. Finalment, el 21 de juliol els migrants van trepitjar terra ferma. Aquest succés va canviar la legislació europea sobre immigració després d'un heroic pols entre "les lleis del mar i les de la terra".
Elenc
Luis Tosar i Blanca Portillo protagonitzen la minisèrie. Tosar dona vida a Pepe, el patró i armador del vaixell. Per part seua, Portillo interpreta a la ambaixadora espanyola a Malta, Andrea de Velasco Lorente.
Amb ells, un destacat elenc d'actrius i actors valencians completen un excel·lent repartiment: Sonia Almarcha és Pepi, la dona de Pepe; Víctor Clavijo dona vida a Vicent, el segon patró; i Àlex Monner és Miquel, un mariner en el seu primer viatge; Lamine Thior es fica en la pell de Barack, un migrant sudanés; i Carles Serrano en la de Lolo, un mariner veterà; Alfonso Lara interpreta Paco, el cuiner, i Ramón Ródenas a Rober, el contramestre. Completen el repartiment Teresa Hurtado, Pau Durà, Eva Marciel i Paula Muñoz, entre altres.