25n
25N
25N

Urbanisme planteja un edifici d'ús cultural en la plaça Doctor COllado

La regidora i vicealcaldessa visita les obres arqueològiques de dos edificis que han tret uns subterranis que podrien ser coetanis a la Llotja

Urbanisme planteja un edifici d'ús cultural en la plaça Doctor COllado
16/09/2019 -

La regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana i vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha assegurat hui que l’edifici de la plaça del Doctor Collado que s’executarà en la parcel·la fins al moment ocupada per dos immobles municipals i actualment en obres tindrà un ús públic que, segons ha apuntat, “podria estar vinculat a la cultura perquè les troballes arqueològiques que han estat descoberts gràcies als treballs de rehabilitació puguen ser visitables”.

Així ho ha manifestat al final de la visita que ha realitzat juntament amb la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, als baixos de l’esmentat edifici en el qual es duen a terme labors arqueològiques que han recuperat part de la muralla islàmica, un forn dels anys 60 del passat segle i uns subterranis coberts amb volta que està al costat de la Llotja i que podrien ser fins i tot anteriors a la construcció de l’edifici.

“Es tracta d’un xicotet espai d’una gran riquesa arqueològica que ha d’estar a l’abast de la ciutadania”, ha recalcat Sandra Gómez qui ha valorat “que el canvi de govern va permetre en el mandat passat salvar aquest edifici i tota la seua riquesa de l’enderrocament”. Així ha recordat que estava previst derivar el conjunt per a construir un edifici residencial que, ha remarcat, “hauria fet impossible mantenir aquesta peça tan important per a entendre l’evolució històrica de la ciutat”.

En aquest sentit, ha posat l’accent que es tracta d’un “espai estratègic en relació al nostre patrimoni” i que “on abans hi havia un projecte d’enderrocament i destrucció del nostre patrimoni, hui es treballa en la recuperació i rehabilitació d’elements que parlen de la nostra història”. “Era absurd veure això arrasat”, ha subratllat i lloc en valor la “sensibilitat del Govern del Rialto amb la recuperació amb tots els elements patrimonials per a fer-los accessibles al públic”.

D’aquesta manera, Sandra Gómez ha explicat que qualsevol element “ha de ser visitable perquè estem en un enclavament estratègic la recuperació del qual suposa una oportunitat per a disposar d’un centre d’interpretació de la Llotja o qualsevol altre ús cultural que tanga com a objectiu fer valdre el patrimoni històric de la ciutat”.

DESENVOLUPAMENT DELS TREBALLS

En la primera fase ja conclosa es van abordar les actuacions de fitació de les façanes protegides, enderrocaments parcials i estabilització d’estructures, que no s’havien previst anteriorment i que responien al compliment del Pla Especial. Aquests treballs es van concretar en un projecte que va ser objecte de licitació independent per a garantir la immediata realització d’aquestes obres, a causa de la urgència motivada per l’estat dels immobles.

Es va contractar la redacció del projecte i de la direcció de les obres i es va redactar el projecte (Projecte Parcial de Demolició, Fitació i Conservació de Façana i Estabilització Parcial d’estructura dels edificis protegits de la Plaça del Doctor Collado 2 i 3). El Projecte va obtenir informe favorable de la Comissió de Patrimoni Municipal, es va aprovar i es van licitar les obres. Sent l’empresa adjudicatària Contrafforte Restauro, S.L i l’import adjudicat de les mateixes 312.900,49 euros. Les obres van finalitzar el 29 de maig de 2019 i estan pendents de recepció per part de la Conselleria pel fet que són finançades pel Pla Confiança.

Ara, una vegada executades i finalitzades les obres de fitació de les façanes protegides, enderrocaments parcials i estabilització d’estructures i per tant assegurats els immobles per a possibilitar el treball en el seu interior poden escometre’s amb total seguretat i en una segona fase els treballs d’arqueologia que estan permetent datar i conéixer la realitat de les preexistències protegides i així poder definir les actuacions a realitzar sobre elles.

Aquests treballs d’arqueologia per la seua especialització han estat objecte de licitació independent, resultant adjudicatària l’empresa Global Geomática S.L per un import de 18.148,79 (IVA inclòs). Els treballs d’Intervenció Arqueològica es van iniciar el 19 d’agost i tenen un termini estimat de dos mesos. Tots aquests treballs i dades són imprescindibles per a la definició de la tercera fase de l’actuació, la rehabilitació i posada en ús dels immobles.

Referent a això degut: a la complexitat de l’estat dels immobles, als terminis i imports de les subvencions del PIP i al canvi d’ús (d’habitatges a Dotacional Públic) actualment en tràmit en el pla Especial de Protecció de Ciutat Vella, s’ha optat per començar aquesta tercera fase amb la consolidació estructural dels immobles, la redacció del projecte corresponent, la seua licitació i la direcció d’aquestes obres.

En aquests moments a més de l’execució dels treballs d’intervenció arqueològica, s’està tramitant l’encàrrec de redacció del Projecte de consolidació estructural dels immobles, que tindrà en compte en la seua redacció les conclusions dels estudis arqueològics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × quatre =

CCCC
torrent