25n
25N
25N

Nutrició personalitzada, una aliada per a l'efectivitat dels tractaments oncològics

Aquest protocol pioner a Espanya en nutrició oncològica, que aprofita la realització TACs de control per a conéixer la composició corporal del pacient, ha sigut impulsat des de la unitat d’Oncologia Radioteràpica d’ERESA en l’Hospital General de València

Nutrició personalitzada, una aliada per a l'efectivitat dels tractaments oncològics
20/12/2017 -

Afrontar processos tan exigents com la radioteràpia, la quimioteràpia o extirpació quirúrgica de tumors requereix convertir la nutrició en un aliat. D’aquesta manera, si la correcta alimentació sempre és important per a la salut, per a persones que se sotmeten a un tractament oncològic, es converteix en una qüestió de vital importància. Per aquest motiu, un equip de dietistes, oncòlegs, físics mèdics i especialistes en radiologia, procedents de grup ASCIRES i Fundació QUAES, ha dissenyat un innovador protocol per a evitar la desnutrició en pacients amb càncer i millorar la seua qualitat de vida. Un nou avanç que pot beneficiar a més del 50% dels pacients que la pateixen a causa de la seua malaltia o als tractaments.

Així doncs, aquest procediment, pioner a Espanya, se centra en l’alimentació com a aspecte fonamental en el procés terapèutic del càncer. I és que alguns dels seus efectes secundaris, tals com a falta d’apetit, nàusees, vòmits, malabsorció o l’alteració del sentit del gust, comporten una forta pèrdua de proteïnes, component essencial dels músculs i principal suport per a resistir el fort impacte dels tractaments. D’aquesta manera, la creació de dietes específiques ajuda a optimitzar la teràpia, disminueix l’astènia, retalla els períodes d’ingrés hospitalari i millora la qualitat de vida dels pacients.

El mètode es basa a aprofitar el tradicional TAC de planificació, necessari per a dissenyar el volum d’irradiació i la planificació de la teràpia oncològica, per a analitzar amb precisió la composició corporal de cada persona. “Açò ens permet recaptar tota la informació necessària per a crear un programa nutricional personalitzat, que s’adapta a la condició física del pacient i té en compte factors com el tipus de tumor que se li ha detectat”, explica Bianca Muresan, investigadora especialitzada en nutrició oncològica en Fundació QUAES.

“Usem corts específiques del TAC, com el del tercer lumbar (L3), que és un mètode recentment validat en oncologia, als quals apliquem fórmules de mesurament per a obtenir una imatge detallada del cos. Així detectem de forma precoç la pèrdua de massa muscular, una patologia que coneixem com sarcopenia, i que repercuteix negativament tant en l’evolució clínica del pacient com en les complicacions terapèutiques que li poden afectar, fent-ho més propens a patir els efectes secundaris del tractament”, destaca l’especialista.

D’aquesta manera, una tecnologia orientada al diagnòstic adquireix un important ús alternatiu, permetent estudiar l’estat nutricional del pacient “sense necessitat de realitzar noves proves específiques, valorant mitjançant un postprocessat en el mateix centre hospitalari la quantitat de teixit muscular i adipós del malalt”, apunten els Drs. Gonzalo Sánchez i José López Torrecilla, responsable de la unitat de RM i TAC i cap de servei d’Oncologia Radioteràpica ERESA en l’Hospital General de València”.

Des del punt de vista dels experts, aquest procediment, ja en fase d’estudi avançat, està llançant resultats molt positius. “És una forma molt més precisa de valorar el grau de sarcopenia que el simple control de pes amb bàscula, ja que aquesta variable no sempre va associada a la massa muscular. Podemos trobar-nos amb individus que mostren obesitat i sarcopenia, la qual cosa multiplica el risc”, afirmen la Dra. Ana Hernández Machancoses i el Dr. Enrique García Miragall, especialistes en la unitat d’oncologia radioteràpica d’ERESA en l’Hospital General de València, i continuen: “pot fins i tot arribar a ser un predictor de la tolerància i la resposta al tractament, de tal forma que ja estem veient que els pacients amb un estat nutricional adequat tenen millors resultats des del punt de vista de toxicitat i de control tumoral”.

En definitiva, la nutrició planificada es prepara per a un autèntic salt qualitatiu, complementant les tècniques tradicionals amb les possibilitats que ofereix el diagnòstic per imatge aplicat. Una combinació que podrà convertir-se en part fonamental de la teràpia contra el càncer, per a aconseguir un doble objectiu: millorar l’efectivitat dels tractaments i cuidar el benestar físic i psicològic dels pacients.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − nou =

Valencia activa
bombers
CCCC
bombers
Valencia activa