caixa popular

Objectes comuns que es van convertir en símbols

Com certs objectes es van convertir en símbols

Objectes comuns que es van convertir en símbols
16/04/2018 -

Per què associem les ferradures i els trévols a la bona sort? Des de quan les copes simbolitzen el triomf? Per què la serp pot representar tant al mal com a la curació? Al llarg de la història, l’ésser humà no ha deixat d’atorgar diferents significats a objectes quotidians per a crear símbols coneguts a tot el món, mateixos que han anat evolucionant des de les pintures rupestres fins als actuals grafits. La majoria d’aqueixos símbols es remunten als temps antics i, a vegades, és difícil trobar els motius pels quals certs objectes van passar a indicar fortuna, perill, èxit, pau o mort. No obstant això, molts d’ells estan completament arrelats a la cultura popular i, en l’era de les emoticones i el llenguatge simbòlic, segueixen més vigents que mai.

Símbols de la sort

Les creences ancestrals han generat nombrosos símbols, la qual cosa ha propiciat que existisquen moltes maneres de representar la bona o la mala sort. La ferradura és un dels múltiples símbols de la bona fortuna i el seu origen està en la llegenda de Dunstán. Segons explica la història, el monjo anglés, abat de Glastonbury i arquebisbe de Canterbury durant el segle X, era dutxe en el treball del ferro i el mateix Diable li va demanar que ferrara les seues peülles. Dunstán així ho va fer, però li va clavar les ferradures de tal manera que provocaren un dolor insuportable i el Diable va exigir que li les llevara. El clergue va acceptar, però amb la condició que a partir de llavors s’allunyaria de qualsevol llar en el qual penjara una ferradura sobre la porta Resulta cridaner que, d’acord amb informació de Betway Casino, el símbol de la ferradura estiguera present en una de les primeres màquines escurabutxaques de la qual es té constància, creada per Charles August Fey a la fi del segle XIX. De fet, les escurabutxaques estan plenes de símbols associats a la bona sort, com també és el cas del número set. De fet, la relació del set amb la mística i el diví existeix des de fa anys, com s’ha vist en escrits del propi Hipócrates (460 A. de C.- 365 A.C), qui es va adonar que aquest nombre estava present en massa fenòmens per a ser casualitat.

El trévol de quatre fulles també s’associa amb la bona sort, encara que la tradició no és tan antiga com puga semblar. De fet, la primera referència escrita data de la segona meitat del segle XIX, concretament d’una carta que va escriure una xiqueta a la revista infantil St. Nicholas en 1877, en la qual preguntava: “Alguna vegada les fades t’han murmurat a cau d’orella que el trévol de quatre fulles li dóna sort a qui ho troba?”.

La copa com a imatge del triomf

T’has preguntat alguna vegada per què l’objectiu vital de la majoria d’esportistes, des dels més joves fins als grans estels, és alçar una copa? L’origen de la relació entre la victòria i la copa no està del tot clara, encara que ja en l’antiga Grècia, a més de les clàssiques corones de llorer, s’atorgaven àmfores farcides d’oli elaborat amb les oliveres sagrades d’Atenea. Al cap i a la fi, les copes i els calzes com el Got dels Guerrers de Llíria han sigut elements molt comuns en quasi totes les civilitzacions i han estat presents en els ritus religiosos des de la prehistòria, la qual cosa els ha concedit aqueix halo de divinitat. No obstant això, el primer trofeu de plata en forma de copa amb dues rosteixes del que es té constància és la Kyp Cup de 1699, concedida al guanyador d’una carrera de cavalls en Nova Anglaterra.

La serp, un símbol amb diferents significats

La serp ha estat present en la simbologia de pràcticament totes les cultures i civilitzacions, encara que amb significats molt diferents. La tradició cristiana ha associat a aquest rèptil amb el mal, ja que va ser una serp la que va temptar a Eva per a provar la fruita prohibida i cometre el pecat original. No obstant això, la serp també apareix com a símbol farmacèutic gràcies a la mitologia grega, ja que Higía, deessa de la sanitat i la neteja (d’ací procedeix la paraula “higiene”), va estar associada a les serps per l’ús que d’elles es feien en la preparació de begudes i medicines en l’antiguitat. Hui en dia fins i tot podem veure com el logotip de moltes farmàcies o centres d’atenció mèdica inclouen la copa d’Higa, una copa amb una serp embullada en ella. A més, la muda de la pell en les serps i la seua capacitat per a regenerar-se també les va associar des de temps de l’antic Egipte amb l’eternitat, el cíclic i la reencarnació.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 4 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris