25n
25N
25N

Dos nous centres per a l'atenció a persones majors en Malilla i Montolivet

Dos nous centres per a l'atenció a persones majors en Malilla i Montolivet
21/01/2020 -

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i l’Ajuntament de València han acordat la posada en marxa d’un pla d’atenció a les persones majors de la ciutat que inclourà tant la posada en marxa d’infraestructures com serveis per a atendre aquest col·lectiu i lluitar contra situacions com la soledat no desitjada.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i l’alcalde València, Joan Ribó, han mantingut una trobada amb els seus respectius equips per a abordar i dissenyar fórmules de col·laboració en totes aquelles qüestions relacionades amb l’àmbit social i amb l’atenció als col·lectius més vulnerables.

La vicepresidenta ha concretat que una d’eixes col·laboracions es plasmarà en la posada en marxa d’un pla per a l’atenció de les persones majors de la ciutat, que inclourà sengles infraestructures en els barris de Malilla i Montolivet.

La Conselleria ha indicat, “es farà càrrec de la construcció d’un centre residencial i de dia per a persones majors a Montolivet, en l’espai que ocupava l’antic centre de protecció per a xiquets i xiquetes tutelats per la Generalitat, i que està en desús des de 2017″, després que les instal·lacions es tancaren”.

La nova residència, que serà de nova construcció i comptarà amb al voltant de 80 places, seguirà el nou model d’atenció residencial dissenyat per la Conselleria i que intenta que els centres siguen les més semblants a una llar afavorint la convivència i l’àmbit relacional entre les persones que viuen en ella.

Així, es dissenyarà per mòduls convivencials de grandària reduïda, de manera que cadascun d’ells s’assemble a un xicotet habitatge i a una llar familiar amb les habitacions, el seu menjador, la seua cuina i la seua sala d’estar.

Per part seua, l’Ajuntament es farà càrrec de la construcció d’un centre de dia per a persones majors en el barri de Malilla, que es vincularà amb un “projecte pioner” de centre de nit, que atendrà “circumstancialment” i de “manera puntual” a aquells que ho sol·liciten.

Oltra ha explicat que la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència contempla, des de la seua aprovació en 2006, aquest recurs de centre nocturn, però mai s’ha desenvolupat, i ha indicat que l’objectiu de la seua Conselleria és desenvolupar-lo “com un servei addicional de la comunitat autònoma”.

La vicepresidenta ha destacat la importància de posar en marxa un recurs d’aquest tipus que el que cerca és “atendre persones que no tenen un alt grau de dependència però que poden necessitar una atenció puntual” perquè igual la persona que cuida d’ells té un canvi de torn en el treball, o qualsevol altra circumstància sobrevinguda.

Infraestructures públiques

La posada en marxa d’aquestes infraestructures, a més d’incloure noves fórmules per a atendre les persones majors i lluitar contra situacions de soledat no desitjada, permetran donar resposta a “la manca d’infraestructures socials de caràcter públic que té la Comunitat Valenciana i, en concret, la ciutat de València, fruit de 24 anys de falta d’atenció a persones des d’una xarxa de serveis socials públics potents”.

Laboratori social

La reunió entre la Conselleria i l’Ajuntament també ha servit per a anunciar que es treballarà en la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Consistori, a través de les Naus, la Conselleria i la Universitat Politècnica de València, per a crear un “laboratori social” que permeta “promoure innovació vinculada als serveis socials”, ha apuntat Oltra.

Aquesta iniciativa suposa continuar treballant l’àmbit innovador i se suma a les iniciatives que ja s’han posat en marxa amb l’Ajuntament d’Alzira, el d’Alacant i el de Vinaròs, on també participen les universitats de les diferents províncies, i que en la legislatura passada van començar a treballar en la investigació des del social.

Igualment, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives compta amb els Premis a la Innovació en matèria de serveis socials en la Comunitat Valenciana ‘Amparo Moreno’, que reconeix la labor d’ajuntaments i entitats socials en aquest àmbit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − 8 =

caixaontinyent
paterna